Teljes a káosz: a rektor elbukott, és szabadságra ment

Kaotikus helyzetet teremtett a Kaposvári Egyetemen a rektorválasztási procedúra. Az egyetem szenátusa nem hosszabbította meg a posztért egyedüliként induló eddigi rektor mandátumát, s ennek nyomán súlyos feszültségek kerültek a felszínre az intézményben.

Teljes a káosz a Kaposvári Egyetemen: kedd délután még az is kérdéses volt, hogy pillanatnyilag ki vezeti a somogyi megyeszékhelyen lévő intézményt. A június végéig még biztosan hivatalban lévő rektor, Babinszky Lászlóugyanis szabadságra utazott, s egyik helyettesének adta át átmenetileg az irányítást. Kerestük az érintett helyettest, Kovács Melindát, ám ő tegnap elérhetetlen volt, titkárságán pedig azt közölték: már nem is ő a vezető. Akkor ki? Erre a kérdésre a rektori hivatalban sem tudtak érdemi választ adni.

A Kaposvári Egyetem kaotikus helyzetéhez a múlt héten tartott rektorválasztás vezetett. A posztért egyedüli jelöltként az eddigi rektor, Babinszky László pályázott. Bár nem volt több jelölt, s az ülés előtt sem akadtak komoly viták, a procedúrát szokatlan intézkedések előzték meg: az egyetem 29 tagú szenátusa a sajtó értesítése nélkül, annak kizárásával tanácskozott. Aligha véletlenül: a kiszivárgott hírek szerint ugyanis az ülésen hamar komoly ellentétek kerültek a felszínre. A tanácskozáson felszólalt Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára, aki – többek szerint – az eddigi rektor újraválasztása mellett érvelt beszédében.

Repa Imre, az egyetem általános rektorhelyettese ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte az intézmény rossz irányba tart. Egyebek között arról beszélt, hogy az egyetem hallgatóinak száma négy év alatt 5100-ról 2900-ra csökkent, az intézmény rossz anyagi helyzete miatt már-már az önállóságuk is veszélybe kerül. Mindezek után a szenátus tagjai – titkos szavazáson – 15-14 arányban úgy döntöttek: elutasítják Babinszky pályázatát. Az eddigi rektor – akinek megbízatása június végén jár le – a döntést követően szabadságra ment.

A rektor „megbuktatása” miatt Kaposváron találgatások kezdődtek arról, hogy ki és mi áll a történtek hátterében. Szinte azonnal az egyetem hallgatói önkormányzata (hök) került a középpontba, amely nyolc szavazattal rendelkezik a szenátusban: egyesek véleménye szerint a rektor és a diákszervezet között korántsem volt gördülékeny az együttműködés. (A zűrzavaros helyzetről mindennél többet elárul az, hogy a rendre cáfolt sajtóhírek szerint a hök tagjait „lekenyerezték” a rektor bírálói.)

Drégelyi-Kiss Endre, a hök elnöke ugyanakkor érdeklődésünkre kijelentette: őket senki, semmilyen módon nem próbálta befolyásolni, azon pedig csodálkozik, hogy az ő nyolc szavazatukat firtatja mindenki, holott 29 tagú a testület. Arra a kérdésünkre, hogy az eddigi rektor ellen szavaztak-e, azt felelte: a voksolás titkos volt, minden tagjuk saját belátása szerint dönthetett.

A hök szerepe mellett középpontba került a rektori posztra kiírt pályázat is. Repa Imre, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemen oktató, a Kaposvári Egyetem társadalomtudományi tanszékét vezető Szávai Ferenc is úgy vélekedett: mintha kifejezetten Babinszkyra szabták volna a pályázatot.

A történtek után új pályázatot írnak ki a rektori posztra. Repa Imre kérdésünkre válaszolva kijelentette: ő biztosan nem lesz jelölt. Szávai Ferenc ugyanakkor azt mondta: már korábban is fontolgatta, hogy elindul a posztért. Hozzátette: az, hogy a második fordulóban indul-e, kizárólag az új pályázati felhívásban megfogalmazott feltételektől függ.

Arról, hogy a történtekhez mit szólnak az itt tanuló diákok, egy általunk megkérdezett hallgató úgy fogalmazott: „Csak kapkodjuk a fejünket a történtek kapcsán, de igazából mi keveset tudunk arról, mi zajlik a háttérben, ráadásul a hök is kevés információval szolgál az eseményekről. Pedig ez a csata a mi bőrünkre megy!”

Találgatások kezdődtek arról, hogy ki és mi áll a történtek hátterében
Találgatások kezdődtek arról, hogy ki és mi áll a történtek hátterében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.