A nagymama és az életben maradás joga

Méltatlan hangnemben, lekezelően beszéltek kilencvenéves nagymamájáról a szolnoki Hetényi Géza kórházban: orvos napokig nem látta, s így nem kis kezelték megfelelően – állítja egy februárban elhunyt idős asszony unokája. Az intézmény vezetője szerint az ügyben indított belső vizsgálat nem tárt fel hiányosságokat.

– A nagymamám kilencvenéves volt, de a korához képest jó egészségnek örvendett: ellátta magát, elvégezte a ház körüli munkát, nem igazán szorult az efféle teendőkben a család segítségére – mondta a szolnoki Hetényi Géza megyei kórházban február 15-én elhunyt Nagy Lászlóné, Etelka néni unokája, József Zsuzsanna. Szavai szerint az egészségügyi intézménybe is csak azért kellett bevinni a nagymamáját február elején, mert a lábán makacs seb volt, amelyik nem akart gyógyulni, s köhögött is, így a háziorvos jobbnak látta, ha az asszony állandó orvosi és ápolási felügyeletet kap.

A család néhány nap elteltével azt észlelte, hogy a nagymama belázasodott, nem akart enni, hasmenés gyötörte.

– Arra gondoltunk, hogy a pépes ételt nem bírja a gyomra, így édesanyám megpróbált neki házi kosztot adni. Ekkor azonban az egyik nővér emelt hangon a következőt mondta:

„Ne adjon enni neki, mert hasmenése volt, és én nem takarítom a szart utána” – idézte fel a történteket az unoka, aki mind a kijelentést, mind az eljárást kritikán alulinak tartja. Szavai szerint február 9-től, keddtől egészen február 13-a, szombatig nem látta orvos a nagymamát, aki nem evett, nem ivott, és infúziót sem kötöttek be neki, noha később már az eszméletét is elvesztette. Így azt is kétségesnek tartják, hogy a betegségére kapott antibiotikumot beadták-e neki – tette hozzá József Zsuzsanna.

A család szerint a nagymama a tápanyag- és folyadékhiány miatt legyengült, így szerintük esélyt sem kapott arra, hogy valamivel meghosszabbítsák az életét.

– Az alkotmány kimondja, hogy az életkor szerinti diszkrimináció tilos Magyarországon, s az élethez való jog alapvető emberi jog, egy egészségügyi intézménytől pedig alapvető elvárás a szakszerű ellátás. Ez azt jelenti, hogy – a lehetőségekhez képest –mindent meg kell tenni, ami szakmailag és emberileg megtehető, életkorra való tekintet nélkül. Senkinek nincs joga eldönteni, hogy ki meddig éljen – mondta az unoka. Szerinte a nagymamája azért nem kapott szakszerű ellátást, mert túl idősnek találták ahhoz, hogy mindent megtegyenek érte. Amikor a család felelősségre vonta az ápolási osztály vezetőjét, hogy miért nem kötöttek be infúziót az eszméletét vesztő asszonynak, az nem tudta ezt megindokolni – tette hozzá József Zsuzsanna.

A hozzátartozók az ügy kivizsgálását kérték a kórház főigazgatójától.

Sélleiné Márki Mária, a Hetényi Géza kórház főigazgatója azt állítja: a beteg ellátása az előírásoknak megfelelő és szakszerű volt. A család panaszának beérkezése után elindult egy belső vizsgálat: a jogi osztály bekérette az ügyben keletkezett iratokat, s meghallgatták az érintett dolgozók véleményét is. Az ápolónők szavai szerintmegfelelő hangnemben beszéltek mind a beteggel, mind a hozzátartozókkal.

– Valóban megkérték az egyik hozzátartozót, a néni lányát, ne etesse nehéz házi koszttal az édesanyját, mert a hasmenése miatt diétára szorul, csak kekszet és folyadékot kaphat, ám ezt kulturált stílusban tették – hangsúlyozta a főigazgató. Az osztály dolgozói szerint a beteg nem akart befeküdni az ápolási részlegre, mindenáron haza akart menni. A lábán azonban egy elhanyagolt állapotú, fekélyes sebet találtak, ami miatt antibiotikumos kezelésre szorult. A főigazgató közölte: azért nem adtak infúziót a néninek, mert a gyógyszereit szájon át be tudta venni, s a hasmenése sem volt súlyos, így a hatóanyag fel tudott szívódni a szervezetében, és folyamatosan megtörtént a folyadékbevitel. Hozzátette: az ügyben lefolytatott vizsgálat részletes írásbeli dokumentációját hamarosan elküldik a hozzátartozóknak.

Amennyiben a kórházi vizsgálat eredménye – amelyet még nem kapott meg a család – azt tükrözi, hogy mulasztás nem történt, úgy azzal nem értenek egyet, s további lépéseket tesznek az ügy teljes kivizsgálására – fogalmazott József Zsuzsanna. Szavai szerint ki kell derülnie, hogy tiszteletben tartották-e nagymamája alapvető jogát az életben maradáshoz.

– Mindenki számára eljöhet az az idő, amikor mások igazságérzetére és jóindulatára szorul – mondta.

A család azt tervezi: ombudsmanhoz fordul, remélve, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata megnyugtatóan feltárja majd: miért halt meg Etelka néni?

Milyen panaszok fogalmazódnak meg a Hetényi Géza kórházzal kapcsolatban? A leggyakoribb kifogások: a betegek hiányolják a megfelelő tájékoztatást, olykor kifogásolják ellátásuk minőségét, és azt a hangnemet, amely nem segíti a gyógyulásukat – mondta Camaráné Hanák Gabriella, a térség betegjogi képviselője. Ami a konkrét esetet illeti: ha Etelka néni hozzátartozói nem fogadják el a hivatalos jelentést, a betegjogi képviselőnél, a fenntartó megyei önkormányzatnál, a Magyar Orvosi Kamaránál, vagy az Egészségbiztosítási Felügyeletnél tehetnek panaszt. Ha úgy döntenek, akár bírósági pert is kezdeményezhetnek a kórház ellen annak érdekében, hogy választ kapjanak a halál okát illetően.

Etelka néni nem evett, nem ivott, később az infúziót se kötötték be. (Képünk illusztráció)
Etelka néni nem evett, nem ivott, később az infúziót se kötötték be. (Képünk illusztráció)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.