Golyónyom, szivarhamu, rántott karfiol a parlamentben

Azoknak az első szavazóknak próbálunk segíteni, akik úgy gondolják, hogy egyszer talán képviselőként is bejuthatnak a parlamentbe. Sose lehet tudni. A mai honatyák és honanyák is voltak egyszer első szavazók.

A Parlamentbe bejutni pofonegyszerű, fizetni se kell érte. Noha tudunk cseles utazási irodákról, amelyek szerény ötezer forintos díjazás ellenében kínálják a körsétát a gyönyörű épületben – a legfontosabb szabály, hogy a Parlamentbe bejelentkezés alapján bárki bemehet, aki az Európai Unió állampolgára. Máris kerestünk ötezer forintot. Mielőtt munkahelynek választjuk a Parlamentet, tisztában kell persze lenni irdatlan méreteivel. Tizennyolcezer négyzetméteren terül el, a térfogata 473 ezer köbméter. Elég sok rajta a kapu (27), Steindl Imre, a zseniális tervező nem fukarkodott a lépcsőházakkal (29 van belőle). A szállítást 13 személy- és teherlifttel oldják meg. A házban 200 irodahelyiség található. A parlament.hu kezelői azzal a plasztikus példával jellemzik az épületet, hogy 50 ötemeletes lakóház férne el benne.

Képzeljük el, mennyi lámpaizzó kell egy ekkora épületbe! S mennyi szék, amelyet unos-untalan máshová kell vinni. Itt mondjuk még a székhordás is emelkedettebb, mint a gávavencsellői diszkóban: mégiscsak a Szent Korona, az országalma és a jogar mellett kell cipekedni.

Rövid körsétánk alkalmával természetesen beugrunk a könyvtárba. Mire a mostani első választók képviselőként idejönnek, már az lesz az ajtóra írva, hogy Képviselői Információs Szolgálat. Az olvasóteremben elmondják, megfelelnek hagyományos könyvtárnak is, de leginkább a képviselők keze alá dolgoznak. Adatokat gyűjtenek a törvény-előkészítés időszakában, segítik a képviselőket egy-egy beszéd összeállításában, s ha valaki tévéinterjúra készül, nem árt, ha előtte itt tájékozódik. Azért ennek a könyvtárnak van múltja is, mert 1870-ben hozták létre, s ma szakkönyvtárként működik. Sok egyetemista és főiskolás lehet a tagja, nem egy szakdolgozat készült az itteni dokumentumok felhasználásával. A napilapok és hetilapok mellett 2200 időszaki kiadványt lehet föllelni az Országgyűlés Könyvtárában, s egyre több az elektronikus adat, melyet hozzáférhetővé tesznek.

Körbemegyünk a főépületen. A bizottsági ülésteremben, az exkluzívabb Gobelin- vagy a Vadászteremben zsinórok, erősítődobozok láthatók. Az üléseken elhangzottakat gyorsírók rögzítik, azután minden elhangzott szó nyilvánosságra kerül.

A Déli társalgó az egyik legizgalmasabb hely, mert itt, a Herendi Porcelánmanufaktúra ajándéka mellett lehet egy-egy újságírónak „elkapni” a képviselőket. Vannak persze profi nyilatkozók, akik tökéletesen megtanulták az átjárást.

A plenáris ülésterem folyosójára már nem mehet be a kamera. A szemünk viszont körbejárhat. A leg érdekesebb a korhű réz szivartartók sokasága. A legenda szerint jó száz évvel ezelőtt ebből lehetett a legjobban tájékozódni. Ha hosszú volt a szivarhamu, érdekes felszólalás volt odabenn az ülésteremben. Ha rövid, a képviselő kényelmesen tudott pöfékelni.

Hogy Steindl korának mekkora építésze volt, jól jelzi, hogy az üléstermi szellőztetést a csillárok fölött oldották meg. Az egész épület fűtése pedig levegőbefúvással történik. Igaz, ebben az utódok már sok mindent elrontottak, gyakran kell javítani. Rejtély, hogy kik, s hogyan érték el (nyilván olyan munkások, akik a mentést nagyon komolyan vették), hogy a folyosók hatalmas ólomüveg ablakai sértetlenül megúszták a két világháború és egy forradalom zajongásait. Azért maradhattak meg, mert amikor kellett, gyorsan levitték a pincébe!

No, de vissza az ülésterembe! Itt az informatikusoknak lehet sok dolguk, akik a műszaki páholyból irányítják az eseményeket. Minden képviselő padjába bekötötték az internetet, s ott az azonosító csipkártya helye is, mellyel a honatya igazolja, hogy ő ül a helyén, a szavazásra készen áll. Az üléseket zártláncú kamerarendszerrel rögzítik, a jelet egy profi videostúdió továbbítja az éterbe.

Amikor évekkel ezelőtt felújították és a modern követelményekhez igazították az üléstermet, ügyeltek rá, hogy megőrizzenek egy lövésnyomot az Országgyűlés elnökének pulpitusán. Balról a negyedik osztásban látható a történelmi lyuk, melyet az a revolvergolyó ütött, mellyel Kovács Gyula 1912. június 7-én rálőtt gróf Tisza István miniszterelnökre. Érdekes, szép bútorasztalos-feladat lehetett ennek megőrzése.

A lyukmustra után úgy döntünk, bekapunk valamit, ebédidő van. Találunk büfét a főszinten, s ebédlőt az alagsorban is. A menü zellerkrémlevese és bácskai rizses hús 840, a strassbourgi sertésborda vagy a véres hurka 750, a rántott karfiol 390, az almás palacsinta csupán 270 forint.

Amikor visszaindulunk a sajtószolgálat irodájába, az asztalos- és a villanyszerelő műhely mellett haladunk el. Kalauzunk figyelmeztet, ne zavarjuk a villanyosokat, mert a szakik szeretnek csöndben dolgozni, nem ugranak a rivaldafényért.

Ez megnyugtat bennünket, mert látjuk, ki az úr a Tisztelt Háznál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.