'Látok MDF-et'

Meglesz a budapesti MDF-lista március 19-re, mondja Dávid Ibolya, aki szerint a „Fidesz Közlöny” terjeszti azt, hogy katasztrofálisan állnak. A vészcsengőt csak azért nyomták meg, hogy az MDF magabiztosan állíthasson listát.

- Katona Tamás 153, Király Zoltán 237, Pusztai Erzsébet 484, Debreczeni József 661...

- Ez mi?

- A Magyar Nemzet közölt statisztikát arról, hogy katasztrofálisan állnak az MDF-es, illetve az MDF-SZDSZ budapesti jelöltek a kopogtató cédula-gyűjtés terén.

- Ha ez a Magyar Közlönyben jelent volna meg, akkor sem igaz! Pláne, hogy a Fidesz Közlönyben, így még óvatosabban kezeljék az infot. Általában 100 szelvény hiányzik, de ez óráról órára változik a jó irányba. Szükségünk van a tudatos választókra, akik elhozzák az ajánlószelvényüket, mert az MDF-re akarnak szavazni.

- A katasztrófa-hírekkel szemben az MDF biztosan tud budapesti listát állítani?

- Bízom benne, de hogy biztos legyen a minimum nyolc tisztán MDF-jelöl a fővárosban, ezért élünk a felhívással: akinél még van ajánlószelvény és egyetért Bokros Lajossal és az MDF programjával, az jutassa el hozzánk.

- Akkor egy hét leforgása alatt miért rázták meg legalább ötször a vészcsengőt, hogy aki csak tudja, hozza az ajánlószelvényeket?

- Voltak hullámvölgyek, hektikusan érkeznek az ajánlószelvények. Az első ötszáz ajánlószelvény összegyűjtése gyorsabban ment, mint most az utolsó 120-150. Azért nyomtuk meg a vészcsengőt, hogy az MDF magabiztosan tudhasson listát állítani, hogy lehessen április 11-én az MDF-re, Bokros Lajos programjára szavazni Budapesten is. Ha az MDF a startkőre feláll, az már parlamenti státuszt is jelent. A startkőre való felállás most sokkal nehezebb az MDF számára, mint 2006-ban volt.

- Miért?

- Mert a kopogtató-cédulagyűjtést sokan előválasztásnak tartják minősítik, s az elszívó-letaroló taktika és technika, ami a fővárosban érzékelhetőbb volt, nagy számú aktivista sereggel, többször visszatérve a választópolgárokhoz címlistákkal, kétmilliós célkitűzéssel, félelmet is keltett. Azért sem adják oda a cédulákat nyugodtan  például az MDF-nek, mert félnek a megtorlástól. De ha az MDF-re nem lehet szavazni, és az MDF nem lesz parlamenti párt, sokkal nagyobb lesz ez a hónapról-hónapra fokozódó félelem Magyarországon. Sokan, sokat tesznek azért, hogy az MDF ne tudjon elindulni a választáson. De mi nem adjuk fel. Csak ezért is MDF!

- Az MDF kampány helyett azzal van elfoglalva, hogy a már nagy nehezen összegyűjtött kopogtató-cédulát minden egyes választópolgárhoz visszavigyék, hogy kijavítsák, megcsillagozzák, áthúzzák; hogy lehúzzák az "SZDSZ"-t a jelöltek neve mellől? Hiszen az MDF lista csak MDF-jelöltekkel érvényes.

- Elég nagy a tudatlanság ajánlószelvény-ügyben. Egy vezető publicista például "Bokros Lajosra" töltötte ki a szelvényt, eszébe nem jutott megnézni, kerületében az induló jelöltünk Pusztai Erzsébet.

- Az MDF részéről ki a felelős, amiért "MDF-SZDSZ" megnevezést kaptak a liberális indulók?

- Nem kell felelősöket keresni. Kérdés, mi minősül javításnak? Ezért fordultam az Országos Választási Bizottsághoz. Ha a választópolgár maga eszközöl javítást, azt el kell fogadni, egyértelműen kiderül belőle a választó akarata.

- De ha ezer számra történik? Tóth Zoltán választási szakértő ezt senkinek sem ajánlaná. Írásszakértők tucatszámra vizsgálódhatnának...

-  Ennek az egésznek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. A javítás nem tízezrével megy, néhány száz darabról van szó és teljesen törvényes. Somogy megyében például a Somogyért Egyesülettel indulnak az MDF-jelöltek, Szabolcsban a Szabolcsért egyesülettel vannak közös jelöltjeink, másutt pedig az SZDSZ-szel. Ezért vetődnek föl olyan fikciós kérdések: mi történik, ha az egyik jelölő szervezet például a regisztrációját visszavonja? Hogyan hat ez akár az egyéni jelölt indulására vagy a területi lista állítására? Még a mi szakértőinknek is eltérő a véleménye. Ezek olyan jogértelmezési kérdések, melyek teljesen normálisak egy demokráciában.

- A kampányfinisben?

- Igen, a kampányfinisben is hozhat ilyen kérdéseket, hiszen láttuk Debreczeni József könyvesbolti gyűjtésével kapcsolatban is eltérő volt az országos választási bizottság szakmai véleménye és fővárosi bíróság álláspontja.

- De addigra vége a választásoknak. S mindenki csak a zűrzavart, a botrányt érzékeli az MDF körül.

-  Az OVB autentikus értelmezése alapján tudni fogjuk, mi a dolgunk. Ez egy mesterséges cirkusz, habosítják a zűrzavart körülöttünk. Mindenki minket támad, mert tudják, hogy nekünk van egyedül olyan hiteles programunk Magyarországnak, amely jólétet és biztonságot hoz mindenkinek.

- Külsős támadások, külsős megbízások alapján? Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő azt szegezte Lévai Zoltánnak, az MDF menesztett budapesti elnökének. Holott Lévai Zoltán volt az, akinek (is) köszönheti az MDF az SZDSZ-szel a budapesti megállapodást. Most ugyancsak ő mondta ezt fel...-

Vannak belharcok az MDF-ben, nem állítom, hogy nincsenek. Más pártoknál is vannak belügyek - a Fidesznél Mádi-, Orbán Anita-, Kosztolányi Dénes-ügy, a siklósi- és pátyi szervezetoszlatás, csak kevésbé vannak reflektorfényben...van ahol ellensúlyozni lehet saját oldalbéli média-háttérrel.

- Bokros Lajos a határán van hogy kiszáll - írta a Magyar Hírlap. Noha azt nyilatkozta, kitart.

- "Ibolya, végigcsinálom" - mondta Bokros Lajos.  És a csapatban mindenki így van ezzel, a jelöltjeink, a kampánystáb, mindenki. De a Hír Tv-s riporterek úgy tűnik, "provokatőri" feladatokat látnak el, nyilván a Fidesznek – és másoknak - is érdeke, hogy az MDF leszoruljon a pályáról.

- Bokros Lajossal és az SZDSZ-szel az MDF a liberális, vagy a csalódott MSZP-s szavazókat (is) szeretné megszerezni, nem?

- Egy választáson választópolgár van. Nem ideológiai cimkék voksolnak. Ez a sokféle hisztériakeltés nem arról szól, hogy ki kinek a szavazóját veszi el, hanem arról, hogy el kell némítani Bokros Lajost, el kell némítani a Fórumot. Mert programelvű együttműködést akarunk, mert nyíltan beszélünk, mertük vállalni a 70-30-at, a Grippen-botrányról beszéltünk, a Margit-híd felújítása és a parkolási botrányok miatt ügyészséghez fordultunk, a Sláger és a Danobius Rádió miatt vizsgálatot kezdeményeztünk. Ezekben az ügyekben komoly a gyanú, hogy mindkét párt, a Fidesz és az MSZP is érdekelt volt.

- Lévai Zoltán az Indexnek azt nyilatkozta, azért is mondta fel az SZDSZ-megállapodást, mert financiálisan vagy a kopogtató-cédulák gyűjtése, az aktivisták terén nem hozott semmit az MDF-nek, viszont a BKV-s korrupciók gyanújának az árnyéka "rálebegett" a Fórumra is.

- Mi hiszünk a programelvű együttműködésben. Először mertünk kimászni a nagyon is jellemző gyűlölködő - indulatvezérelt politikából. Egy nagy bajban lévő országban a megvalósítható programok mentén kell fel sorakozni, már nem érdekes, hogy ki milyen ideológiát képvisel. Ez az, ami közös nevezőre hozott minket azzal az SZDSZ-szel, amelyik új elnökkel, Retkes Attilával, és vezérkarral állt fel - s volt bátorságuk azt mondani, bocsánatot kérnek azokért a politikai hibákért, melyeket a kormánykoalícióban elkövettek.

- Jó vásár volt ez az MDF számára? Mesterházy Ernő, aki Demszky Gábor elmondása szerint részt vett az MDF-SZDSZ megállapodás előkészítésében, előzetes letartóztatásban van, Borúzs András SZDSZ-kampányfőnök fölött is lebeg valamilyen BKV-s gyanú...

- Biztosan kötnék együttműködési megállapodást egy Angela Merkel vezette CDU-típusú párttal, ha lenne Magyarországon, de nincs. Biztosan kérném, hogy támogassa az MDF-et egy Antall József kvalitású politikus is, de nincsen. S ha a mi miniszterelnök-jelöltünkhöz és programunkhoz támogató jelentkezik, ahogy az SZDSZ vállalta Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségének és programjának a támogatását, s felajánlották, hogy önállóan nem indulnak a választáson. Nem tehet mást egy párt, mintsem, hogy ezt elfogadja. Miközben az MDF nem részese annak, ami miatt bizonyos gyanúk megfogalmazódtak. És hangsúlyozom ez nem egy MDF-SZDSZ pártszövetség, nem egy unió, hanem demokratikus együttműködés egy meghatározott válságkezelő, gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő program mentén.

- Kuncze Gábor egy interjúban visszakérdezett: "Ön lát még SZDSZ-t? Mert én nem". Dávid Ibolya lát még MDF-et?

- Hogyne látnék?! Nem is értem a kérdést.

- "Almássysták" távozása, kizárások, a belharcokba belefáradók önkéntes kilépése, feloszlatások, felfüggesztések...

- 176 választó-kerületben az MDF jelöltet állított, országos szervezettséggel bírunk, minden megyében van iroda, infrastruktúra, alkalmazottakkal. Az MDF országos kiterjedésű párt. Látok MDF-et... Az MDF-nek öt-hat év alatt nem volt annyi személyt érintő kizárása, mint néhány hónap alatt a Fidesznek: Eger, Siklós, Páty, Vác... Nálunk nincs cukorka, nincs korbács. Tudom, hogy mint a görög eposzokban, visszatérő jelző ránk nézve, hogy az MDF egyenlő a belharcokkal. S mindig van, aki elmegy és megszólal, s egy kicsi, egy két személyt érintő történet is úgy tűnik, mintha hatalmas, országos jelentőségű ügy lenne.

- Bokros Lajos a héten azt mondta, ha valaki el akar menni az MDF-ből, menjen. Valamikor régen Szabó Iván is azt találta mondani, hogy itt van "ez a borzalmas tagság". Nem annak az árát fizeti-e most az MDF, például a kopogtató-cédula-gyűjtésnél, hogy túlságosan gyorsan, sokat és éleset váltottak - Bokros Lajos EP-listavezetése, szövetség az SZDSZ-szel, Új MDF meghirdetése? És bebizonyosodott, hogy tagság nélkül mégsem megy. Egy steril választási párt ma kevés az üdvözüléshez.

-  Igaz. Nem is tudok ezzel vitatkozni. De azt lehet látni, különösen a szélsőséges Jobbik érkezése kapcsán - függetlenül attól, hogy az ideológiájával, programjával problémák vannak -, hogy mégis esély nyílt rá, hogy a rendszerváltás óta szinte "beégett" politikai struktúrába változás álljon be Magyarországon. S ebbe a beégett politikai struktúrába az is beletartozott, hogy mindenki a homlokán viseli azt a skarlátbetűt, hogy melyik tartozik. Én a világ legtermészetesebb dolgának tartottam a '90-es években is azt, hogy aki nem ért egyet egy politikai alakulattal, az menjen, és találja meg magának azt a helyet, ahol előre tud evezni. Ezt nem tartom bűnnek, azt sokkal inkább, ha folyamatosan kisebbségben rongálja többség akartát. Rossz szemléletmód, hogy áruló, aki egy pártot elhagy.  A "kitörést" és a „befogadást” a Fidesz is megtette - a legnagyobb mozaikpártot hozta létre -, de a legnagyobb jogot formálja azóta is arra, hogy pálcát törve, ítéletet mondjon mások fölött. Kettős mércét alkalmaz: aki a Fidesz felé tart, szövetséges, aki el, áruló. Azt is természetesnek tartom, ha az irányokban történnek elmozdulások. Európában is át tudnak alakulni pártok, s együttműködni egy-egy program mentén, akkor is, ha különböző az ideológiájuk. Nálunk viszont "röghözkötöttség" van, s ez rendkívül megnehezíti az MDF helyzetét. De csak azért is MDF!

Dávid Ibolya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.