'Ízléstelen, bigámista násztánc'

Várhatóan ma eldőlhet, hogy állíthat-e az MDF listát Budapesten. A Fidesz, a Jobbik és az MSZP el szeretné némítani Bokros Lajost – állította tegnap Dávid Ibolya annak kapcsán, hogy a három párt szerdán leszavazta az MDF budapesti listájának nyilvántartásba vételét.

Nem döntött az Országos Választási Bizottság (OVB) tegnap arról, hogy a Fidesz, a Jobbik és az MSZP szavazatával jogszerűen utasította-e el szerdán a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) az MDF budapesti listájának nyilvántartásba vételét. Szigeti Péter, az OVB elnöke a döntés elhalasztását azzal indokolta, hogy ezzel (illetve az egyéni választókerületi jelöltek nyilvántartásba vételével) kapcsolatban „célszerű bevárni” a Fővárosi Bíróság jogerős végzését. Munkatársunkat úgy tájékoztatták, az OVB várhatóan ma tárgyal és határoz is az MDF budapesti listaállításával kapcsolatos kérdésről. (Az MDF tudomása szerint magánszemélyek támadták meg Pusztai Erzsébet, az időközben visszalépett Csapody Miklós, illetve Slosár Gábor és Király Zoltán fővárosi képviselő-jelöltek nyilvántartásba vételét. Az elutasítás után fellebbeztek, ezért kell a Fővárosi Bíróságnak kell döntenie.)

Súlyosan jogsértőnek nevezte tegnap az MDF nemzetközi sajtótájékoztatóján Dávid Ibolya pártelnök, hogy a Fidesz, a Jobbik és az MSZP delegáltjai közösen kiszorították a negyedik esélyes, rivális pártot, amikor szerdán, az FVB ülésén elutasították az MDF budapesti listájának nyilvántartásba vételét. – Ennek célja nem más, mint befogni Bokros Lajos száját – közölte Dávid Ibolya, aki a sajtótájékoztatón rámutatott egy MDF plakátra, amelyen Bokros Lajos száját egy piros, egy barna és egy narancssárga ragasztószalaggal ragasztották le. „Ez az eljárás a három rivális párt bigámista násztánca”. Dávid Ibolya azt is szükségesnek tartotta megjegyezni: az MDF-nek minden morális alapja megvan ahhoz, hogy támadja az ajánlószelvények gyűjtésének módját, hiszen a szelvénygyűjtés nem szolgál mást, mint „elszívni a levegőt mások elől”.

Kajdi József, az MDF szakpolitikai koordinátora emlékeztetett arra: a Fővárosi Választási Bizottság ülésén a Fidesz, az MSZP és a Jobbik szavazatával 3:2 arányban utasították el az MDF budapesti listáját, annak ellenére is, hogy az Országos Választási Iroda vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy az MDF a törvényes határidőn belül leadta a listaállításhoz szükséges iratokat. –A Fidesz, a Jobbik és az MSZP delegáltja azt is megszavazta volna, hogy kisnyúl egy pohár víz – fogalmazott Kajdi József. Az MDF szerint az, hogy Csapody Miklós kedden visszalépett a képviselő-jelöltségtől, nem adott alapot a lista nyilvántartásba vételének az elutasítására, hiszen nélküle is van az MDF-nek kilenc „tisztán” MDF-es fővárosi jelöltje – különösen, hogy hétfőn épp az FVB döntött úgy, hogy Slosár Gábor és Király Zoltán is indulhat. A listaállításhoz pedig nyolc jelölt a minimumfeltétel Budapesten.

S hogy a Fidesz, a Jobbik és az MSZP miért utasította el szerdán az MDF listájának nyilvántartásba vételét? A jegyzőkönyv szerint „a Fővárosi Választási Bizottság a rendelkezésre álló iratokból megállapította: a fővárosi 15. számú országgyűlési egyéni választókerületben jelöltként nyilvántartásba vett dr. Csapody Miklós írásbeli nyilatkozatában a jelöléséről 2010. március 24-én lemondott. Ebből következően a Fővárosi Választási Bizottság rendelkezésére csak hét olyan igazolás áll, amelyet a területi listaállítás kapcsán figyelembe vehet”. Azt elismerik, hogy hétfő este valóban nyilvántartásba vette az FVB Slosár Gábort és Király Zoltánt, de a budapesti (területi) listaállítás határideje hétfő délután 4 óra volt. S akkor a jegyzőkönyv szerint „ezen személyek még nem voltak jelöltek, ezért őket a törvényi feltételek teljesítésének vizsgálata során a szükséges nyolc egyéni országgyűlési jelölthöz a Fővárosi Választási Bizottság nem tudta hozzászámítani”. Arra is rámutatnak, hogy a listaállításkor Csapody Miklós és Pusztai Erzsébet nyilvántartásba vétele még nem volt „jogerős”, szerda este pedig Slosár és Király nyilvántartásba vétele sem volt az (nyilván, mert magánszemélyek megtámadták az indulásukat – a szerk.). A határidő lejártakor tehát ezen személyek még nem voltak jelöltek, ezért őket a törvényi feltételek teljesítésének vizsgálata során a szükséges nyolc egyéni országgyűlési jelölthöz a Fővárosi Választási Bizottság nem tudta hozzászámítani – szól az indokolás.

– A jelölteknek csak a választási irodától kell kérniük a nyilvántartásba vételről szóló igazolást, jogerőre emelkedésre nincs szükség – nyilatkozta tegnap épp a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője, Agócsné Darai Terézia.

Az MDF tegnap délelőtt fordult az Országos Választási Bizottsághoz jogorvoslatért az „elsőfokú” FVB-döntés ellen. Ha az OVB-döntés kedvezőtlen lenne az MDF számára, végső jogorvoslatért a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatnak. Kajdi József lapunknak még szerdán úgy fogalmazott: „ezer százalék”, hogy állíthat a fórum listát Budapesten. Ha ez mégsem teljesülne, az MDF miniszterelnök-jelöltje nem is lehetne parlamenti képviselő, hiszen ő vezeti a budapesti listát.

Kerék-Bárczy Szabolcs és Dávid Ibolya – az MDF elnöke szerint Bokros Lajost el akarják hallgattatni
Kerék-Bárczy Szabolcs és Dávid Ibolya – az MDF elnöke szerint Bokros Lajost el akarják hallgattatni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.