Fidesz kontra Jobbik: a tét a kétharmad

A kampány központi elemévé a Fidesz és a Jobbik háborúja vált. Több százezer szavazóért folyik a küzdelem – elemzők szerint ők billenthetik ide vagy oda a parlamenti arányokat, s nem kis részben rajtuk múlik, meglesz-e a Fidesz kétharmados győzelme. A jobbikosok azt állítják, folynak informális egyeztetések a két párt között. Kósa Lajos ezt a leghatározottabban cáfolja.

2001-ben egy televíziós műsor szünetében a Fidesz akkori „megmondóembere”, Rogán Antal a Népszabadság munkatársának azt mondta, hogy kifejezetten tart a Jobbiktól. Attól a Jobbiktól, amely akkor leginkább még csak politikai performanszakcióival hívta föl magára a figyelmet, azzal például, hogy a nekik nem tetsző üzletek ablakára, afféle modern Zorróként egy „J” betűt festettek. Rogán úgy fogalmazott, hogy a jobbikosok kemények, okosak, fölépítik magukat, egyszer majd komoly gondot okoznak a Fidesznek. Rogán arra talán maga sem számított, hogy kilenc év elteltével jelent majd igazi veszélyt a Fideszre a sokáig épp a Fidesz által pátyolgatott, időközben párttá alakult szervezet.

A fővárosi I. kerületben a fideszes Nagy Gábor Tamás a Jobbik jelöltjével, Pörzse Sándorral vív csatát
A fővárosi I. kerületben a fideszes Nagy Gábor Tamás a Jobbik jelöltjével, Pörzse Sándorral vív csatát

– A pátyolgatásban szerepe volt Rogán félelmeinek is – mondta egy forrásunk. Az Egy a tábor, egy a zászló jegyé ben a fiatalokat mozgósítani tudó, radikális hangvételt képviselő Jobbikot is biztosabbnak látszott a saját hívek közt tudni, talán ez volt az oka annak is, hogy Orbán Viktor a 2002-ben elveszített választások után életre hívott polgári körök közül a sajátjába invitálta Vona Gábort, aki egy idő után ott is hagyta őt. Vona a kiválásának okairól részletesen írt egy nemrégiben közzétett szövegben, amelyet Bayer Zsoltnak, a Magyar Hírlap publicistájának levelére írt válaszként, de már Orbán Viktornak címezve: „Azt kérdezik, miért léptem be 2002-ben az ön polgári körébe? Mert ön hívott meg, és mert én tenni akartam. Mert hittem önben, hittem a polgári körökben, hittem abban, hogy alulról építjük újjá a nemzeti oldalt. A „miért léptem be?” kérdésnél ezért sokkal fontosabb, hogy miért léptem ki a polgári köréből? (...) Beláttam naivitásomat, hogy amiről itt szó van, az nem a polgári körök, nem a nemzeti oldal, nem egy új korszak alapjainak megteremtése, csupán egy jobb-liberális párt újjászervezése, amelyben én nem akartam részt venni”. E levél előzménye, hogy Bayer a Széles Gábor által tulajdonolt Magyar Hírlapban, amely az elmúlt években a Jobbikéhoz megszólalásig hasonló nézetrendszert képviselt, nyílt levelet írt az ő jobbikos barátainak, így a korábban szintén a Széles-érdekeltségű Echo TV-ben műsort vezető Pörzse Sándornak is, hogy miért bántják a Fideszt, miért mossa össze a Jobbik őket is az elmúlt húsz év bűneivel. Vona válaszából kiderült: nem tesznek különbséget a Fidesz és az MSZP között, bűnösöknek tartják őket, és ezzel – ígérte a Jobbik elnöke – májustól a Parlamentben is szembesíteni fogja Orbán Viktort.

Bár már korábban is voltak jelei annak, hogy a szélsőjobb töredezik – Pörzsét eltávolították az Echo TV-től, és most a Jobbik orgánumának, a Barikádnak a főszerkesztője –, e levél nyilvánosságra kerülése óta afféle hadjárat indult: alig akad olyan Magyar Hírlap-szám, amelyben ne kárhoztatnák a Jobbikot, s így van ezzel a Fidesz másik napilapja, a Magyar Nemzet is. (A Magyar Hírlap a Jobbik véleménye nélkül tette közzé Vona állítólagos szerelmi levelezését is, ami úgy került a laphoz, hogy állítólag ismeretlenek meghekkelték egy közösségi portálon lévő személyes oldalát.) Pörzse egyenesen bojkottot hirdetett Széles Gábor lapja ellen.

Eközben Orbán Viktor kötéltáncot jár: a két párt szavazórétege ugyanis több százezres nagyságrendben átfedi egymást. Közvélemény-kutatók jelzik, hogy bizonytalan a helyzet: akár a Fidesz is el tud csábítani/meg tud tartani pár százezernyi potenciális Jobbik-szavazót és igaz ez fordítva is. Vagyis a Fidesz áhított kétharmada nagy mértékben függ a Jobbik szereplésétől. Orbán kerüli, hogy a Jobbikról, pontosabban a Jobbik szavazóiról rossz szót ejtsen, mégis folyamatosan arra buzdít, hogy senki ne „dobja ki a szavazatát”, mert az – „keresztbe szavazás” esetén – elveszik. Ugyanez megfigyelhető a túloldalon is: Pörzse Sándor, aki most a Jobbik jelöltje, egy mostanában tartott újpesti fórumon azt mondta, hogy a Fidesz választói ugyanazt gondolják az alapvető értékekről, mint a Jobbik, csak ők „még hisznek amesékben”. „Nem vagyok hajlandó bántani a fideszes választópolgárokat, mert októbertől ők a mi szavazóbázisunk egy részét jelentik.”

Ezeken a fórumokon ugyanakkor a jobbikosok nem kímélik a Fidesz politikusait. Ismét Pörzsét idézzük: „...És akkor jött 2006. október 23. Elverték rajtunk mégegyszer ötvenhatot, még egyszer kilövöldözték a szemünket, azokat a srácokat, akik odaálltak harcolni, leprovokátorozták, lecsőcselékezték. (...) „Aki ezt Gyurcsány Ferenc mellett levezényelte, egy Gergényi nevű gengszter. Tudják kinek a legjobb barátja? Az új belügyminiszterünknek, Pintér Sándornak. Összenő, ami összetartozik.” Hozzátette: „Aki Orbán Viktor-kitűzővel megy a piacra, hagyják a fenébe. Akin Kövér László-kitűző van, azt kerüljék ki. De akivel lehet beszélni, azzal érdemes. Nekünk nem egy embert kell hozni, tízet-százat.”

A Jobbik Kelet-Magyarországon igen erős. Akadnak olyan fölmérések, amelyek szerint akár 12 választókerületben is az első helyen állva várhatja a második fordulót, érdekes gondolatkísérletet indítva el ezáltal: vajon az MSZP vagy a Fidesz visszalépteti-e a másik javára a rosszabb helyzetben lévő jelöltjét, hogy így akadályozzák meg a Jobbik sikerét? E felvetés gondolatkísérlet maradt: Bajnai Gordon miniszterelnök szerint az MSZP és a Fidesz is demokratákból áll, ezért össze kell fogniuk a Jobbik ellenében, de Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egy nyilvános beszédében összemosta a két jobboldali pártot, s Mesterházy Attila kormányfőjelölt is leszögezte, hogy ők nem léptetnek vissza senkit, mivel a Fidesz nem adja meggyőző tanújelét a Jobbik-ellenességnek. A másik oldalon Navracsics Tibor (aki minden fórumon elhatárolódik a Jobbiktól) is meglehetősen gúnyosan reagált Bajnai szavaira. Egy neve elhallgatását kérő fideszes politikus ezt az elutasítást utóbb lapunknak Ausztria példájával illusztrálva úgy magyarázta: azokban az országokban, ahol a szélsőjobb ellen lépnek koalícióra, valójában megerősödött a szélsőjobb.

Visszatérve Pörzsére: úgy véli, a Jobbik már egész Kelet-Magyarországot maga mögé állította. „Ahol cigánykérdés van, ott nincs duma. Ott nem számít, hogy mit mondanak a tévében. Egy számít nekik, hogy ki fogja őket megvédeni. Márpedig látják, hogy mi fogjuk”, mondta, hozzátéve, hogy „semmit nem felejtünk el. Ahogy van rendőrbűnözés, politikusbűnözés, van médiabűnözés is. Mindenkit el fogunk kapni!” Pörzse világossá tette azt is, mire lehet számítani tőlük a parlamentben: egy a Jobbik és a Fidesz lehetséges későbbi együttműködéséről szóló kérdésre azt válaszolta, hogy „már megindultak a háttérmozgások, sokat csörög a Gábor (Vona Gábor pártelnök – a szerk.) és az én telefonom is, hogy „gyere, igyunk meg egy kávét”. Komoly funkcióban lévő politikusok és a holdudvar. Kikerülhetetlen tényező leszünk. Ami a Fideszhez fűződő kapcsolatunkat illeti: mindent megszavazunk, ami a nemzet érdekét szolgálja, függetlenül attól, hogy a Fidesz vagy mi nyújtjuk be. Ebben az esetben olyanok leszünk, mint az SZDSZ és az MSZP. De nagyon kemény ellenzék leszünk akkor, ha az folytatódik a parlamentben, ami az elmúlt nyolc évben.”

– Semmilyen háttérmegbeszélés, közeledés, kávézás nincs a fideszesek és a Jobbik között – szögezte le lapunk kérdésére Kósa Lajos. Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke munkatársunknak azt mondta, azért sincs, nem is lehet semmilyen közeledésről szó a Fidesz és a Jobbik között, mert „nincs közös nevező”. Csak a kötelező hivatalos érintkezés van – tette hozzá. Arra, hogy az őszi önkormányzati választásokon elfogadják-e a Jobbik támogatását a fideszes önkormányzati jelöltek úgy, mint 2006-ban, Kósa határozott nemmel válaszolt, „ez kizárt, dehogyis”, mondta. Ugyanakkor érzékelhető, hogy a Fidesz vezető politikusai mindent megtesznek a radikális szavazók el- vagy visszahódításáért, illetve megtartásáért: „számtalan fájdalom van bennem a Jobbikkal kapcsolatban” (Kubatov Gábor), vagy: „A mi támogatóink körében is elég sokan vannak, akik azt mondják, hogy tulajdonképpen nincs is ezekkel semmi baj (...), hát egy kicsit hangosak, meg néha Molotov-koktél van náluk, meg egy-két helyi vezetőről már kiderült, hogy nem egészen ártatlan bizonyos dolgokban, de egyébként ott van a helyük a parlamentben.” E mondat Varga Mihálytól származik, aki egy Salgótarjánban elmondott beszédében így folytatta: „amit ma a Jobbik csinál, az klasszikus esete a tűzzel való játéknak, nem az a megoldás, hogy felfegyverkezünk, ha úgy érezzük, hogy nincs közbiztonság, és hogy akinek pénze van rá, félkatonai egységet szervez. Az emberek jogos indulatát nem lehet erőszakká transzformálni, nem lehet senkit fenyegetni, és igaz, hogy ma védekezésre képtelen állapotban vagyunk, de ez nem a Magyar Gárda kérdése”. A legkeményebben Kövér László szokott fogalmazni a Jobbikkal kapcsolatosan, aki a demokrácia ellenfeleként minősítette a szélsőjobboldali szervezetet, s nyíltan kimondta: a Fidesz-KDNP a Jobbik potenciális szavazóit is szeretné megszólítani.

Hogy eltúlzott-e a Jobbik erősödésével kapcsolatos fenyegetettség, azt jelzi Kubatovnak egy, a Hír TV-ben tett nyilatkozata is. Azt mondta, hogy „radikális politikával Magyarországon 25 százaléknál nagyobb támogatást nem lehetett elérni. Nekünk van annyi felelősségünk, hogy 51 százalékos támogatást kell a választáson öszszegyűjteni. (...) Hogy egyszer legyen egy olyan jobboldali kormányzó erő, mely kompromisszumok nélkül tudja irányítani az országot”. A Fidesz pártigazgatója kimondta: attól tart, hogy „a Jobbik zsarolásra készül. Ahogy az SZDSZ éveken át zsarolta a szocialistákat, azt szeretné a Jobbik is elérni. Vagyis, hogy pici támogatással majd a Fideszt zsarolja. Azért, hogy Morvai Krisztina köztársasági elnök legyen”. Ezek a mondatok magyarul azt jelentik: Kubatov attól tart, hogy rászorulnak a Jobbik támogatására a majdani parlamentben.

Van mitől tartani. Ennek alátámasztására kommentár nélkül álljon itt néhány idézet Vonától, aki az alábbiakat ugyanazon a fórumon mondta el, amelyen Pörzse is fölszólalt: „Bajnai Gordon szerint szörnyeteg kopogtat az ajtón. Jól érzi, csak nem egy szörnyeteg, hanem két százkilencven centis csendőr legény fog kopogtatni az ajtaján”. „Jelen pillanatban a cigány kisebbség berendezkedett a segélyekből élő életformára. A szociális segélyeket közmunkához kell kötni, a segélyeket szociális kártyán kell kifizetni (...) Egy tizenöt éves cigány fiatalember több szociális támogatási formát tud felsorolni, mint magyar királyt. A népességfogyás megállítása elsődleges kormányzati cél: a tisztességes gyerekvállalás és a megélhetési gyerekgyártás, a »porontybiznisz« között különbséget kell tenni.” „Már a könyökömön jön ki a holokauszt. Nagyon zavar, hogy mindennapra jut egy aktuális holokauszt-megemlékezés, miközben a doni katasztrófáról, a II. világháború szörnyűségeiről, a délvidéki magyarellenes akciókról, Trianonról meg nem lehet normálisan megemlékezni.” „Az önfenntartó börtönöket úgy képzeljük, hogy van egy cella, ahol van egy Sztojka meg egy Bajnai és ha nincs kedvük dologozni, akkor nincs ebéd egyiknek sem”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.