Borbély Zoltán szerint nem a nyomozó ügyészségtől ment a fax

Bizonyos, hogy nem a Budapesti Nyomozó Ügyészségtől faxolták el kívülálló feleknek az oktatási tárca állásából felfüggesztett esélyegyenlőségi főigazgatója gyanúsítotti kihallgatásáról tavaly szeptemberben készült jegyzőkönyvet – szögezte le lapunk kérdésére Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Ez a dokumentum egyébként csaknem fél évvel később, azon a napon jelent meg egy szélsőséges internetes honlapon, amikor a Borovszky Tímea elleni vádemelés tényét is bejelentették.

Mindezek alapján igen valószínű, hogy a dokumentumot – amelyen egyébként a küldő fél, a „BP-I NYOMOZO UGYESZSEG”, illetve a dátum és a telefonszám is egyértelműen azonosítható – nem a kihallgatást követően küldték el a Kuruc.info címére, mert ellenkező esetben a hírportál bizonyosan nem vár hónapokig a jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalával. Vitathatatlan ugyanakkor, hogy a fax valódi, ám azt nem a Kuruc.info, hanem – miután közszereplővel kapcsolatos bűncselekményről volt szó, amelyről a közvéleményt tájékoztatni szokták – a Fővárosi Főügyészség sajtóosztálya kapta, és az irat ezt követően kerülhetett illetéktelen kezekbe.

A fővárosi főügyész az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot kezdeményezett, és annak anyagát március 12-én megküldte a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYÜ), ugyanakkor közokirattal visszaélés miatt nyomozás elrendelését kezdeményezte. Borbély kérdésünkre közölte: az eljárás célja, hogy tisztázzák, ki szerezhette meg jogosulatlanul az egyébként nem titkos minősítésű, tehát sokak számára hozzáférhető jegyzőkönyvet.

Az elkövető tehát nem ismert, a KNYÜ hatáskörébe viszont elsősorban a közjogi tisztséget viselő, s ezért mentességet élvező személyek – például parlamenti képviselők, bírák, ügyészek – tartoznak. A KNYÜ emiatt a Legfőbb Ügyészségnél kezdeményezte, hogy az jelölje ki az eljárás lefolytatására jogosult szervezetet.

Az illetékesek a lehetséges tetteseket illetően még találgatásokba sem kívántak bocsátkozni, de a Borovszky gyanúsítotti kihallgatása, tehát a fax elküldése és annak nyilvánosságra hozatala között eltelt idő miatt számos ember szóba jöhet, aki az irathoz hozzájuthatott. Közöttük valóban lehetnek ügyészek és ügyészségi dolgozók, de más kívülálló személyek is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.