Ágyúval Zuschlagra

Nemrég nyolc és fél év szabadságvesztésre ítélte a szarvasi bíróság azt a férfit, aki többször is erőszakosan közösült két rábízott kiskorú lánnyal. Ugyanennyit kapott egy 56 éves marcali férfi, aki megütötte élettársát, fejét a küszöbbe és az ajtóba verte, majd igen súlyos sebesülést okozva fejszével is megütötte. Ennél kevesebbet, nyolc év börtönt kapott az a kisvárdai férfi, aki egy családi veszekedés után megölte az édesanyját.

Nyolc év börtönt kapott Hágában Pavle Strugar volt szerb tábornok Dubrovnik 1991-es szétlövetéséért. Az ügyészség a genfi konvenció megsértése és gyilkosságok miatt kért rá büntetést.

Kulcsár Attilát első fokon nyolc évre ítélték. A nevével fémjelzett brókerbotrányban az összes veszteség megközelíti a 46 milliárd forintot.

A Zuschlag Jánosra szerdán első fokon kirótt nyolc és fél éves börtönbüntetés tehát különösen súlyos. Egy város szétlövetéséért vagy egy bank szisztematikus kifosztásáért kevesebbet adnak. Gyerekek megerőszakolásáért ennyit.

A 32 éves vádlott évek óta simliskedett, amikor az ügyészség megfogta. Csapatot szervezett arra, hogy állami pénzeket hívjanak le álalapítványokon, egyesületeken keresztül, amely összegeket nagyobbrészt baloldalinak nevezett ifjúsági rendezvényekre fordították. Aligha a globalizáció és a szolidaritás értéke közötti konfliktusmező szellemi tisztogatása volt ott a program. Elvertek így sok millió forintot, amelynek nagyobb részét Zuschlag megtérítette. A jog szerint mindez maffiabűnözés, és aszerint is járt el a bíróság. A gengsztervilág szupernehézsúlyú profijaira rendelt eszközökkel támadtak politikai nyikhajokra, ahogy ezekben a körökben nevezték őket: a csokitolvajokra. Zuschlagot másfél évig előzetesben tartották, amikor kellett, rabszíjon vezettették az ebben – és csak ebben – az összefüggésben ártalmatlannak, sőt, szánandónak feltűnő vádlottat.

Gondolhatnánk, hogy precedenst szolgáltatott a bíróság, megvédve egyszer s mindenkorra a tolvaj politikusoktól a közösséget, de még ebben az összefüggésben is csak nézünk magunk elé. Zuschlag bűnlajstromán annyi pénz van, amennyiből nem jönne ki egy békávés végkielégítés. Ott akkor mit fognak csinálni? Ideiglenesen visszaállítják a halálbüntetést? Villamos elé vetik őket?

Valami súlyos aránytalanság van itt, amit a legjobban a Zuschlag-ügy bírája érzékelhet, aki a kecskeméti maffiaperben is ítélkezett. Három és fél évvel többet szabott ki akkor a fővádlottra, mint itt, ám közben a teljes családját rendőri védelem alá kellett helyezni, mert valódi bűnözőkkel volt dolga, gengszterháborúval, bérgyilkosokkal, rengeteg fegyverrel.

A szerdai ítélet arra nagyon jó, hogy a politikusok nálunk is megértsék, nem maguk vannak, akármilyen felfoghatatlan, kívülről megítélik a dolgaikat, és nemcsak a választók. De, ha – akár a jogszabályok darabossága miatt is – mindennek bosszúíze van, azt a következtetést vonhatják le, hogy most a másik győzött, ezért legközelebb nekik kell erősebbnek lenniük. Eközben az általuk megsértett közösség igazságérzete megint csak tanácstalanul keresi a kapaszkodót.

Zuschlag több mint két éve előzetesben
Zuschlag több mint két éve előzetesben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.