Orbán: Nem kergetünk délibábokat

Orbán Viktor lesz a Fidesz listavezetője és miniszterelnök-jelöltje a választásokon. A 2007-es Erős Magyarország alapprogramnál is általánosabb, „leíróbb” jellegű a Fidesz Nemzeti ügyek politikája címet viselő választási programja.

Kövér László tájékoztatása szerint a Fidesz választmánya döntött a Fidesz–KDNP választási listáiról. Az országos lista első húsz helyén Orbán Viktor után Schmitt Pál áll (ő a hírek szerint házelnök lehet), majd Horváth János, Wittner Mária, Semjén Zsolt, Kövér László, Navracsics Tibor, aztán a szövetségesek reprezentánsai, Lezsák Sándor, Jakab István, Szatmáry Kristóf, Turi-Kovács Béla, Farkas Flórián, Ágh Péter, illetve a Fideszalelnökök, Pelczné Gáll Ildikó, Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, valamint Harrach Péter, Tarlós István és Kubatov Gábor következnek.

Lapunk felvetésére, hogy ha sok egyéni választókerületet megnyernek, akkor az országos listáról igen kevés képviselő kerülhet a parlamentbe, Kövér László úgy reagált: a felvetés jogos. Így akár még az is előfordulhat, hogy csak egyetlen mandátumot szereznek az országos listáról, vagyis elképzelhető, hogy kizárólag Orbán Viktor jut be róla a T. Házba. Épp ezért, Wittner Mária kivételével, az országos lista első 19 helyén szereplő politikusukat a területi, megyei listákon listákon is szerepeltetik. (Az ’56-os halálra ítélt Wittner Mária szerepeltetése szimbolikus a Fidesz részéről, miután maga is nyilvánvalóvá tette, hogy nem szeretne képviselő lenni a következő ciklusban.)

Orbán Viktor a Fejér megyei listát is vezeti (a második Horváth János). A listákon a Fidesz alelnökei, megyei közgyűlési vezetői kerültek az élre. A budapesti listavezető Pokorni Zoltán, a második Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármesterjelöltje, Kubatov Gábor a hetedik, Pesti Imre pedig a még szintén befutónak számító kilencedik helyen szerepel.

A Bács-Kiskun megyei listán Semjén Zsolt KDNP-elnök az első, a negyedik Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az ötödik pedig Matolcsy György, aki a gazdasági csúcsminiszteri poszt várományosa. A borsodi listavezető Pelczné Gáll Ildikó. A borsodi listán Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke a harmadik. Lázár János a csongrádi listavezető. Szijjártó Péter a harmadik a Győr megyei listán. A hajdú-bihari listavezető Kósa Lajos. Varga Mihály a Szolnok megyei listát vezeti. A Veszprém megyi listavezető

Navracsics Tibor. A Komárom-Esztergom megyei listavezető Bencsik János, Tatabánya polgármestere. E listán a harmadik Meggyes Tamás esztergomi polgármester, aki, ha egyéniben nem nyerne, listáról mindenképpen befutó lesz.

A választmányi ülés megerősítette a Nemzeti ügyek politikája című dokumentumot is, amely a 2007-es Erős Magyarország című programra épül, és amelyet Orbán Viktor mutatott be a Polgárok Házában. „Készen állunk a Fidesz történetének egyik legnagyobb kihívására”, mondta Kövér László tegnap a választmányi ülést követő sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: a Fidesz lezárja „a sötét Gyurcsány-korszakot”.

– A következő korszak politikája nem épülhet hazugságokra, következménynélküliségre, az őszödi beszédre, különböző „Nokia-dobozokban” átadott pénzösszegekre, hatalommal való visszaélésre, a Zuschlagokra, a Hagyókra, a Hunvaldokra és a Gyurcsányokra – fogalmazott Kövér.

„Olyan kormány kell, amely odafigyel az emberekre, tiszteletben tartja a különbözőségüket, megérti a problémáikat. Nem kergethetünk délibábokat, a jelenlegi nehéz helyzetből kell kiindulnunk”, írta Orbán Viktor a program előszavában. A Fidesz elnöke a legfontosabb értékek közé sorolta a munkát, az otthont, a családot, az egészséget és a rendet.

A gazdasági részt Matolcsy György jegyzi: eurócéldátum nem szerepel, az IMF-re utalás sem történik, de a „célzott adócsökkentés” sincs leírva, holott ezt már az ErősMagyarország program is tartalmazta. „Tíz év alatt egymillió új munkahely kell ahhoz, hogy fenntartható növekedés és egyensúly jellemezze a magyar gazdaságot”, írta, s célul tűzte ki, hogy az adórendszer egyszerűsítésével 300–500 milliárd forinttal csökkenjenek a vállalkozások egyéves költségei.

„Kiváló termék” embléma bevezetésével erősítenék a magyar vállalkozások presztízsét, versenyképességét.

„Sokan úgy érzik, hogy a kormány egy bűnszervezethez hasonlít, mely fosztogat, és szétesik a korrupciótól.” Így fogalmaz Lázár János a rend megteremtésének a fejezetében, s egyértelműen a szocialisták elszámoltatásáról ír. Azt ígéri, hogy a következő kormány nyilvánosságra hoz minden állami szerződést. Szigort, háromcsapás-törvényt és 3500 új rendőrt ígér a választóknak, s elfogadhatatlannak nevezi a „magánhadseregek” létrehozását. Az erős Magyarországnak nincs szüksége gárdára, írta Lázár János.

Az egészségügyi tervekről Pesti Imre, a szociális intézkedésekről pedig Soltész Miklós ír hosszasan, kevés konkrétummal.

Navracsics Tibor pedig arról írta a program 5. fejezetét, hogy „Itt az idő, hogy helyreállítsuk a demokratikus normákat!”

Kövér László azt mondja, hogy a Fidesz történetének egyik legnagyobb kihívása előtt áll
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.