Gyurcsány beszél

Gyurcsány Ferenc tegnap nem értékelő, hanem kampánybeszédet tartott a Demokratikus Charta rendezvényén. Kampánybeszédet kifelé – és kampánybeszédet befelé. Tőle nem meglepő módon szuggesztívet, erőteljeset, drámai hatásokra törekvőt.

Mondandójában a 2002-től napjainkig ívelő időszakot fogta át, méltatva kormánya teljesítményét, elismerve, hogy a reformokhoz kell a tömegek támogatása, amit ő nem vett figyelembe, továbbá néhány, a cifra káromkodás szenvedélyességére hivatkozó mondattal megkerülve Őszödöt, és annak következményeit. Ezúttal nem szólt a beszédet nyilvánosságra hozó árulókról sem. Nem igazán beszélt ki. Annál több mondandója volt befelé.

Egyrészt: megszabta a párt irányvonalát. Utódja, a politikából távozó Bajnai Gordon azt szorgalmazta utolsó parlamenti beszédében, hogy a demokratikus erők, vagyis a Fidesz és az MSZP fogjon össze legalább a Jobbik ellenében. Ezt a volt kormányfő és egykori pártelnök tegnap úgy fordította át, hogy az MSZP-nek kell szembeszállnia az antidemokratikus erőkkel, amelyek az ő olvasatában a Fidesszel és a Jobbikkal azonosíthatók. Ez hozhat szavazatokat az MSZP-nek, ha vannak, akik újra hisznek Gyurcsánynak. A helyszínen voltak. Az urnák elé vihet bizonytalanokat, esetleg elgondolkodtathatja azokat – liberálisokat, konzervatívokat is – akik most még úgy látják, hogy a kisebbik rossz a Fidesz kétharmada lenne.

Mindenmás befelé szólt. És alapvetően nem is a beszéd, hanem maga az esemény. Nincs az az MSZP-kampányrendezvény, nincs az a március 15-i ünnep Mesterházy Attilával, például, amely anynyi embert tudna megmozgatni, mint egy Gyurcsány-beszéd. Ez még akkor is igaz, ha az egykori tízezrek helyett ezúttal néhány ezer ember lelkesedett. De ők, erre, legalább eljöttek.

Nem voltak ott viszont azok, akiket elismerően és név szerint említett a volt miniszterelnök: nem volt ott Bajnai Gordon, nem ment el Medgyessy Péter, Lendvai Ildikó, és nem jelent meg Mesterházy Attila sem. Az MSZP elnökségét Juhász Ferenc képviselte. Ha valaki nem emlékezne rá: ő volt a honvédelmi miniszter. Ez a távolmaradás jellemzi a helyzetet: az MSZP most se kiköpni, se lenyelni nem tudja Gyurcsányt, pedig a legszívesebben mindkettőt megtenné egyszerre, ha lehetne, mert őt tartják felelősnek azért, hogy ott állnak, ahol. Csakhogy mit lehet tenni, ha a maradék 16 százaléknak a jelentős része még mindig miatta szavaz az MSZP-re? És a képlet fordítva is igaz: Gyurcsány azt hiszi, hogy az MSZP vezetői miatt áll a párt 16 százalékon, de se kiköpni, se lenyelni nem képes egyelőre őket: most nem tud más politikai erőteret teremteni magának

A volt kormányfő beszédét azzal zárta, hogy ő a nemzeti progresszió útját folytatja, és az MSZP-re szavaz. Az egész beszéd hatása kétirányú volt: ide is, de már a választások utáni időszakra, is szól. Mindkét helyzetre jelezve: ő a majdani baloldal valódi vezetője. Hogy erről ki mit gondol, hogy igaz-e, majd a választások után derül ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.