Tanúvallomás

Tisztelt Országos Választási Bizottság!

Egyes képviselőjelölteket csak fellebbezés után, másodfokú döntéssel vettek nyilvántartásba. A fellebbezésre azért volt szükség, mert első fokon a kerületi választási bizottságokban arra hivatkozva nem vették őket nyilvántartásba, hogy a jelöltek által gyűjtött ajánlószelvények egy részén nem ugyanazzal a tollal, illetve írással töltötték ki a jelölt és a jelölő szervezet nevét, illetve a választópolgár személyes adatait.

Egyike vagyok azoknak, akiknek az MDF-nek átadott ajánlószelvényén kétféle írás olvasható. Magam a név, lakcím és személyi szám kitöltésével és sajátkezű aláírással ellátva vittem el az ajánlószelvényt (és családtagjaim szelvényét) március elején az MDF Bartók Béla úti irodájába, de az MDF munkatársát kértem meg, hogy töltse ki a cédula felső részét a jelölt és a jelölőszervezet nevével. Korábban bizonytalankodtam, hogy melyik demokratikus pártnak adjam a szelvényeket, mivel saját korábbi pártom nem indul a választáson. Nem is örülök annak, hogy végül az MDF-nél kellett döntenem, politikájának sok elemével sohasem értettem egyet, miközben más elemeit nagyon helyesnek tartom. Nem volt kedvem magamnak ráírni a szelvényekre az MDF és jelöltjének nevét.

Ez sem változtat azon, hogy választópolgárként határozottan eldöntöttem, hogy az MDF-nek adom a szelvényeket. Ezzel juttattam érvényre azt a választói akaratomat, hogy – függetlenül attól, hogy magam kire fogok szavazni –mód legyen a választókerületben az MDF jelöltjére, Budapesten pedig a budapesti területi listára szavazni. Mindaddig, amíg azt be nem bizonyítják, hogy a személyi adataimmal és aláírásommal ellátott ajánlószelvényt az MDF törvénytelen úton szerezte meg – márpedig nem ez történt –, addig ajánlásom érvényességét senki, így a helyi választási bizottság sem vonhatja kétségbe. Ha már első fokon ez történt, és a nyilvántartásba vett jelölés csak a fellebbezések elbírálása után kerülhetett a Fővárosi Választási Bizottság elé, az sem tagadhatja meg emiatt a területi lista nyilvántartásba vételét.

Ha ezt tenné, ezzel választói akaratom érvényesítésében akadályozna meg engem és több száz magyar választópolgárt. Olyat tenne, mintha valaki abban gátolna meg erővel, hogy belépjek a szavazófülkébe, vagy az urnába dobás előtt kitépné a kezemből a kitöltött szavazólapot.

Kérem a tisztelt OVB-t, hogy az MDF fellebbezésének helyt adni és a párt budapesti listáját nyilvántartásba venni szíveskedjék.

Mindeddig büszkék lehettünk arra, hogy az elmúlt húsz évben Magyarországon soha senki nem vonhatta megalapozottan kétségbe a választások tisztaságát. Ha most megakadályoznák az egyik jelölőszervezet listaállítását, ezzel a 2010-es választás tisztasága és az új Országgyűlés legitimitása válna kérdésessé.

Budapest, 2010. március 25. Bauer Tamás

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.