Mráz: Az MSZP és a Jobbik is széteshet a voksolás után

Furcsa választás lesz a 2010-es – ezt bizonyítja az is, hogy az eddigi szabad választásokkal összehasonlítva kevés jelölt méretteti meg magát –, véli Mráz Ágoston Sámuel politológus. Noha a pártok versenye semmiképpen sem tekinthető „lefutott meccsnek”, de nem a győztes, hanem inkább a második helyezett kiléte, illetve az új parlament erőviszonyai tűnnek a fő kérdésnek.

Ebben a helyzetben – folytatta Mráz Ágoston Sámuel – a Fideszen kívüli pártok csak ellenzéki képviselőségért indulhatnak, amely eleve csökkenti kampányuk hatékonyságát. Sokkal nehezebb ugyanis ellenzéki szerephez bizalmat kérni a választóktól, mint egy program végrehajtására. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az induló képviselők száma választásról választásra lineárisan fog csökkenni. A pártrendszer ugyanis a jövőben is tovább alakulhat, például a Jobbik vagy az MSZP szétesése esetén – állította Mráz Ágoston Sámuel.

Meghatározó lesz a következő ciklus kormányának teljesítménye is – folytatta a politológus. Amennyiben csalódnak benne a most bizalmat szavazók, jelenlegi előnye olvadhat, ha pedig egy-egy lépése új törésvonalakat teremt, az ellenzék új erőre kaphat. Bajorországban például a Keresztényszociális Unió 2003-ban kétharmadot szerzett a tartományi választáson, de öt évvel később – korrupciós botrányok és vezetési válság után – már csak koalíciós kormányt tudott alakítani, mert liberális és baloldali ellenzéke erőre kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.