A Fővárosi Választási Bizottság tévedett?

A területi lista állításának feltétele, hogy a választáson részt vevő párt rendelkezzék a hatályos jogszabályokban meghatározott számú egyéni képviselő-jelölttel. A jelölteket azonban múlt péntekig lehetett regisztráltatni, a listaállítás határideje pedig hétfőn járt le. A jogorvoslati határidők miatt azonban könnyen előfordulhat, hogy azok a jelöltek, akikre a listát alapozzák, még nincsenek jogerősen nyilvántartásba véve.

A menetrend ugyanis a következő: akit pénteken jelentettek be, arról az egyéni országgyűlési választókerületi választási bizottságnak hétfőig kellett döntenie, ám ezt a határozatot csütörtökig a területi választási bizottságnál meg lehetett támadni. Ott további három nap áll rendelkezésre, hogy a kifogást elbírálják, ám az újabb határozat ellen is helye van jogorvoslatnak. Ennek benyújtására megint van három nap, az illetékes bíróságnak pedig ugyanennyi idő áll rendelkezésére, hogy kihirdesse az immár jogerős végzést. Vagyis: a jelölt bejelentésétől a bírósági verdikt kimondásáig csaknem két hét is eltelhet.

A jogszabályok a választási eljárás elhúzódásának elkerülése érdekében ezért úgy rendelkeznek: a lista bejegyzésének feltétele csupán annyi, hogy a pártok mutassák be a dokumentumokat arról, hogy kezdeményezték a megfelelő számú jelölt nyilvántartásba vételét. Amennyiben a bejelentést –és nem a hivatalos nyilvántartásba vételt – igazolják, a területi választási bizottságnak nem kell további vizsgálatokat folytatnia az egyes jelöltek tényleges státusáról, hanem a listát be kell jegyeznie.

Ez természetesen nem jelent végleges döntést, hiszen három napon belül a lista nyilvántartásba vételét ugyancsak meg lehet támadni. De előfordulhat az is, hogy a jogorvoslati határidő lejárta után törlik a listát, ha az annak állításához figyelembe vett egyéni jelöltről később – például a bírósági eljárás során – kiderül, hogy mégsem indulhat.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) tehát az MDF budapesti listája nyilvántartásba vételének megtagadásakor abban tévedett – állítják a választási eljárási törvény előkészítésében közreműködő szakértők –, hogy a párttól nyolc nyilvántartásba vett jelöltet követelt. Ezzel szemben akkor jár el jogszerűen, ha csupán azt ellenőrzi, hogy van-e elegendő számú bejelentett ember. Ilyen pedig tíz is volt, bár közülük kettő esetében a jogorvoslati eljárás még folyamatban volt, és jelöltként történő nyilvántartásba vételükről éppen az FBV döntött. A bizottságnak forrásaink szerint CsapodyMiklós hétfői viszszalépésével sem kellett volna foglalkoznia, mert a listaállítás jogát nem érinti, ha az amúgy a választáson való részvételre jogot szerzett egyéni jelölt kiesett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.