Aczél Endre: Pereszelők a menórás barikádon

Csurka István kezdte a Magyar Fórummal, amikor annak címlapján egy sárga Dávid-csillagban helyezte el Surányi György arcmását. E példa nélküli antiszemita demarsra most egy ugyancsak szélsőjobboldali orgánum, a Barikád találta meg a maga rímjét, amikor ugyancsak a címlapján rondított bele Szent Gellért püspök szobrának képmásába. Kivette a főpapi kézből a keresztet, és egy zsidó (nem izraeli) kegytárgyat, menórát – gyertyatartót – helyezett oda.

A két eset egyvalamiben különbözik egymástól. Csurka soha nem magyarázkodott a nyilvánosság előtt, Pörzse Sándor a Barikád főszerkesztője – a Jobbik képviselőjelöltje – viszont kifejtette a köztévében, hogy Gellért „menórásra” javított képével voltaképp Simon Peresz izraeli államfő Magyarország „gyarmatosítását” jövendölő kijelentésére kívánták felhívni a figyelmet. Ha valaki nem értené: a Barikád a maga módján jelezte, az Izrael által gyarmatosított Magyarországnak az lehet majd a jelképe, hogy a gyarmattartók Gellért püspök kezében a kereszténység keresztjét a zsidóság menórájára cserélik ki.

Nem mondom, szellemes. Csak van egy kis bibi a három évvel ezelőtt (!) elhangzott Peresz-kijelentéssel. Az államfő ugyanis soha, egyetlen szóval sem említett „gyarmatosítást”, ellentétben a főszerkesztővel, aki tévéinterjújában többször is felrótta neki ezt az állítólagos vétket. Eképp: „Simon Peresz azt a kijelentést tette, hogy Magyarországot gyarmatosítani fogják vagy már gyarmatosították is… Engem az zavar, hogy ha egy idegen ország államfője azt mondja, hogy bennünket gyarmatosítani fog. Van gyermekem, és én azt akarom, hogy ne egy gyarmatban nőjön fel és ne legyen rabszolga… Gyarmatosításról van szó.” Ehhez képest az inkriminált beszédben Peresz – azzal büszkélkedve, hogy egy kis ország, mint Izrael, mire képes – ezt mondta: „Látom, hogy felvásároljuk Manhattant, Magyarországot, Romániát, Lengyelországot. És úgy látom, nincsenek problémáink. A tehetségünkkel, a kapcsolatainkkal, a dinamizmusunkkal mindenhová eljutunk.” Simon Peresz 84 éves fejjel mondta, amit mondott. Nincs a földön komoly ember, aki – ismervén Izrael, az izraeli tőke tényleges erejét – komolyan vette volna, hogy az izraeliek „felvásárolhatnák” New York szívét, benne a Wall Streettel és ráadásként még három kelet-középeurópai országot, szőröstül-bőröstül. Miből? Máig nem tudom, hogy Peresz szellemeskedni akart vagy hetvenkedni. Nincs is jelentősége. Lengyelországban és Romániában észre sem vették a nyilatkozatot, miközben minálunk a szélsőjobb rágja és rágja azóta is. Eközben nem Izrael-ellenes, hanem markánsan antiszemita indulatokat kelt.

Tévhit, hogy az izraeli állampolgárok magyarországi befektetései jelentősek. A német, osztrák, amerikai, francia, holland, svéd, svájci stb. befektetésekhez képest majdnem jelentéktelenek. Aki gyarmatosítást emleget, az nem beszámítható. De még az ingatlanpiacon sincs értelme izraeli „térfoglalásról” beszélni, amint azt a Fidesz-közeli Heti Válasz még tavaly decemberben statisztikai eszközökkel okadatolta. Kevesen vették észre, hogy ezzel a nagyon tárgyilagos írással vette kezdetét Orbánék Jobbik-ellenes kampánya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.