Ügyészségi kiszivárogtatások: az MDF vizsgálatot követel

Az MDF elnöke választ vár az ügyészségtől arra, mit kíván tenni a most már rendszeressé váló ügyészségi kiszivárogtatások megakadályozására és a felelősök megtalálására. Dávid Ibolya szombati közleményében rendszeres, egyoldalú, jogellenes, esetenként már-már „bűncselekménygyanús” kiszivárogtatást emlegetett.

A pártelnök annak kapcsán fordult az ügyészséghez, hogy lapunk nemrégiben megírta: az Oktatási Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának felfüggesztett vezetője ellen zajló büntetőügyben a gyanúsított kihallgatása után alig fél órával a jegyzőkönyvet a Budapesti Nyomozó Ügyészség faxgépéről elküldték, majd a dokumentum nem sokkal ezután a kuruc.info szélsőséges portálon már olvasható volt.

„A jegyzőkönyvet valaki vagy valakik arra illetéktelenekhez juttatták el, és így a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tették. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ebben az ügyben az ügyészség semmiféle belső vizsgálatot nem indít” – közölte Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint az ilyen és ehhez hasonló ügyek súlyosan aláássák a jogbiztonságot és az ügyészség pártatlan működésébe vetett bizalmat.

Szerinte nem ez az első olyan ügy, ahol ismeretlen források, vélhetően ügyészségi berkekből, folyamatosan nyomozati cselekményekkel összefüggő információkat szivárogtatnak ki. Példaként hozta fel az UD Zrt. ügyét, hozzátéve, hogy a kiszivárogtatás „általában mindig egy oldal szempontjai és érdekei mentén történik”.

Lapunk csütörtökön írt arról, hogy Borovszky Tímea kihallgatási jegyzőkönyve a Budapesti Nyomozó Ügyészségtől szivárgott ki. Ezzel kapcsolatban Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: nincs befolyásuk arra, hogy a hivatalosan elfaxolt iratok hová kerülnek. „Bizonyos embereknek ki kell adni az iratokat, például iratismertetéskor”, így nem igazolható, hogy az ügyészség munkatársai „nyomták ki” illetékteleneknek a jegyzőkönyvet. A Fővárosi Főügyészségmárcius 5-én közleményben tudatta, hogy vádat emeltek az OKM esélyegyenlőségi főigazgatóságának volt főosztályvezetője ellen, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.