Jobboldali médiavezérből lehet miniszter

Egy esetleges Fidesz-kormány infrastruktúráért felelős tárcavezetője lehet a hírek szerint Fellegi Tamás, az Orbán Viktorhoz közel álló, a jobboldali média derékhadát irányító üzletember.

Nincs tapasztalata a kormányzati munkában, forrásaink mégis egybehangzóan az Orbán Viktorral igen jó kapcsolatban álló Fellegi Tamás üzletembert nevezték meg a Fidesz-kormány infrastruktúratárcájának várományosaként. Fellegi Tamás – a távközlés kivételével – nem számít infrastruktúra-ügyekben járatos szakembernek: sokkal inkább Orbán Viktor régi, nagyon megbízható harcostársaként ismerik, akinek cége jelenleg jobboldali médiumokat – Heti Válasz, Lánchíd Rádió – irányít, illetve a Class FM-nek is kisebbségi tulajdonosa.

Fellegi Tamás már a rendszerváltáskor Orbán Viktor kampányát segítette, majd 1996 és 2000 között (a Fidesz-kormány első időszakáig) a Matáv kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője volt, de 2000 után már újra Orbán Viktor főtanácsadójaként bukkant fel. Nevéhez fűződnek a Fidesz-kormány utolsó napjaira datált, százmilliós informatikai kifizetések az akkor általa irányított Euroatlantic nevű tanácsadó cég számára. Ezt a későbbi szocialista vizsgálatok szabálytalannak ítélték.

Az Euroatlantic cégiratai szerint később tulajdonostársként jelent meg egy ideig a cégben Stumpf István, a Fidesz-kormány alatti kancelláriaminiszter. Stumpf a vizsgálatokat méltánytalan politikai támadásnak minősítette. Az elmúlt nyolc év során Fellegi Tamás a jobboldalhoz közeli média befektetőjévé vált: központi cégének neve stílszerűen Infocenter.hu Zrt. Az üzletember megkeresésünkre nem kívánt reagálni. Forrásaink megerősítették: az a hivatalos Fidesz-álláspont, miszerint nem tárcákat, hanem feladatokat osztanak, tényleg arra utal, hogy még nem alakult ki a tárcák végső feladat-, illetve vezetői köre.

Vélemények szerint a Fidesz most néhány nevet megfuttat a közvélemény előtt, de cseppet sem biztos, hogy ők a tényleges befutók. Arról hallani mindenesetre, hogy Fellegi rendkívül nagy lendülettel vetette bele magát a tárca szervezésébe, és szinte minden feladatkört – az uniós pénzek elosztását, a közlekedést, a környezetvédelmet, a vízügyet – magához kíván vonni. Ám emiatt lehet összezörrenése a gazdasági csúcstárcával, amit – az előző Fidesz-kormányhoz hasonlóan – Matolcsy Györgyre szabhatnak.

Az infrastruktúra-ügyek leendő irányítójaként előkerült Fónagy János neve is, aki szintén a Fidesz-kormányban vezette a szaktárcát. Őt egy önálló közlekedési tárca irányítójaként emlegetik, de benne van a pakliban egy államtitkári poszt is. Fónagy Jánost fideszes körökben sokat tapasztalt, a parlamenti munkában edződött szakpolitikusként ismerik, akinek a neve a teljes szocialista frakciótámogatottságot élvező, fontos gazdasági kérdéseket érintő békés háttér-együttműködéssel is összeforrott. A politikus lapunktól azt kérte, a téma kapcsán a választási kampány alatt ne keressük.

Leendő energetikai vezetőként került szóba Tatabánya polgármestere, Bencsik János. A képviselő a tudósítások alapján néhány éve még csak helyi illetőségű közműtémákban nyilatkozott, ám mára általános energiaszakmai kérdéseket boncolgat. Bencsik János – akit nem értünk el – állítólagolyan feladatot kaphat, amely az épület-korszerűsítések központosításával fogná össze az energiapolitikai, hatékonysági, takarékossági, támogatási és környezetvédelmi teendőket.

Az állami vagyon felett őrködő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő illetve a szintén állami ezermilliárdokat mozgató Magyar Fejlesztési Bank irányításában a Fidesz állítólag számít a saját kormánya idején kipróbált emberekre, az akkori ÁPV, illetve MFB vezetőire, Faragó Csabára, illetve Baranyay Lászlóra is, de nem feltétlenül ugyanazon a poszton.

Az írással kapcsolatos helyreigazítás itt olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.