Nincs MDF-lista Nógrádban

Nem lesz területi listája a Magyar Demokrata Fórumnak Nógrád megyében – így határozott tegnap egyebek mellett a Legfelsőbb Bíróság (LB). A legfőbb bírói fórum ezzel jóváhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi döntését, amellyel megváltoztatták a területi választási bizottságnak a lista nyilvántartásba vételéről hozott határozatát. Ennek oka, hogy az MDF egyéni képviselő-jelöltje még a lista bejelentése előtt visszalépett, így Nógrád megyében a fórum színeiben mindössze egyetlen ember indul, ami azonban nem jogosít területi lista állítására.

A választási televíziós műsorok tekintetében is egy jelölőszervezetnek minősül a választáson közösen induló Fidesz és KDNP – mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. Vagyis: a közszolgálati televízióban épp annyi adásidőt kell adni nekik, mint az országos lista állítására jogot szerzett többi pártnak.

A Magyar Televízió korábban azt közölte, hogy a Fidesz és a KDNP külön-külön ismertetheti programját, ami az OVB múlt csütörtöki határozata szerint sérti az esélyegyenlőséget, mert gyakorlatilag kétszeres megjelenési lehetőséget biztosított volna. Miután a közös jelölteket állító pártok a választási eljárási törvény szerint is egyetlen jelölőszervezetnek minősülnek, az LB ezt a döntést tegnap helybenhagyta.

Tulajdonképpen formai ok, az illeték meg nem fizetése miatt utasította el az LB azt a két beadványt, amelyben azt kifogásolták, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét az OVB a múlt szerdán elmarasztalta. A döntés előzménye, hogy Orbán egy zuglói zeneiskolában kampányolt, és emiatt a pártelnököt eltiltották a további jogsértéstől. A panaszosok jogi képviselői tegnap délelőtt megpróbálták pótolni a mulasztást, ám mire megérkeztek a bíróságra, már a határozat szövegét gépelték, amely szerint a beadványt érdemben nem is vizsgálták. Ezért az OVB döntése hatályban maradt, és további jogorvoslatra nincs lehetőség.

Nyakó István, az MSZP szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján lejátszott egy részletet a TV 2 Napló című műsorának vasárnapi adásából, amelyen az látható, hogy a Fidesz elnöke egy óbudai általános iskolában is osztályfőnöki órán vett részt. Hangsúlyozta: minden jóérzésükkel tiltakoznak az ellen, hogy „gyerekeket használjanak politikai díszletként”. A szóvivő szerint Orbán sem áll a törvények felett, ezért is kérik az oktatási tárca illetékes vezetőitől, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Ugyancsak érdemi vizsgálat nélkül utasította el az LB annak a két magánszemélynek a több beadványát, aki szinte valamenynyi országos listát megtámadta. Ebben az esetben sem fizettek ugyanis illetéket, amely az LB közigazgatási kollégiumának múlt héten hozott jogegységi döntése szerint az eljárás lefolytatásának feltétele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.