Engedély nélkül, nyereségesen

Megjósolhatatlan, hogy miképp végződik a pécsi vízszolgáltatásért folyó harc. Az eddig megszületett egyetlen jogerős ítélet Pécsnek kedvez. Az új szolgáltatónak jelenleg nincs még vízjogi engedélye, ám emiatt – mint megtudtuk – a hatóság nem bírságol.

Öt és fél hónapja engedély nélkül végzi a vízszolgáltatást Pécsett a Tettye Zrt., ám ettől még a víz zavartalanul folyik a csapból. Az előzmények: 1995-ben Pécs városa eladta a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi csomagját a francia központú Suez-csoportnak, s a két tulajdonos között az elmúlt években annyira megromlott a viszony, hogy tavaly szeptemberben a baranyai megyeszékhely közgyűlése felbontotta a 2020-ban lejáró szolgáltatási szerződést a vízművel. Pécs irányítói azért nehezteltek a Suezre, mert úgy látták, a partner túl sok pénzt visz ki a vízműből. A város egy új cégére, a Tettye Zrt.-re bízta a vízszolgáltatást, s a Tettye október 5-én erőszakkal, biztonsági emberek „bevetésével” elfoglalta a vízmű székházát. A Tettye átvette állományába a vízmű dolgozóit, s azóta ez a cég felelős a vízszolgáltatásért Pécsen. A vízmű Suezhez hű vezetőire a Tettye nem tartott igényt.

A Suez kiebrudalását követően a franciák és a vízmű perek sorát indították el a Tetytye és a város ellen. Ezek közül egy a múlt héten lezárult: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara választott bírósága kimondta, hogy az önkormányzat törvényesen mondta fel a szerződést a vízművel.

Azok a birtokperek, amelyekkel a vízmű és leányvállalatai vissza akarják szerezni székházukat, még ezután kezdődnek. Per lesz amiatt is, hogy a Tettye a házfoglaláskor sértett-e személyiségi jogot és üzleti titkot.

Szabó Iván, a Tettye jogásza úgy véli, hogy a már említett és Pécs számára kedvező ítélet további pernyertességet alapozott meg a birtokvitában a város számára. A Pécsi Vízmű ugyanígy bízik a perek megnyerésében.

Pécs képviselő-testülete korábban arról döntött, hogy mindenképpen ki akarja vásárolni a Suezt a Pécsi Vízműből, erről a város tárgyalna a franciákkal. A Suez magyarországi szóvivője, Kertész György úgy nyilatkozott: a megbeszélések akkor kezdődhetnek el, ha a város „visszahelyezi” a vízművet a jogaiba. Ez a Suez értelmezése szerint azt jelenti, hogy viszszaáll a vízműfoglalás előtti állapot. Erről persze Pécs vezetői hallani sem akarnak. Ha a megegyezésre nincs esély, akkor egy bécsi választott bíróság dönt a részvények áráról, és arról, hogy a Sueznek jár-e kártérítés.

A franciák részvényeinek névértéke 350 millió forint. A csomag piaci értékét két évvel ezelőtt 800 millióra becsülte egy arra hivatott cég. Az Suez eddig nem beszélt arról, hogy mekkora összegre számít, a kiszivárgott információk szerint azonban a franciák – a részvények árért és a kiesett haszon kompenzálásáért együttesen – több milliárd forintot remélnek. Ezt a követelést Szabó Iván képtelenségnek tartja: a jogász állítja, hogy a Sueznek nem jár kártérítés. Indoklása szerint azért nem, mert amikor a bíróság kimondta, hogy a városnak joga volt felmondani a szerződést, akkor – érvelt Szabó Iván – azzal egyúttal azt is kimondta, hogy a Suez nem tarthat igényt a kiesett haszonra.

A Suez részvényeinek árát –mint azt Páva Zsolt, Pécs polgármestere érdeklődésünkre elmondta – a város a vízszolgáltatás hasznából törlesztené. A Tettye erre az évre ötmilliárd forintos árbevétel mellett 204 millió forint adózás utáni nyereséget tervezett – tudtuk meg a cég igazgatójától, Winkler Tamástól. A Tettye Zrt. likviditási helyzete stabil – közölte Winkler –, s az első öt hónapban a nyereség elérte a 64 milliót.Winkler szerint ez jó eredmény, hiszen hetekig eltartott, amíg a cég új szerződést tudott kötni a fogyasztókkal. Ráadásul – a pécsi közgyűlés döntése nyomán –, a víz olcsóbb lett három százalékkal a fogyasztók számára.

Azt, hogy a város saját kezébe akarta venni a vízszolgáltatást, a pécsiek többsége támogatta, a Tettye erőszakos székházfoglalását viszont sokan kritizálták. Az átállás zavartalansága és az olcsóbb víz javította a Tettye helybéli megítélését. Ugyanakkor tudni kell, hogy a Tettyének a cég működéséhez szükséges vízjogi engedélyei még hiányoznak. A dél-dunántúli környezetvédelmi hatóság több engedélyt is kiadott már a Tettyének, ám azokat a vízmű megfellebbezte, így a döntés a környezetvédelmi főfelügyelőség kezében van.

Jeszták Lajos, a dél-dunántúli felügyelőség vezetője elmondta: a vízjogi engedély hiánya miatt a hatóság nem bírságolja meg a Tettyét, mivel látható, hogy a cég szeretné teljesíteni a követelményeket, ám ezt peres ellenfele gátolja. Jeszták szerint az sem vitás, hogy a Tettyénél a vízszolgáltatás feltételei adottak. A hatóság nem gondol arra, hogy a Tettyét eltiltsa a szolgáltatás gyakorlásától, miután az veszélyeztetné a baranyai megyeszékhely vízszolgáltatását. A felügyelőség álláspontja az, hogy a Tettye és a vízmű vitájának nem lehet vesztese Pécs lakossága.

Munkásgyűlés 2009. október 12-én
Munkásgyűlés 2009. október 12-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.