Most Antal vallott Demszkyre

Balogh Zsolt után újabb volt BKV-vezér tálalt ki: Antal Attila szerint Demszky elképesztő kérésekkel kereste meg őt, például üzemanyagadalékokért vagy PR-cégekért lobbizva. Demszky szerint személyes bosszúról van szó, perelni készül, akárcsak a fénymásoló-szerződés kapcsán hírbe hozott korábbi vezérigazgató, Aba Botond.

Demszky Gábor főpolgármesterre tett terhelő állításokat a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában Antal Attila, a BKV – jelenleg hűtlen kezeléssel gyanúsított, házi őrizetben lévő – volt vezérigazgatója. Mint fogalmazott, azért adott interjút, mert nagyon visszásnak érzi, „hogy Demszky Gábor most tágra nyílt szemekkel csodálkozik a nyilvánosságra került ügyeket illetően, amikor a felelőssége a BKV-t tekintve teljesen egyértelmű”.

Antal szerint a BKV-nál Demszky és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes lobbistáinak volt a legnagyobb hatalmuk. A volt vezérigazgató szerint akadt példa arra, hogy maga a főpolgármester „elképesztő kérésekkel” állt elő, aziránt lobbizva, hogy a BKV egy bizonyos üzemanyagadalékot szerezzen be. Ez több tízmillió forintba került, az adalékról pedig utóbb kiderült, hogy 98 százalékban gázolajat tartalmaz, és Antal megfogalmazása szerint „ártani talán nem árt”.

A volt vezérigazgató az interjúban azt is elmondta, hogy a főpolgármester egy másik alkalommal „erősen a figyelmébe ajánlotta” a Sawyer-Miller Gruop kommunikációs és PR-céget, amelynek akkor már volt szerződése a BKV-val, a főpolgármester szerint viszont „ők megoldják a BKV kommunikációs gondjait”, ezért szorgalmazta, hogy más területeken is foglalkoztassák a társaságot.

Antal úgy véli, Demszky felelőssége a 4-es metró ügyében „a legnagyobb és a legegyértelműbb”. A volt vezérigazgató szerint ugyanis „működésképtelen, dilettáns a konstrukció”, mert nem volt egységes projektvezetés, olyan szerződések születtek, amelyekben egymással homlokegyenest ellenkező kitételek vannak. Nincs fővállalkozó, amely mindent kézben tartana, mindent szétszedtek külön szerződésekre, és ez magában hordozta a különféle alkuk lehetőségét.

Antal saját bevallása szerint korrupciós pénzeket sosem adott át sem politikusnak, sem másnak, és nem tudott arról, hogy az alsóbb vezetői szinteken mi folyik. Egy kivétel volt: a fénymásoló-állomány felméréséről szóló szerződés, amelyből Antal állítása szerint elődje, Aba Botond végkielégítését rendezték. „Ha akarja, nevezheti ezt az én Nokia-dobozos sztorimnak” – jegyezte meg a volt vezérigazgató ezzel kapcsolatban.

Demszky szerint Antal személyes bosszúból támadta őt, kijelentéseit alaptalannak tartja és jogi lépéseket helyezett kilátásba – tudatta a főpolgármester lapunkhoz eljuttatott közleményében. Annyit elismert, hogy az üzemanyag-adalékok ügyében valóban személyesen telefonált, de csak azért, mert a volt vezérigazgató látszatspórolás keretében, pótcselekvésként elhagyott volna egy szükséges kenőanyagot.

– A 4-es metró kivitelezői struktúrájáról nem én döntöttem, hanem hosszas vizsgálatok után a Fővárosi Közgyűlés és a társfinanszírozó magyar állam még 1997–98-ban. Azért döntöttünk úgy, hogy ne adjuk oda egyetlen fővállalkozónak az egész beruházást, hanem szedjük szét több alprojektre, mert a megvalósíthatósági tanulmány és az Európai Beruházási Bank is ezt javasolta. Ezt utólag is jó döntésnek tartom –jelentette ki Demszky.

1990-től a cégem valóban sokat dolgozott a BKV-nak, de az utóbbi tíz évben már nem –mondta Bruck Gábor, a Sawyer-Miller Group elnöke. Hozzátette: mindössze két megbízásuk volt ebben az időszakban: a metrószerződés, amelyet közbeszerzési pályázaton nyertek el, és egy kisebb megbízás a paraméterkönyv kommunikációjával kapcsolatban, de egyiket sem Antal Attila idején kapták. Bruck közölte, rágalmazás miatt beperli Antalt. (A TV2 Tények című műsora szerint mégis volt szerződése a Sawyer-Miller Group-nak a BKV-val Antal igazgatósága alatt; két és fél héttel a vezérigazgató távozása előtt – amikor Antal már betegállományban volt – írta alá a kommunikációs szerződést Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes.)

Ugyancsak jogi lépésekre készül Aba Botond, aki a Hír TV-nek nyilatkozva hazugságnak és csúsztatásnak nevezte utódja állításait.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, valamint Garadnai András volt igazgatósági elnököt szerdán hallgatja meg a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság - közölte a testület fi deszes elnöke hétfőn. Ez azt is jelenti, hogy a bizottság mégsem hallgatja meg Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgatóhelyettest.

Aba Botond és Antal Attila a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2006. december 20-án
Aba Botond és Antal Attila a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2006. december 20-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.