Harc a Jobbik betiltásáért

Be szeretné tiltatni a Jobbik Magyarországért Mozgalmat egy nyíregyházi független önkormányzati képviselő. Szerinte a közéleti szereplőknek bátorítaniuk kellene a néma többséget.

Lengyel Károly nyíregyházi független önkormányzati képviselő, az Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom elnöke a napokban antifasiszta demonstrációt és Jobbikellenes tüntetést szervezett a szabolcsi megyeszékhelyen. A civilben egy gyógyszeripari cég képviselőjeként dolgozó, negyvenéves Lengyel Károly egyúttal beadványt nyújtott be a megyei főügyészségre arra vonatkozóan, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalmat –idézzük – „a törvénybe ütköző cselekedetei miatt oszlassák föl”.

A megmozdulásról a politikus érdeklődésünkre azt mondta: a ma Magyarországon tapasztalható gátlástalan szélsőjobboldali uszítás megfélemlíti az átlagembereket, ezért végre a közéleti szereplőknek kell fölemelni a hangjukat annak érdekében, hogy a társadalom józan többsége bátrabban nézhessen szembe a fasiszta veszéllyel. Úgy fogalmazott: bátorítani kívánja a jelenleg még csendes többséget. Arra a kérdésünkre, hogy miért éppen mostanra időzítette az akciót, Lengyel Károly azt válaszolta: fél éve kérdezgeti az ismeretségi köré ben, hogy ki lesz az, aki megszervez végre egy antifasiszta tüntetést, de ma már olyan súlyosnak látja a helyzetet, hogy nem tud tovább tétlenül várni.

Lengyel Károly kifejtette: az elmúlt hetekben a Jobbik egyes vezetői és támogatói egyre nyíltabban hirdetik – a képviselő szavai szerint – olykor fasiszta szellemiségű nézeteiket. Lengyel szerint a Jobbik sok híve nincs tekintettel Magyarország sokszínűségére, hanem saját magukat a többségnek képzelik, és – mint fogalmazott – beteges elméleteket hangoztatnak. Leszögezte: megálljt kell parancsolni a Jobbiknak, mert nem szabad hagyni, hogy egy egész országot hülyének nézzenek.

Arra a kérdésünkre, hogy érték-e támadások az antifasiszta akció óta, a politikus azt válaszolta: egyes internetes fórumokon azt írták a szélsőjobbos kommentelők, hogy szappant kellene belőle főzni. S hogy nem fél-e? Erre Lengyel Károly azt válaszolta: már túl van azon, hogy a saját maga életét féltse, hiszen nem róla, hanem az ország nyugalmáról van szó.

S lesz-e folytatása a nyíregyházi akciónak? A képviselőtől megtudtuk: az elmúlt napokban több civil szervezet fölvette vele a kapcsolatot, hogy újabb megmozdulásokat szervezzenek. Hozzátette: többen jeletkeztek nála annak érdekében, hogy felperesekként csatlakozzanak a Jobbik betiltását követelő beadványhoz.

Nyíregyháza, március 23.
Nyíregyháza, március 23.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.