Fészekrakó rendőrök a miskolci Avas-lakótelepen

Rendőrök költözhetnek be a miskolci Avas-lakótelepen olyan lakásokba, amelyeket korábbi lakóik a Fészekrakó program jogtalan kihasználásával szereztek meg, ám tartozásaik miatt elárverezték ingatlanjaikat.

– Hallaná, mi van itt esténként! Kiabálás, ajtócsapkodás, aki teheti, már rég elmenekült innen – mondja egy kutyájával sétáló idősebb nő Miskolcon, az Avaslakótelepen, a Középszer út 56. előtt. E háztömb egyik lakásába rövidesen rendőr költözik.

A lakótelepre két-három éve költöztek olyan családok, amelyek a Fészekrakó programban biztosított állami források jogtalan lehívásával jutottak lakáshoz, tudván, hogy a hiteltörlesztést állandó jövedelem híján nem tudják majd fizetni. A lumpen életű családok megjelenése felborította a lakótelep életét: tavaly kilencszáz csendháborítási ügyben indult eljárás, tudtuk meg Pásztor Albert miskolci rendőrkapitánytól. A beköltözési hullám hátterében a rendőrség szerint egy nagyszabású bűnügy húzódik, melynek célja a programban biztosított állami források jogtalan lehívása. A lakásokat megvásárló családok a gyerekeik után járó szocpol-támogatást önrészként felhasználva bankhitelt vettek fel: a gyanú szerint a zökkenőmentes ügyintézést garantáló hivatali közreműködők részesültek ebből a pénzből. Százhatvan lakást szereztek meg így: a kárérték meghaladja a másfél milliárd forintot.

Káli Sándor miskolci polgármestertől tegnap megtudtuk: nemrégiben százmillió forintot szavazott meg az önkormányzat olyan avasi lakások megvásárlására, amelyeket a bentlakók tartozásai miatt elárvereznek – többségük a programot jogtalanul kihasználók otthonai. Ezeket az ingatlanokat szolgálati lakásként hasznosítják.

– Amikor ezek az emberek beköltöztek, valószínűleg tudták: nem fogják fizetni a villanyt, a fűtést, a közös költséget. Tízmilliós tartozások halmozódtak fel – mondta Káli Sándor, hozzátéve: az üresen maradt lakásokat nyílt árverési eljárásban az önkormányzat ingatlankezelő cége igyekszik megszerezni. Nincs túl nehéz dolguk: kevesen kapkodnak a lepusztult otthonok után. Korábban nyolc-kilencmillió forintot ért itt egy átlagos, ötven-hatvan négyzetméteres ingatlan, ma ennek nagyjából a felét.

Az önkormányzat az első három ingatlant a rendőrségnek ajánlotta fel szolgálati lakásként. A Középszer út 56. számú ház ötödik emeletére költözik be Horváth Géza rendőrjárőr, aki jelenleg az ongai cigánytelepen él. – Elsírtam magam, amikor közölték a hírt –mesélte a huszonöt éves rendőr. – Régóta szerettünk volna elköltözni Ongáról, de saját lakásra nem volt pénzünk – tette hozzá. Pásztor Albert szerint illúzió azt várni, hogy néhány rendőr beköltözésével egy csapásra javul majd a közbiztonság a lakótelepen, de Horváth Géza mindenesetre azt ígérte: abban a lépcsőházban biztosan rend lesz, ahová ő költözik.

Megkezdődött a Taktaközben történt szocpolos csalások miatti büntetőper Miskolcon: az államot 450 millió forinttal károsították meg azok, akik szociálpolitikai támogatásra jogosult emberek nevében kitöltötték a támogatást igénylő dokumentumokat, s elősegítették a pénz kiutalását. Volt olyan épület, amelyik csak a négy falból és a tetőből állt. Az ügynek 202 vádlottja van, köztük pénzintézeti és önkormányzati alkalmazottak, ügyvédek, építési vállalkozók.

Elárverezett otthonokból szolgálati lakások
Elárverezett otthonokból szolgálati lakások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.