Jelöltek, bizottságok

A XII. kerületi választási bizottság Slosár Gábor MDF-es jelölt 219 kopogtató céduláját nyilvánította – az Országos Választási Bizottság elvi állásfoglalásával ellentétesen – érvénytelennek. Pokorni Zoltán önkormányzata a választási bizottság elnökének a Morvai Krisztina által alapított Civil Jogász Bizottság vezetőjét, dr. Völgyesi Miklóst választotta.

Szegeden a helyi választási bizottság a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva indoklás nélkül tagadta meg egy MDF-es jelölt nyilvántartásba vételét.

A III. kerületi választási bizottság egy jelölt ajánlószelvényéről azt állította, hogy érvénytelen. A bizottság olyan kifogást emelt, hogy különböző színű tollal töltötték ki az ajánlószelvényeket. Ezt más pártnál nem találták problematikusnak.

Több esetben névtelenül tettek bejelentést az MDF jelöltje ellen. A XI. kerületben egy asszony azt állította, hogy ő nem az MDF-jelöltnek adta ajánlószelvényét, de mégis a párt ajánlói közt szerepel. Az egyetlen cédula ugyan nem befolyásolta a jelölt indulásának jogát, de az ügyben följelentés és sajtóhír született. Arra senki nem kérdezett rá, hogy a választópolgárnak honnan volt tudomása arról, hogy ajánlószelvénye melyik jelöltnél található. Vannak olyan vélemények ennek kapcsán, hogy már előre eltervezték: kompromittálni fogják a pártot, s olyanok szelvényét juttatják el, akik a későbbiekben tiltakoznak emiatt.

Hasonló történt Pesterzsébeten is, ahol fél órával a jelölt nyilvántartásba vétele előtt egy névtelen feljelentő azt állította, hogy tudomása szerint az ajánlók között „nagyszámú, de legalább 67 (sic!) hamisított” cédula található. Az illetékes területi bizottság, amely ezt követően egyenként ellenőrizte a papírokon a vízjelet, egy hamisat sem talált. A sajtó egy része kiemelt figyelmet szentelt az ügynek.

Nagy sajtóvisszhangot kapott az is, hogy az egyik szombathelyi aspiráns „hamis cédulák tömegével” bukott le. Kiderült, hogy öt, azaz öt darab fénymásolt cédula benyújtása volt az „ipari méretű hamisítási botrány”.

Az MDF Nógrád megyei listáját budapesti magánszemélyek támadták meg azzal, hogy az egyik jelölt korábban már visszalépett. A választási eljárásról szóló törvény úgy rendelkezik: „nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett”. Az OVB tegnap megtagadta a lista nyilvántartásba vételét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.