Holokauszttagadó fenyegető

A fenyegetés ellenére megtartották Makón, a Korona Szállóban az eredetileg A holokauszt gyermekei című könyv kiadásának támogatására szervezett ebédet. A rendezvényt korábban jótékonysági ebédként hirdették meg, ám ismeretlenek megfenyegették Urbancsok Zsolt szervezőt, illetve a szálló üzemeltetőjét.

Vasárnap délben 10-15 fiatalember „Keressétek a nácikat Izraelben!” feliratú táblákat mutatott be a makói Korona Szálló éttermének ablakán. Az étteremben gyűlt össze a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület néhány tagja, továbbá az egykori makói főrabbi leszármazottai, fővárosi értelmiségiek, valamint Buzás Péter, Makó MSZP-s polgármestere és felesége. A rendezvény jótékonysági ebédnek indult, hogy támogatást gyűjtsenek Urbancsok Zsoltnak, az egyesület elnökének A holokauszt gyermekei című könyve kiadásának támogatására.

Kecskeméti Ármin makói főrabbi volt, 1944-ben a holokauszt áldozataként halt meg Ausztriában. Unokája, Ferge Zsuzsa szociológus pénteken azzal hívta fel tudósítónkat, hogy helyi holokauszttagadó fenyegetőknek sikerült megfélemlíteniük Urbancsok Zsolt történészt, egy a makói zsidóság történetével foglalkozó fiatalembert, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnökét, továbbá a Korona Szálló éttermének üzemeltetőjét. A családtagok és neves értelmiségiek –köztük György Péter esztéta, Székhelyi József színész, Závada Pál, Csaplár Vilmos író és Buzás Péter – úgy döntöttek: megtartják a rendezvényt. Székhelyi lapunknak kijelentette: Ferge Zsuzsa és barátai nem hagyják magukat elrettenteni fasiszta rendzavaróktól.

Amikor tegnap a fiatalok mutogatni kezdték provokáló tábláikat a benn ebédelőknek, Ferge néhány társával kiment, hogy beszéljen velük. A szociológus elmondta: a provokátorok betanult szöveget ismételgettek arról, hogy nem volt holokauszt. A palesztinokat ért izraeli erőszakról is beszéltek, s arról, hogy Makón és a környékén nincs munkahely, és rendkívül nehéz a megélhetés. A beszélgetés úgy huszonöt percig tartott, s erőszak nélkül zárult. Bár sem az ebéd, sem a bőrfejűek provokációja nem volt bejelentve, a rendőrség biztosította a helyszínt, és igazoltatta a provokátorokat.

Ferge Zsuzsa megköszönte a makói polgármesternek, hogy részt vett az ebéden, noha ehhez semmiféle választási érdeke nem fűződött. A szociológus szerint nem volt hiábavaló, hogy a fenyegetés ellenére demonstratívan megjelentek Makón, hiszen – bár sokak szerint ebben a városban is jelentéktelennek tűnik, ami történt – az antiszemita fenyegetésnek, holokauszttagadásnak országosan is jelentősége van, mint ahogy az ellene való fellépésnek is.

Kecskeméti Ármin makói emléktábláját tavaly október 26-án összetörték. A helyszínen a holokausztot tagadó feliratot hagytak. Az elkövetőt elfogták, az emléktáblát pedig rövid idő alatt helyreállították. November 11-én Sólyom László államfő megkoszorúzta, ezzel mintegy újraavatva azt.

Kecskeméti Ármin emléktábláját tavaly októberben törték össze Makón
Kecskeméti Ármin emléktábláját tavaly októberben törték össze Makón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.