Székházostromlót küldene a parlamentbe a Jobbik

Nem kizárt, hogy már az első választási fordulóban parlamenti mandátumhoz juthat a Jobbik ózdi elnöke, legalábbis a támogatottsági adatok alapján. A borsodi körzetben indított Kisgergely András az Új Magyar Gárda főkapitány-helyettese, és büszkén vállalja, hogy az MTV-székház ostromában való részvétele miatt felfüggesztett börtönre ítélték. Egy benzineskannával állította meg a rendőrségi vízágyút, a közügyektől viszont nem tiltották el.

Nincsenek rossz esélyei az áprilisi választásokon Kisgergely Andrásnak, a Jobbik ózdi elnökének. A Borsodmegyei 5. számú választókerületben ugyanis a tavalyi EP-választásokon a Fidesz győzött ugyan, de közte és a második helyen végzett Jobbik közt kevesebb mint háromszázaléknyi volt a különbség. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Kisgergely András megelőzheti fideszes ellenfelét (Riz Gábort). Négy éve ugyan ebben a körzetben az MSZP jelöltjemár az első körben hatvanszázalékos teljesítménnyel győzött, a szocialisták támogatottsága azonban azóta jelentősen visszaesett.

Kisgergely András személyében a Jobbik egy olyan kezdő politikust kíván a parlamentbe delegálni, aki büszkén vállalja, hogy aktív résztvevője volt az MTV-székház elleni ostromnak. Kisgergely a helyi, Bors Vezér Népe című lapban közreadott jelölti bemutatkozójában így vall: 2002-ben az elcsalt választások után részt vettem az Erzsébet hídon zajló tiltakozó akcióban, 2006 őszén – az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor – az MTV-székház ostromában, valamint a Kossuth téri tüntetéseken. Tiltakozásom „jutalmaként” a hatalom bírósága két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott. „A hazánkban húsz éve tartó nemzetrombolás és 2006 ősze óta a magyarság jogainak teljes sárba tiprása még jobban megerősített abban a hitemben, hogy a tiltakozás minden formája megengedett a hatalom mostani bitorlóinak ellenében” – írja.

Kisgergely az egyik ózdi témájú internetes fórum rendszeres résztvevője is. Korábban például arról írt, hogy amit 2006 őszén tett, az szerinte teljességgel vállalható. „Egy dologban biztos vagyok: még azok közül is sokan, akik akkor »huligánoknak« és »csőcseléknek« nevezték a tüntetőket, utólag már örülnének, ha sikerült volna megbuktatni azt a kormányt. Most nem itt tartanánk.” Kisgergely egy másik bejegyzésében megjegyzi azt is: polgárháborús helyzet kezd kialakulni az országban, ennek elkerülésére pedig egyedül a Jobbik programjának végrehajtása jelent megoldást. Kisgergely András 1999 és 2008 között a MIÉP ózdi szervezetében tevékenykedett, a Jobbikhoz 2008 tavaszán Szegedi Csanád – későbbi EP-képviselő – kérésére csatlakozott.

Kisgergely a Népszabadság megkeresésére azt mondta: tavaly szeptemberben ítélték el az ostromban való részvétel miatt, az ítélet pedig azért vált jogerőssé, mert nem fellebbezett. A közügyektől nem tiltották el, így indulhat a választásokon. „Én voltam az, aki egy benzineskannát feldobtam a rendőrségi vízágyú tetejére, aminek következtében a személyzet megadta magát. Később bementem a székházba is, amikor nyitva volt. Ezt soha nem tagadtam”, mondta. Vona Gábor, a Jobbik elnöke egyébként szombaton tartott lakossági fórumot Ózdon, a helyi jelölt, Kisgergely társaságában – telt ház előtt.

Idetartozik, hogy a Jobbik a hét végén kizárta soraiból a vámospércsi szervezet egyik elnökségi tagját. Gombos Tiborról kiderült, hogy még 1981-ben tizenkilenc év börtönre ítélték felesége meggyilkolása miatt. Az asszony a család egyik lengyelországi nyaralása során hunyt el gyanús körülmények között, Gombos állítása szerint baleset történt, nem gyilkosság. A Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor közölte: a férfit kizárták a tagok közül, mert eltitkolta büntetett előéletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.