Gyurcsány nem kér pozíciót

Nem szólalnak ugyan fel, de személyes meghívót kapnak Gyurcsány Ferenc jövő pénteki beszédére az MSZP vezetői, így Mesterházy Attila kormányfőjelölt is. A volt miniszterelnök tegnap kijelentette: nem készül választás utáni pozíciószerzésre.

Jövő pénteken tart értékelő beszédet Gyurcsány Ferenc. Az MSZP vezérkarával az eseményt egyeztették, csak annak időpontja és „évértékelőként” való beharangozása lepte meg az érintetteket. Gyurcsány nem készül már több nagyszabású nyilvános szereplésre a választásokig, csak zárt körű fórumokat tart. Forrásaink szerint a pártban korábban bírálták a volt pártelnököt, amiért fellépésein nem méltatja Mesterházyt vagy a párt választási programját, külön nem szólít fel a támogatásukra. Úgy tudni, a volt kormányfő a jövő pénteki nyilvános beszédében mindezt hangsúlyosan teszi majd meg.

Gyurcsány tegnap az MTI-nek azt mondta: a kampányban ő is teszi a dolgát, az MSZP-s politikusok egymással nem versenyeznek, inkább kiegészítik egymást. „Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelöltünk, ő is marad, őt támogatjuk. Ha győzünk, ő lesz Magyarország következő miniszterelnöke. Ezt kívánom egyébként Magyarországnak és a magyar baloldalnak egyaránt” – fogalmazott. Egyúttal visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a választás utáni pozíciószerzésre készülne.

„Van és lesz dolgom, de az biztosan nem, hogy a frakcióvezetői vagy pártelnöki tisztségért tülekedjek (...) ma az az ambícióm, hogy tegyek a magyar progresszió ügyéért, a baloldalért”, hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor húsz éve tart tőle. Az ellenzéki pártvezető a 2006-os televíziós vita óta „személyesen sebzett”, és személyes céljának tekinti az ellene folyó küzdelmet. Ezt hibának tartja, mert elfogulttá teszi Orbánt, ami luxus a politikában.

Gyurcsány jövő pénteki beszédéről tegnap Medgyessy Péter volt miniszterelnök is állást foglalt. A Duna TV reggeli adásában azt mondta: nem kellene „nagyképűen” évértékelőnek nevezni a beszédet, és korrektebb lenne, ha Gyurcsány azt mondaná: azért szólal meg, mert újra vissza akar jönni a politikába. Medgyessy hozzátette: ez szerinte nem tenne jót a szocialistáknak. „Ez az ő felelőssége, hogy javítani vagy rontani akarja a szocialisták esélyét” –fogalmazott Gyurcsány Ferenc elődje.

Időközben Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, a párt Pest megyei elnökének kezdeményezésére újraírták a Gyurcsány Ferenchez kötődő korábbi kampánydal (Igen, igen!) szövegét; az új dalt a megyei elnökök hét eleji találkozóján mutatták be. Az új szöveg így szól: „nem minden úgy lett, mint terveztem veled, ó, igen – mégis, igen!” Hogy a régi-új Gyurcsány-dalt miként fogják használni, egyelőre nem tudni; a pártnak és kormányfőjelöltjének ugyanis már van egy hivatalos kampánydala (Többen vagyunk, mint bárki gondolná), amelyet a rendezvényeken aktívan használnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.