Gyorsjelentés voksolás előtt

Vihart kavart a 2006-os választások idején, hogy a Pénzügyminisztérium csak a voksolás első fordulóját követően tette közzé az államháztartás alakulásáról szóló havi gyorsjelentését – akkor a Fidesz az adatok eltitkolásával vádolta meg a Gyurcsány-kormányt, mivel a PM írásából kiderült, a korábban jelzettnél bő 100 milliárd forinttal nagyobb lett a hiány március végére.

Az ügy azóta sem jutott nyugvópontra, a kormányváltás utáni elszámoltatásokat az ellenzéki párt erre is kiterjesztené.

Úgy tűnik, az esetből levonta a tanulságot a Bajnai-kormány, idén már az április 11-i első forduló előtt kiadják a gyorsjelentést. Az ennél részletesebb, már a következő kormány idejére is előrejelzéseket adó tájékoztatót azonban később adják ki – állította tegnap a PM államtitkára. Lapunk azonban úgy tudja, erről még nem született döntés a minisztériumban, s komolyan fontolóra vették, hogy előre hozzák a beszámoló közlését. Ezzel elejét vehetnék egy újabb politikai támadásnak, bár van, aki a tárcánál úgy gondolja, ettől a kritikák hevessége nem fog csökkenni.

Az borítékolható, hogy a következő hetekben is az állami gazdálkodás lesz a legfontosabb kampánytéma. A Fidesz tegnap bejelentette, hogy tényfeltáró vizsgálóbizottságot hoz létre, amelynek elsőként a szén-dioxid-kvóták értékesítésével, illetve az államháztartás alakulásával kell foglalkoznia. Erre reagálva a PM újfent meghívta az ellenzéki párt képviselőit, hogy ha már kutakodni akarnak, tekintsenek bele a minisztérium rendelkezésére álló dokumentumokba – erre egyébként már február óta lehetősége lenne a parlamenti pártoknak, de Fidesz eddig nem élt vele.

Pedig volna mit elemezni, március végére felhalmozódik az egész évre várt hiány háromnegyede. A kormány szerint tartható a terv, a Fidesz viszont úgy véli, áprilisra akár az egész éves keret kimerülhet. Az biztos, hogy csak feszes gazdálkodással lehet tartani a deficitet – bár a GDP alakulása adhat némi mozgásteret az új kormánynak.

Gesztus és metakommunikáció – Varga Mihály (balról a második) és Oszkó Péter a parlamentben 2009-ben
Gesztus és metakommunikáció – Varga Mihály (balról a második) és Oszkó Péter a parlamentben 2009-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.