Ötéves a hulladékhasznosító

Öt évvel ezelőtt fejezték be a rákospalotai hulladékhasznosító üzem rekonstrukcióját. A még 1982-ben épült létesítmény az akkori szabályoknak megfelelt, ám az idő múlásával elkerülhetetlenné vált a felújítás.

A 2000-ben kiadott európai uniós direktíva, még az 1991-es, égetést szabályozó környezetvédelmi rendeletnél is szigorúbb előírásokat tartalmaz.

Évi 2600 látogató keresi fel a modern létesítményt
Évi 2600 látogató keresi fel a modern létesítményt

A hulladékégető üzemeltetői tudták, hogy lépniük kell, ám pénzt csak 2002-ben kaptak, támogatás és hitel formájában. (A felújítás elhúzódását viták és perek övezték.) A 19 milliárd forintba került korszerűsítés során, teljesen új füstgáztisztító rendszert építettek mind a négy kazánhoz, az átépítéssel ezek energiahatékonysága is sokkal jobb lett. A hulladék elégetésekor keletkezett hővel gőzt termelnek, amelyet villamosenergiaként és távhőként hasznosítanak. A rekonstrukció előtt, egy kazán átlagosan ötezer üzemórát bírt, most ez a szám hétezer óra fölé nőtt.

A lakossági panasz elenyésző, a hulladékhasznosító körül felkorbácsolt kedélyek mára elcsitultak. Olyannyira, hogy – a környezetvédelmi nyílt napokat is beleértve – évente 2600 látogató kíváncsi a működésére. A hazai és külföldi egyetemekről, iskolákból érkező vendégek, másfél órás előadás és séta alkalmával ismerkedhetnek meg a termikus hulladékhasznosítás technológiájával, valamint a környezetre gyakorolt hatásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.