Tóth Gábor rendőrfőkapitány: felhívott kérésével egy 'miniszter'

Egy névtelen levél szerint nem felügyelheti a nagy ügyek, például a BKV nyomozását az, aki maga is gyanús tanácsadói szerződéseket kötött. A célzás Tóth Gáborra, a BRFK vezetőjére vonatkozik, aki szerint sokaknak jól jönne, ha őt menesztenék. A rendőr tábornok lapunknak számot adott a BRFK megbízási szerződéseiről.

Információink szerint már az ügyészséghez is eljutott egy a „Bejelentők” által jegyzett névtelen levél, amely egyebek között azt a kérdést veti fel, hogy vajon felügyelheti-e a BKV fiktív tanácsadói szerződései és más hasonlóan nagy horderejű gazdasági bűncselekmények nyomozását olyan ember, akivel szemben felvetődhet a gyanú, hogy maga is kötött hasonló szerződéseket.

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya néhány hete hallotta először a szóbeszédet, hogy bizonyos (közelebbről meg nem határozott) körökben a lejáratására, eltávolítására szövetkeznek.

– Két hete felhívott egy „miniszter”, és egy folyamatban lévő üggyel összefüggésben elmondta a kérését, hogy miképpen intézzük azt el – idézte fel az első gyanús jelet Tóth Gábor. – Amit a „miniszter úr” kért, vállalhatatlan és teljesíthetetlen volt, ráadásul neki tudnia kellett volna, hogy én nem folyok bele a konkrét ügyekbe. Rövid nyomozás után kiderült, hogy egy gépészmérnök volt az, aki magát miniszternek kiadva megpróbált beleszólni egy folyamatban lévő nyomozásba.

Tóth Gábor azt mondta, akkor még sejtelme sem volt, hogy miért. Pár nappal később megkapta a „Bejelentők” által jegyzett névtelen levelet. A bejelentők sejtetni engedték, hogy lehetnek a BRFK tanácsadói szerződései között fiktív megbízások.

– Ma már nem zárom ki, hogy a magát miniszternek mondó gépészmérnök hívása egy félresikerült provokáció volt – fogalmazott Tóth Gábor. – Felteszem, hogy a „Bejelentők” rögzítették a beszélgetést, s ha vállaltam volna a „miniszter” kérésének teljesítését, s azt, hogy az ő elvárásai szerint intézkedem az adott ügyben, már ez a beszélgetés is fenn lenne a YouTube-on.

A gépészmérnök ellen befolyással üzérkedés miatt nyomoznak. Még nem tudható, kiderül-e, hogy miért tette mindezt.

– Az utóbbi hetekben több helyről is hallottam, hogy bizonyos körökben keresik a lehetőséget a lejáratásomra –jegyezte meg a főkapitány. –Nem meglepő, hogy vannak, akik le akarnak járatni, sokaknak jól jönne, ha menesztenének. Az elmúlt hónapokban sokaknak „ráléptünk a lábára”, sokak érdekeit sértettük. Az a meglepő, hogy csak most kezdődnek az üzengetések, a fenyegetések.

Tóth Gábor nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, hogy kik üzengettek neki, kik fenyegették. Azt mondta, az egyik oldalról azt vetik a szemére, hogy miért pont most kellett lecsapni erre vagy arra, a másikról azt, hogy eddig miért nem voltak ilyen határozottak.

– Én mindenkinek elmondom, hogy mi nem időzítettük így vagy úgy egyik nyomozást sem – szögezte le a főkapitány.

– Vannak ügyeink, amelyekben már hónapok óta nyomoztunk, és most értek meg arra, hogy gyanúsítottakat hallgassunk ki, de olyanok is, amelyekben még a választások után sem lesznek gyanúsítottak. Amíg az ilyen és hasonló kérdésekkel csak engem „találnak meg”, semmi gond, ez a beosztásom nem túl kellemes velejárója. Azt azonban már nem hagyhatom szó nélkül, hogy nyomozókat, a nyomozásokat közvetlenül irányító osztályvezetőket bárki is azzal fenyegessen, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha túlságosan látványos eredményeket produkálnak, vagy éppen ellenkezőleg, tehát ha nem az lesz az ügy kimenetele, amit az üzengetők szeretnének.

Tóth Gábor szerint senki nem gondolhatja komolyan, hogy az ő lejáratásával, esetleges eltávolíttatásával érdemben befolyásolni lehet egy-egy nyomozás kimenetelét. Már csak azért sem, mert a nagy ügyek mind fokozott ügyészi felügyelet mellett folynak, a nyomozástaktikától kezdve a kihallgatások időzítéséig a rendőrség minden lépését egyezteti és jóváhagyatja az ügyészséggel.

– Őszintén remélem, hogy a lejáratási szándék mögött nem politikai akarat húzódik – fogalmazott Tóth, utalva arra, hogy a BRFK a közelmúltban több, politikusokat is érintő ügyet derített fel.

Ami a BRFK megbízási szerződéseit illeti: 2006-ban, Tóth főkapitányi kinevezésekor 48 volt, ma már csak 33. Ezek többségét orvosokkal kötötték, akik nettó 1100 és 2000 forint közötti órabérért rendelnek a BRFK-n. De az állandó megbízások is 30–70 ezer forint közötti összegekről szólnak. Szerződtek továbbá néhány takarítóval, fűtővel, és megbízási szerződést kötöttek a fővárosi polgárőrség vezetőjével. Korábban a polgárőrség két munkatársával is szerződésben álltak, de költségvetési okokból az egyikkel szerződést bontottak, a másik tiszteletdíját pedig harmadával csökkentették. Egy ügyvéddel is szerződtek, aki havi nettó százezer forintért képviseli a BRFK-t egy olyan munkaügyi perben, ahol az ellenérdekű fél sztárügyvédeket vonultatott fel, ezért a BRFK-nak is olyan jogi képviselő után kellett néznie, aki képes a „nagyágyúkkal” szemben felvenni a kesztyűt.

„Bejelentők” névtelen levélben sejtették: lehetnek a BRFK tanácsadói szerződései között fiktív megbízások
„Bejelentők” névtelen levélben sejtették: lehetnek a BRFK tanácsadói szerződései között fiktív megbízások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.