Változatok vízpótlásra

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap belső vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, hogy Bős–Nagymarossal kapcsolatban a tárcánál ki és milyen felhatalmazás alapján juttatott el a szlovák félnek egy olyan köztes munkaanyagot, amelyet nem tárgyalt a tárca vezetői testülete.

A tárca közölte: a munkaanyagot az a szakértői kör készítette, amelyet az Orbán-kormány is felkért erre a feladatra. A dokumentum hat lehetséges műszaki megoldást tárgyal a Szigetköz vízpótlására.

Az egyik a Duna vízhozamának növelése oly módon, hogy a szlovák fél a vízhozam felét a közös főmederbe terelné.

Egy másik verzió egy kanyargós ág építését javasolja az ártérben, amely több ponton keresztezi a Dunát, és így újra összekapcsolhatóvá válnának a megemelkedő szintű vizek.

Egy harmadik változata szerint a főmeder vízszintjének megemelésére mobil fenékgátakat helyeznének el, így a vízszintek kiegyenlítődése után elbonthatók lennének a Dunát elterelő műtárgyak.

Egy további megoldás a Duna főmedrének szűkítése a főmeder anyagával. Egy másik javaslat szerint az optimális vízszint elérése a Duna régi főmedrének feltöltésével érhető el, a hordalék mellett egyéb anyagok felhasználásával, a vízszint így 3-4 métert emelkedne.

Végül a lehetséges megoldások között szerepel a mederszélesítés olyan módja, amely szerint egyes pontokon a partvédő szerkezetek lebontásával a kanyarok külső ívén a folyó bemosná a talajt a mederbe. Így szélesülne a folyó medre és lassulna a folyása, hordalékréteg kialakulásával pár évtized alatt akár 2 métert is emelkedhetne a mederszint, és a Duna főmedre újra összekapcsolhatóvá válna a Szigetköz ágrendszerével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.