Raj Tamás halálára

Hosszan tartó betegség után, 70 éves korában meghalt Raj Tamás nyugalmazott főrabbi, vallásfilozófus és történész, tanszékvezető professzor, újságíró és könyvkiadó. Raj Tamást ma 13 órakor helyezik végső nyugalomra a Kozma utcai zsidó temetőben.

Raj Tamásból hiányzott az a tulajdonság, ami a szépen felfelé ívelő karrierek nélkülözhetetlen kelléke: a megalkuvásra való hajlam. A Kádár-korszakban a hatósági zaklatásokat, a meghurcoltatást is vállalta, hogy őrizze és továbbadja a felejtésre ítélt zsidó kultúrát, a vallási hagyományokat.

A szocializmus évtizedei kényszerű ingázással teltek a „tűrt” és a „tiltott” kategória között, a rendszerváltás lendülete aztán a parlamentbe vitte. Az SZDSZ országgyűlési képviselője lett egy olyan időszakban, amikor még eufo rikus örömet okozott, hogy az egypártrendszer helyét átveszi a demokrácia. 1994-ben elérkezettnek látta az időt, hogy szakítson a pártpolitikával. Utána – már amennyire a betegsége engedte – a kultúrának és a tudománynak szentelte az életét.

A szélesebb értelemben vett politikának azonban sosem fordított hátat. A maga eszközeivel, könyvek és cikkek sokaságával, előadásokkal, nyilvános szereplésekkel vette fel a küzdelmet az antiszemitizmussal, rengeteget tett azért, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyar zsidókat és a nem zsidó magyarokat. „Nem azt mondom, hogy a tudás ellenszer lehet, csak annyit mondok, hogy a műveltség részben megakadályozza az embert, hogy könynyen belehulljon, beleszédüljön a gyűlöletkeltők karmaiba”, állapította meg egy vele készült interjúban.

Ha kellett, akkor nem vallásos zsidó művészekkel, ha kellett, hitközségi vezetőkkel vitatkozott. Azok, akik közelebbről ismerték, tudják, hogy a rá mindig is jellemző higgadt érvelés és visszafogott stílus egy soha nem fáradó, a világgal folyton perlekedő egyéniséget takar. Indula tait bölcsességgel és mérhetetlen tudással szelídítette nyugalommá.

Nehéz elhinni, hogy Raj Tamás végleg búcsút vett tőlünk. Halálával nem pusztán a zsidó közéletet érte nagy veszteség, hanem a teljes magyarságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.