VOKS 2010

Védelmébe vette a fórumot a Charta

Értetlenül szemlélik a Magyar Demokratikus Charta aláírói, hogy a választási bizottságokban több párt képviselői a hatályos törvények kijátszásával az MDF indulásának megakadályozására törekednek. Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván szóvivők közleményükben úgy fogalmaznak: „Függetlenül attól, hogy ki melyik pártra készül szavazni, elfogadhatatlannak tartjuk, ha demokratikus párt ilyen eszközökkel igyekszik a maga szavazatait növelni. Ami az elmúlt napokban a választási bizottságokban történik, az példátlan módon teszi kérdésessé az országgyűlési választások tisztaságát. Elvárjuk a demokratikus pártoktól és a választási bizottságok alkotmányt tisztelő tagjaitól, hogy haladéktalanul hagyjanak fel az ilyen próbálkozások támogatásával.” (MTI)

Mást látott a Fidesz szóvivője és az igazgató

A Fidesz felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróságnál az OVB Orbán Viktor iskolai látogatását érintő döntése miatt – közölte tegnap Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. „A Fidesz elnöke elsőszavazókkal találkozott, mert a demokrácia szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a fi atalok tisztában legyenek és éljenek alkotmányos jogaikkal. A Fidesz természetesen tiszteletben fogja tartani a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntését, függetlenül attól, hogy egyetért-e azzal” – áll a közleményben. Az OVB Választási Bizottság csütörtök esti határozata szerint jogsértő volt, hogy a Fidesz-elnök egy zuglói zeneiskolában kampányolt kedden. Az iskola igazgatója ugyanakkor, ugyancsak tegnap azt közölte az origo.hu-val: diákokkal nem találkozott és nem is beszélt Orbán Viktor, amikor az iskolában járt. Záborszky Kálmán szerint Orbán kizárólag az iskola 14 tanárával találkozott, a tanulók pedig nem is tudtak arról, hogy a Fidesz elnöke a művészeti iskolába látogat. (Hírösszefoglalónk)

Dobost leváltaná az MSZP

Az MSZP azt követeli, hogy azonnal váltsák le posztjáról Dobos Menyhértet, a Magyar Televízió választási műsoraiért felelős vezetőjét, mert személye miatt nem látják biztosítottnak, hogy a köztelevízió pártatlanul, a verseny tisztaságát szem előtt tartva szerkeszti majd a választási műsorokat. Budai Bernadett, a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: az Országos Választási Bizottság az MSZP beadványa nyomán csütörtökön döntött arról, sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy az MTV „dupla műsoridőt” biztosítana a Fidesznek és a KDNP-nek, amelyek közösen állítanak országos listát. Az MTV időközben bejelentette, hogy az OVB állásfoglalása szerint jár el és lemondja a KDNP-vel tervezett stúdióbeszélgetést, de szerintünk „ezzel nincs vége az ügynek”. Medveczky Balázs, a köztévé alelnöke azt közölte: változatlanul bízik a választási iroda vezetőjében, ezért továbbra is Dobos felügyeli az MTV választási műsorait. (MTI)

Gyurcsány: A baloldal tele van erővel

Akik azt akarják, hogy Magyarország erősebb legyen, azoknak nem elég a markukat tartaniuk, tenniük is kell ezért – jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP Társulás a szociáldemokrata értékekért platformjának jászberényi tanácskozásán tegnap. A volt miniszterelnök a Hová, merre Magyarország? című rendezvényen kiemelte: a rendszerváltást követően kialakult magyar demokratikus baloldal a nemzeti progresszió leghűségesebb folytatója. Magának a progressziónak pedig nem lehet más célja, mint egy nyugatos, polgári világ megteremtése. Az MSZP-nek fel kell vállalnia, hogy a következő parlamenti ciklusban a baloldali demokratikus erők gyűjtőpártjaként működjön tovább – fogalmazott. Gyurcsány szerint „a magyar baloldal tele van erővel és tisztességes politikusokkal”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.