Lehet MDF-lista Budapesten

Budapesten is lehet szavazni az MDF-listára és Bokros Lajosra – az OVB megváltoztatta ugyanis a Fővárosi Választási Bizottság döntését. A Fidesz és az MSZP delegáltja nemmel voksolt.

Lesz budapesti listája az MDF-nek április 11-én, a választások első fordulójában, az Országos Választási Bizottság (OVB) ugyanis tegnap este 4:2-es szavazati aránnyal megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerdán hozott határozatát, amely ellen Dávid Ibolya pártelnök nyújtott be fellebbezést. Az MDF elnöke azzal érvelt: a párt a törvényi határidő előtt – ez hétfő délután 4 óra volt – leadta a fővárosi listáját, és a leadás pillanatában a párt rendelkezett nyolc önálló MDF-es jelölttel. Budapesten ennyi jelöltre van szükség az érvényes listaállításhoz. Emellett volt két olyan képviselő-jelöltje is, Slosár Gábor, és Király Zoltán, akiket az FVB még aznap este nyilvántartásba vett. Az pedig, hogy Csapody Miklós március 24-én visszalépett, már nem érintette a párt listaállítási jogát.

Dávid Ibolya azért fellebbezett, mert szerdán az FVB ülésén a Fidesz, az MSZP és a Jobbik delegáltjának szavazataival, 3:2 arányban úgy döntött, hogy nincs meg a nyolc, „tisztán” MDF-es jelölt a fővárosban. Így nem vették nyilvántartásba az MDF fővárosi területi listáját. A Fidesz-delegált,Szalay Tamás arra hivatkozott, hogy Csapody Miklós keddi visszalépése miatt nincs meg a listaállításhoz szükséges nyolc „tisztán” MDF-es képviselőjelölt. Szerinte ugyanis Slosár Gábor és Király Zoltán MDF-es jelölteknek nyilvántartásba vétele hétfő este, délután 4 óra után – vagyis a területi budapesti listaállítás végső határidejének a lejárta után történt. S mivel például Pusztai Erzsébet nyilvántartásba vételét is megtámadták, „jogerősen” nem volt meg a minimálisan szükséges „tisztán” 8 MDF-jelölt Budapesten. Erre az FVB szóvivője, Agócsné Darai Terézia azt nyilatkozta: a Fidesz–MSZP–Jobbik indokolása ellentétes a hatályos jogszabályokkal. Dávid Ibolya pedig nyílt jogsértésnek nevezte a történteket, s a három párt, a Fidesz, a Jobbik és azMSZP „bigámista násztáncáról” beszélt.

Tegnap az OVB-ülését megelőzően a Fővárosi Bíróság jogerősen nyilvántartásba vette MDF-es jelöltként Pusztai Erzsébetet és Slosár Gábort. Az OVB tehát már mindennek tudatában tárgyalt az MDF budapesti listájáról. Az OVB-ülésén a Fidesz és az MSZP delegáltja végül nemmel szavazott. A szavazás előtt Litresits András, az MSZP-delegáltja – az MTI jelentése szerint – határozottan a fellebbezés elutasítása mellett érvelt. Szerinte az MDF a jelöltektől nyolc igazolást csatolt a budapesti listaállítási kérelméhez, az utóbb nyilvántartásba vett két jelölt vonatkozásában azonban nem adott be ilyet. Ezzel szemben Halmai Gábor OVB-elnökhelyettes szerint a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntéskor kell fennállnia a feltételeknek. Ezek alapján az FVB helyesen döntött, amikor

Csapody Miklós visszalépését figyelmen kívül hagyta, és helytelenül, amikor a másik két jelöltet nem vette figyelembe, hiszen korábban éppen az FVB döntött a nyilvántartásba vételükről. A választási eljárási törvény olyan szabályokat tartalmaz, hogy ha valamennyi eljárási határidőt betartanák a jelölőszervezetek, „fizikai képtelenség lenne” területi és országos listákat állítani, ezért a törvény bizonyos esetekben „megengedő” – jegyezte meg Halmai Gábor. Ehhez csatlakozva Szigeti Péter OVB-elnök is amellett érvelt, hogy a választási eljárásban „megengedőnek” kell lenni. Bordás Vilmos OVB-tag – aki korábban Fidesz-delegált volt –egy ideig amellett érvelt, hogy nem lehet helyt adni Dávid Ibolya fellebbezésének, de a szavazáskor már támogatta az MDF budapesti listájának nyilvántartásba vételét, mondván: el tudja fogadni azt, hogy a jelöltek már „helyben voltak” a listáról történő döntéskor.

Végül az OVB parlament által megválasztott tagjai, vagyis a „szakemberek” (Szigeti, Halmai, Bordás és Fazekas Mariann) megszavazták az MDF-lista nyilvántartásba vételét a két pártdelegálttal szemben.

Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője figyeli az OVB munkáját
Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője figyeli az OVB munkáját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.