Röviden

Kállai: Nő a „bűnös szegénység” gondolata

A nemzeti és etnikai kisebbségi biztos szerint a társadalomban is megjelent, sőt egyre erőteljesebbé válik a „bűnös szegénység” gondolata.Kállai Ernő közleményében – amelyet a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve alkalmából adott ki – úgy fogalmaz, a gazdasági recesszió hatására a társadalmi, közösségi szolidaritás csökken, és „a szegénység szinte karöltve jár a diszkriminációval, a kirekesztéssel”. A „bűnös szegénység” gondolata fogódzót ad a szerencsésebb, sikeresebb többségnek, hiszen elhiteti velük, hogy a szegénység „önhiba, érdemtelenség kérdése”. Ez annak ellenére így van, hogy nem lehet elég sokszor hangsúlyozni: a társadalmi szolidaritás, az összetartás elengedhetetlen feltétele egy társadalom, egy ország fejlődésének – teszi hozzá a biztos. (MTI)

 

Szociális kártya: Herczog Szabó mellett

A szociális és munkaügyi miniszter szerint is alkotmánysértő a monoki szabályozás és a szociális kártya országos bevezetését a szaktárca nem támogatja. Csak törvényben pontosan meghatározott, alkotmányosan indokolható esetben, így különösen a családok, gyermekek létbiztonságának garantálása érdekében kerülhet sor arra, hogy a támogatásokat természetbeni formában nyújtsák – válaszolta Szabó Máté ombudsman egy hónapja kiadott jelentésére Herczog László miniszter. A tárcavezető – amint az közleményéből kiderül –kiemelte: az önkormányzati szabályozás, a szociális támogatások felhasználásának korlátozása nem felel meg a jogszabályokkal, a rendeletalkotással kapcsolatban támasztott alkotmányossági követelményeknek, sőt kifejezetten ellentétes a szociális törvény rendelkezéseivel. (MTI)

Ötszáz új járőrautót kapott a rendőrség

Ötszáz új, hároméves bérleti szerződésű járőrautót adott át a rendőrségnek Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap Budapesten. A Készenléti Rendőrség Kerepesi úti laktanyájában tartott ünnepélyes ceremónián a miniszter egyebek mellett elmondta: 2005-ben kezdték új alapokra helyezni a rendőrség gépjárműellátását, a bérelt autók beszerzésével, és a most átadott félezer járőrautó mellett még idén további 360 járművet állítanak szolgálatba. A rendőrségnek hétezer autója van. (MTI)

Új rektora lesz a pécsi egyetemnek

Rektorválasztás volt csütörtökön a 30 ezer hallgatót oktató Pécsi Tudományegyetemen (PTE). A posztra az eddigi rektor, Gábriel Róbert biológus mellett Bódis József, a PTE szülészeti klinikájának igazgatója is jelölt volt. Az egyetem szenátusa 24:14 arányban Bódis József orvosprofesszort támogatta, így ha Sólyom László köztársasági elnök egyetért a grémium döntésével, akkor július 1-jétől négy éven át az 57 esztendős szülész lesz a tudományegyetem rektora. (U. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.