Kőkemény terhelő vallomások Hagyó ellen

Értesüléseink szerint már legalább három „kőkemény terhelő vallomás” van a BRFK BKV-ügyekben eljáró nyomozócsoportjának birtokában Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ellen.

A BRFK ezekre tekintettel már javasolta az ügyészségnek Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség egyelőre nem látja kellően megalapozottnak a Hagyóval szembeni gyanút, ezért még további bizonyítékokat kért a nyomozóktól. E döntés hátterében azonban vélhetően az áll, hogy az ügyészség már nem látja értelmét Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését kérni.

A parlament már nem ülésezik, s Hagyó mentelmi jogának felfüggesztéséért vélhetően már nem is hívná össze a házelnök. Mivel a BKV-botrány kirobbanása óta a mentelmi jogot biztosító képviselői mandátum kivételével Hagyó minden tisztségéről és képviselőjelöltségéről is lemondott, az új parlament megalakulását követően már országgyűlési engedély nélkül is kihallgatható és meggyanúsítható lesz.

Hagyó egyébként korábbi nyilatkozataiban már tagadta, hogy törvénytelen módon pénzt vett volna át bárkitől is. A rendőrségen az ügy egyes érintettjei – egyesek állítólag önmagukat is bűncselekménnyel vádolva – Hagyó ellen vallottak, s névtelenséget kérő források szerint más bizonyítékok is szólnak a volt főpolgármester-helyettes ellen.

Közben a főváros 153 millió forintot adott a BRFK-nak. Az elfogadott, de még alá nem írt közszolgáltatási megállapodás értelmében azonban a fenti összegből 80 milliót az aluljárókban tavaly és idén telepített kamerarendszerek üzemeltetésére köteles fordítani a főkapitányság, így a főváros szerződésbe foglalt egyéb igényeinek kielégítésére már csak 73 millió maradt. Ez az összeg kevesebb, mint amennyivel Zugló vagy az V. kerület támogatja a helyi rendőrséget.

A BRFK hivatalosan nem kommentálta a városházi döntést. Több forrásunk emlékeztetett azonban arra, hogy a főváros eredetileg azt ígérte, az aluljárókba telepített térfigyelők üzemeltetési költségeit kifizeti a BRFK-nak. Álmukban sem gondolták volna azonban, hogy ezt a szokásos éves támogatás terhére teszik meg. E lépéssel a főváros 80 millió forinttal csökkentette a BRFK fejlesztésre, jutalmazásra és túlórára fordítható forrásait. Rendőrségi körökben a döntést sokan egyértelműen a BKV-ügyben folyó nyomozásra adott „városházi válaszként” értékelik.

Regőczi szabad

Megszüntette Regőczi Miklós házi őrizetét a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság, és szabadlábra helyezték a BKV volt vezérigazgató-helyettesét, akit hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. Azzal, hogy 81 millió forinttal károsította meg a közlekedési céget – értesült az MTI. A bíróság szerint nem kell tartani attól, hogy Regőczi elszökik vagy bármilyen iratot meghamisít, s hátráltatná a nyomozást. Regőczi megerősítette a hírt. A bíróság mára ígért tájékoztatást.

Idetartozik, hogy száz euróért iratták át két vajdasági magyar nevére az Optimismo Kft.-t, amely 19 millió forintot kapott a BKV fénymásolóinak felméréséért. Az MTV Híradója úgy tudja, a céget 2007 szeptemberében – öt hónappal a fénymásolók felmérése után – adták el a határon túli magyaroknak. A szerződést egy óbudai ügyvédi irodában írták alá. Az ügyvéd a köztévének annyit mondott: emlékszik a szerződésre, de nem látta, hogy bárki pénzt kapott volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.