Megyesi Gusztáv: Kormányfőjelölt áram alatt

Most, hogy a váci börtön mélyén senyvedő szabadságharcos után az áramos gazdának is sikerült összegyűjtenie a képviselőjelöltséghez szükséges kopogtatócédulákat, azon csodálkozom, hogy hol maradtak a többiek.

Ismeretes, hogy az áramos gazda két évvel ezelőtt az állandó tolvajlásnak kitett uborkaföldjén áramot vezetett a kerítésbe, ami aztán agyonütött egy embert. Az eset az etnikai vonatkozása miatt országos visszhangot váltott ki, minek következtében az áramos gazdát sikerült politikailag is felkarolni, sőt hőssé avatni, Monok község egyenesen a fiává fogadta, egykori lakóhelyén pedig nemhogy elindul a választáson, de az egyik párt miniszterelnöknek is jelölte.

Persze nem kizárólag azért, hogy vagyon- és uborkavédelmi elképzelései országos programmá emelkedjenek, hanem hogy az áramos gazda így ússza meg a bírósági eljárást. Úgy van az tudniillik, hogy ha valakit képviselőnek jelölnek, akkor ugyanúgy mentelmi jog illeti meg, mintha már bent ülne a parlamentben. Némely jogászok ugyan azt mondják, hogy a mentelmi jog csak azokra az esetekre alkalmazható, amelyeket a képviselő-jelöltség idején követnek el, más jogászok viszont megesküsznek arra, hogy 750 érvényes kopogtatócédula birtokában az ember még az eredendő bűn alól is mentesül, úgyhogy ne csodálkozzunk, ha a szabadságharcost hamarosan ünneplő tömeg vállán látjuk viszont a híradóban, s ha szerencsénk van, sajtótájékoztatón azt is bejelenti, hogy a következő dekádban a véleménynyilvánítási szabadság jegyében személy szerint mely országgyűlési képviselőket és egyéb hazaárulókat fog benzines palackkal megkínálni.

Földi halandó nem tudhatja még, hogy e kérdésben hogyan döntenek a hatóságok, az OVB, az ügyészség, netán a bíróság, ám ettől még nagy talány, hogy a hazai börtöntársadalom szocialista reprezentánsai hol maradnak, ideértve még a BKV vezetőit is: az iratok szerint tettek ők annyi szívességet a társaiknak, hogy percek alatt összegyűlne nekik a 750 cédula.

Ez azért fontos, mert pár hónappal ezelőtt, az első letartóztatások idején még azon viccelődött az ország, hogy az MSZP következő tisztújító közgyűlését a büntetés-végrehajtási intézetek legnagyobb udvarán rendezik, sőt már ott kellett volna az őszödi beszédet is elmondani. Most azonban kiderült, hogy van kifelé vezető út is, és nem feltétlenül a bűnhődés által, elég, ha az ember képviselőnek jelölteti magát. Azért ez szép perspektíva.

Eddig ahhoz szokott hozzá a társadalom, hogy a képviselő ugyan bűnöz, bűnözget, ám csakis akkor, ha már mandátuma van, előtte oly ártatlan, mint a ma született bárány. A napi hírek viszont arra utalnak, hogy az állampolgár már a képviselősége előtt megkezdheti áldásos tevékenységét, tehát előbb bűnöz, mint ahogy képvisel, ami azt is jelenti egyszersmind, hogy egyre szélesebb rétegek előtt nyílik meg a képviseleti demokrácia kapuja.

Vegyük észre: itt nem csupán arról van szó, hogy az áramos gazdának egy időre nem kell felelnie a tettéért – országgyűlési képviselők tucatjai mentesülnek ugyanígy a számonkérés terhe alól –, hanem, hogy ő maga is átváltozik, stílszerűen szólva: áramkörbe kerül. Az áramos gazda egy pénteki újságfotón már öltönyben, nyakkendőben járta a választókörzetét, egykori lakóhelyét, mégpedig Nokia-dobozzal a kezében, mert az áramos gazdának már programja is van, amit politikusi nyelven ismertet: eltökélt szándéka, hogy megszünteti a korrupciót. Nem lehet kétségünk afelől, hogy ez így lesz, s közben bele is rázódik a szerepébe, sőt azonosul vele, onnét pedig már nincs megállás, egyszer tán még tényleg miniszterelnök lesz belőle.

Akinek az indulására úgy fognak majd emlékezni hívei, hogy annak idején súlyos politikai támadásoknak volt kitéve a korrupció és a lopás elleni harcban, ám végül, ha nehezen is, de győzött az igazság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.