Pincértanuló esete a mai világgal

Szokatlan, hogy végzős szakközépiskolai tanuló forduljon bírósághoz az őt korábban szakmai gyakorlat keretében foglalkoztató cég ellen. Menydörgős Anita, és húga, Menydörgős Adrien bruttó 225 ezer forint járandóságért harcol, s a testvérpár olyannyira elszánt, hogy azt állítják: elmennek a végsőkig, mert ami jár, az jár.

Az ügy lényege: Menydörgős Adrien, a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskola negyedikes tanulója 2008-tól egy éven át pincértanulóként dolgozott a helyi Novák étterem és pizzériában, s állítása szerint nem kapta meg az őt megillető ösztöndíjat. A sorozatos konfliktusok miatt a diáklány 2009 őszétől már egy másik kisvárdai étteremben tölti a szakmai gyakorlatát, az előző helyről azonban nem akar megfeledkezni.

– Senki sem hinné el, hogy a vállalkozók mennyire kihasználják a tanulókat! – kezdi Adrien, amikor meglátogatom kisvárdai otthonában. A nála néhány évvel idősebb nővérével, a takarítóként dolgozó Menydörgős Anitával fogad, aki egyben a gyámja is: a testvárpárnak ugyanis meghaltak a szülei, s az idősebb testvért jelölték ki gondviselőnek. Jelenleg hárman élnek egy háztartásban: velük lakik Anita élettársa is. Adrientől megtudom: tanulószerződés alapján dolgozott az említett étteremben, de a cégnél nem fizettek neki, holott olykor kemény munkára rendelték.

– Előfordult, hogy három napon át reggel fél nyolctól hajnalig dolgoztunk, alig aludtunk, s összesen háromezer forintot kaptunk – állítja Adrien. Amikor megkérdezem tőle, hogy nem azért nem fizettek-e neki az étteremben, mert nem voltak megelégedve a munkájával, vagy sokat hiányzott, a pincértanuló megrázza a fejét:

– Tudom, hogy ilyesmivel érvelnek, de ez nem igaz. Engem megillet az a 225 ezer forint. Sok tanuló hasonlóan járt, mint én, csak nem mernek panaszkodni. Ilyen a mai világ: mindenki fél, s ezt használják ki a vállalkozók.

Nővére, Anita veszi át a szót, s közli: tudomása van róla, hogy több száz tanulót érint a probléma, s az őket megillető pénzeket állami intézményekben sem fizetik ki mindenhol.

Nem meglepő, hogy a Novák étterem és pizzéria tulajdonosa, Lakatos Mihály egészen másképpen látja a történteket. Elmondása szerint Adrien hanyag volt, sokat hiányzott, s még arra sem lehetett rávenni, hogy a tanulószerződését időben aláírja.

– Nem jár neki az az összeg,amit követel – jelenti ki –, ennek ellenére a pénzt ügyvédi letétbe helyeztem a későbbi fejlemények esetére.

Amikor megemlítem neki, hogy a testvérpár szerint nem csak Adriennek tartozik, a cégvezető beszól a konyhába:

– Ádám, gyere csak ki! Egy tizenhét év körüli fiatalember érkezik. Mint kiderül, három éve dolgozik itt szakácstanulóként, s mindig időben megkapta a járandóságát. Havi mintegy 13 ezer forintot kap, mert a tanulószerződés szerinti díjazás mértéke a mindenkori minimálbér legalább húsz százaléka. Arra a kérdésemre, hogy tud-e olyan tanulókról, akiknek nem fizetnek, Ádám megvonja a vállát: ő csak Adrien esetéről hallott, mással nem volt probléma.

Nem tudni, honnan származnak a testvérpár információi a hasonló esetek tömeges voltáról, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál ugyanis – ahol jelenleg 2300 tanulószerződést tartanak nyilván – megtudom: az ilyen problémák száma elenyésző. Arra a kérdésemre, hogy a gyakorlatozó tanuló és az őt foglalkoztató vállalkozó közötti vitás esetekben mi a kamara teendője, Mészáros Éva kommunikációs vezető azt válaszolja: tanácsadást nyújtanak a tanulóknak és a vállalkozóknak, s minden olyan képzőhelyet ellenőriznek, ahol diákok vannak szakmai gyakorlaton.

Gyenes István, a II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskola igazgatóhelyettese azt állítja: Menydörgős Adrien ügye egyedi, nincs szó sokakat érintő problémáról. S egyúttal fölhívja a figyelmet arra is: a jelenlegi gazdasági helyzetben meg kell becsülni azokat a vállalkozókat, akik a vendéglátóhelyeken tanulókat – azaz nem teljes értékű munkaerőket – foglalkoztatnak.

Egyelőre itt tart az ügy, a többi a munkaügyi bíróságra tartozik.

Menydörgős Anita és testvére, Adrien
Menydörgős Anita és testvére, Adrien
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.