Nyomozás a Kuruc.infóhoz került titokzatos fax ügyében

A szélsőséges portálra titokzatos körülmények között kikerült kihallgatási jegyzőkönyv ügyében nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyet lapunk tárta föl.

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közokirattal visszaélés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Ahogy arról lapunk a múlt héten beszámolt: az oktatási tárca esélyegyenlőségi főosztályának felfüggesztett vezetője elleni kihallgatási jegyzőkönyv felkerült egy szélsőségesen jobboldali internetes portálra.

A Kuruc.infón akkor jelent meg a jegyzőkönyv elfaxolt másolata, amikor az ügyészség hivatalosan bejelentette: vádat emelnek Borovszky Tímea ellen vesztegetés miatt. Az internetes oldal egy olyan másolatot közölt az iratról, amelyen látszik, hogy azt honnan és mikor faxolták el. Szeptember 30-án 10 óra 43-kor küldték el a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakpart utcai épületének faxáról, fél órával a kihallgatási jegyzőkönyv lezárása után. A dátum azért fontos, mert ekkor még csak az érintett és védője volt jogosult arra, hogy az iratot hivatalosan megkapja, de ők azt a kihallgatásután át is vették.

Kérdésünkre Skoda Gabriella, az ügyészség szóvivője cikkünk írásakor úgy nyilatkozott: nem tudható, hogy a hivatalosan faxolt dokumentumok iratismertetés után (amikor több ember is jogosulttá válik azok megismerésére) milyen utat járnak be, ezért nem igazolható az sem, hogy egyáltalán az ügyészségről került-e ki a jegyzőkönyv.

Borovszky Tímea védője, Bárándy Péter szerint az iratok kikerülése veszélyezteti a büntetőeljárás lefolytatásának sikerességét, sérti az ügyben részt vevők érdekeit, személyiségi jogaikat. Úgy véli, okkal merül fel, hogy valaki(k) hivatali hatalmukkal visszaélve juttatnak ki ilyen iratokat a sajtónak vagy illetéktelen személyeknek, és ez felveti a bűncselekmény alapos gyanúját. Az ügyvéd azóta feljelentést is tett az ügyben.

A KNYF közölte: a Fővárosi Főügyészség vezetője az általa lefolytatott belső vizsgálat anyagára alapozva rendelte el a nyomozást.

Az eset kapcsán Lamperth Mónika, az MSZP képviselője írásbeli kérdéseket intézett Kovács Tamás legfőbb ügyészhez, mert szerinte megengedhetetlen, hogy „Magyarország igazságszolgáltatásának egyik intézményében ilyesmi megtörténjen”. Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig azt kérdezte, hogyan próbálja az ügyészség elejét venni a rendszeres, „bűncselekménygyanús” szivárogtatásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.