Négy éve harcol igazáért a Postamúzeum

Nyolc tárgyaláson van már túl a per, amelyet a Postamúzeum indított azért, hogy bíróság mondja ki: szabálytalan volt, és semmisnek tekinthető a pesti, Andrássy út 3. szám alatti palota 2004-ben történt eladása. A szóban forgó épületben negyven éve bérlő a múzeum, s nincs rá garancia, hogy továbbra is ott maradhat, ha az új tulajdonosnak lesz kiszolgáltatva.

Aki szerintük amúgy nem is tulajdonos. Keresetüket például arra alapozzák, hogy az A3 Kft. még be sem volt jegyezve, amikor a VI. kerület eladta neki a palotát. Feltűnően alacsony volt továbbá az ár, mindössze 328 millió forint. Azt sem lehet tudni, hogy igazából milyen tulajdonosi kör állt 2004-ben az A3 Kft. mögött, csak annyi biztos, hogy 2007 óta a CD Hungary birtokolja.

Egervári László, a Postamúzeum (és az azt működtető Hírközlési Múzeumi Alapítvány) igazgatója nem ért egyet azzal, hogy a CD Hungary a kft.-vel együtt a házat is megszerezte volna. Álláspontjuk szerint egy olyan kft.-t vett meg, amelynek eleve nem tulajdona az Andrássy út 3., s ezt előbb-utóbb a bíróság is ki fogja mondani. Eddig azonban a bíróság ezt nem mondta ki, a CD Hungary pedig, mit sem törődve a bizonytalan jogi helyzettel és a perrel, elkezdte felújíttatni az épületet. Letisztíttatta a homlokzatot, restauráltatta a bronzszobrokat, a lábazati kőelemeket és a kaput. Megerősítettek továbbá egy erkélyt.

Szigeti Zsolt, a CD Hungary vezérigazgatója azt mondta lapunknak: nem aggódnak amiatt, hogy mindez elvesztegetett befektetés volt. Mielőtt megvették volna a kft.-t, megvizsgálták a jogi helyzetét, s úgy ítélték meg, hogy a tulajdonjoggal nincs probléma, a ház a kft.-é. Sőt szerinte akkor lennének bajban, ha késlekednének, és nem kezdték volna el a felújítást, mielőtt a bíróság kimondja a végső szót. Amikor 2004-ben az A3 Kft. megszerezte ugyanis a házat, az adásvételi szerződésben felújítási kötelezettséget is vállalt, ezt azonban tavalyig nem teljesítette.

Az Andrássy út 3. Budapest egyik legszebb bérpalotája. Valamikor az ásványvízből meggazdagodott Saxlehner családé volt. Finom mívű Lotz-festések díszítik a kapualjat és a lépcsőházat, gyönyörű bronzfigurák a homlokzatot, és különösen szép a ház első emeleti lakosztálya, amelyben valaha maguk a Saxlehnerek laktak. 1972 óta ebben van berendezve a Postamúzeum. Korábban is a Magyar Posta bérleménye volt ez az emelet, már 1939 óta: kezdetben a bélyeggyűjtők szövetségének központja működött itt, majd a posta oktatási és dokumentációs központja.

Már e tekintélyes idő alapján is jogot formálhatna a gyűjtemény az itt maradásra, de ennél jóval többet is tett: papírokkal igazolhatóan, s 2005-ös áron számolva körülbelül 750 millió forintot költött a házra a negyvenes évek óta a bérleti díjon kívül. Bírósági keresetük egyik eleme az, hogy ha a 2004-es adásvételt nem sikerül semmissé nyilváníttatniuk, akkor szeretnék, ha az eddig ráköltött 750 millióért 1/6-ot megkapnának a tulajdonjogból.

Az eddigi hét tárgyaláson csupán egy részítélet született, amely azt mondta ki, hogy a Postamúzeum nem szerezhet tulajdont a házban, de aztán másodfokon törölték ezt az ítéletet is. Így tehát továbbra is bizonytalan, hogy hoszszú távon ott maradhat-e majd megszokott helyén a múzeum. Mindenesetre továbbra is fizeti a bérleti díjat, évente több mint tízmillió forintot, immár nem a kerületnek, s nem is az A3 Kft.-nek: a pénz bírósági letétbe kerül a per végéig.

A legutóbbi tárgyalás kedden volt, amikor is a CD Hungary a per szüneteltetését kérte: bíróságon kívül szeretne megyegyezni. A Postamúzeum elfogadta az ajánlatot, így most hat hónapra felfüggesztették a pereskedést. Egervári László szerint ilyen már történt egyszer, de akkor sikertelen volt az egyezkedés. Most is kevés esélyt lát az egyezségre. Úgy véli, álláspontjukat erősíti, hogy a perben csatlakozott hozzájuk a Fővárosi Főügyészség is, amely további 11 pontban talált kifogásolnivalót a hat évvel ezelőtti adásvételben.

Az Andrássy út 3. szám alatti ingatlan Budapest egyik legszebb bérpalotája
Az Andrássy út 3. szám alatti ingatlan Budapest egyik legszebb bérpalotája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.