Budapesti büdzsé, 47 milliárdos lyukkal

Csaknem ötvenmilliárdos hiánnyal szavazta meg a költségvetést az MSZP és az SZDSZ. Utóbbi belső ellenzéke ezután kilépett a frakcióból. Nem áll le a metróépítés.

Elfogadta Budapest idei költségvetését csütörtöki, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés a szocialisták és a szabaddemokraták szavazataival, mindössze kétórás vita után. A büdzsé durván 540 milliárd forint kiadással, nagyjából 491 milliárdos bevétellel kalkulál, 47 milliárdos hiánnyal. Az ellenzék bírálta a költségvetést, amely szerinte pazarló, és tovább folytatja a főváros eladósítását: 2013-ra a jelenlegi másfélszeresére, 240 milliárd forintra nőhet a város adósságállománya.

A szavazás után Bőhm András és Lakos Imre bejelentette, kilépnek a fővárosi SZDSZ-frakcióból, és a továbbiakban függetlenként tevékenykednek. Mindketten a szabaddemokraták belső ellenzékének számítottak korábban, Bőhm többször is bírálta a főpolgármestert Mesterházy Ernő (jelenleg a BKV-ügyek miatt előzetes letartóztatásban lévő) főtanácsadójának szerinte túlzott befolyása miatt. Lakos a kilépést azzal indokolta, hogy az elmúlt három év „vergődés” volt, a szabaddemokraták fáradtak és fásultak voltak, a szocialisták pedig alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan együtt lehessen velük működni.

Kisebb közjáték zajlott a közgyűlés ülésén amiatt, hogy az egyik szavazásnál Horváth Csaba (MSZP) szavazógombja annak ellenére igent jelzett, hogy a képviselő nem volt a teremben. Mint kiderült, frakciótársa, Devánszkiné Molnár Katalin nyomhatta azt meg, Horváth mindenesetre azzal magyarázkodott, hogy az asztalán lévő papírok csúszhattak a gombra. György István (Fidesz) megjegyezte, mondott már le hasonló esett miatt képviselő a parlamentben.

Sajátos megoldással próbálták rendezni a városatyák a 4-es metró építésének leállásával fenyegető, a lebonyolító mérnök szervezetet érintő problémát. Mint arról lapunk beszámolt, többek között a kivitelezők számláit is igazoló Eurometró szerződésével gondok akadtak: mivel korábban úgy számoltak, mostanra kész lesz a metró, a kontraktushoz rendelt mintegy hétmilliárdos keret – a 2012-re halasztott átadási időpont és a többletmunkák miatt – időközben kimerült. A szerződést viszont nem lehet közbeszerzés nélkül meghosszabbítani, az pedig akár további egyéves csúszással is járhatna. Ezért a közgyűlés úgy döntött, nem szerződést hosszabbít, hanem a BKV átveszi az Eurometró 65 munkatársát.

Ellenzéki javaslatra átvilágítják az 1-es és 3-as villamosok meghosszabbításának 44 milliárdos projektjét, a beruházás támogatási szerződésének aláírását pedig elhalasztják. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint a mindössze két-két megállós vonalhoszszabbítás, amelynek előkészítésére eddig 900 millió forintot költöttek, jelen formájában elhibázott, a beruházást át kell dolgozni.

Átvilágítják a villamosmeghosszabbítás projektjét
Átvilágítják a villamosmeghosszabbítás projektjét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.