Megcsalt hitek Sávolyon

Mielőtt a Balatonring terve megszületett, sokan azt sem tudták, hogy egyáltalán létezik Magyarországon Sávoly nevű község. Ugyanúgy várták ott a csodát, mint a 3200 magyar település többségén: jön majd valami szerencsés véletlen, amely irányt szab a reális cél nélküli helyi törekvéseknek, igazodási pontokat, jövőképet teremt.

Amitől a helybeli kocsmáros úgy látja: attól fogva nemcsak inni, hanem enni is fognak nála, ezért érdemes ötmillió forintért konyhát építenie. Sávolyon a romák egy része is beiratkozott település-karbantartói tanfolyamra, hogy biztosabban fölvegyék őket pályát takarítani, parkot gondozni – ha majd lesz pálya meg park.

A reményeiket most veszélyeztetve látó sávolyiak aláírásgyűjtéssel harcolnak a Balatonringért. A nagyberuházás a sávolyiaktól ugyanolyan messzeségben lévő gazdasági és politikai szereplők miatt hozta korábban kedvező helyzetbe őket, mint amilyenek miatt most elbizonytalanodni látszik a jövőjük. Nincsenek ezzel egyedül: túl sok a füstbe ment terv, amelytől hozzájuk hasonló kisegzisztenciák a sorsuk jobbra fordulását remélték. A nagymarosi duzzasztóműhöz kapcsolódó magánberuházások egy része miatt még most is folynak kártérítési perek. A sukorói King City kaszinóprojektnek nemcsak ellenzői voltak a településen, hanem új munkalehetőségeket váró támogatói is. Még a demokratikus helyi népszavazáson elvetett medgyesegyházi szalmaerőmű tervének kudarca is meghiúsította például a napszámos munka helyett állandó állásban reménykedők várakozásait.

Túl könnyen horgadnak fel a remények, mert túl sok településen nincs semmi; önerőből nem képesek egyről a kettőre jutni. De az is igaz, hogy túl sok költséges tervet kezdenek sunyi módon előkészíteni. Sávolyon most úgy merülhet föl a kérdés: a jó szándékú helybeliek érdekeire, megkezdett kisebb-nagyobb befektetéseire tekintettel szemet kell-e hunyni a döntés-előkészítés során elkövetett esetleges csalások fölött is? Bukjanak-e esetleg milliárdokat a magyar adófizetők azért, hogy a sávolyi kocsmáros konyhára költött ötmilliója megtérüljön?

Ahhoz, hogy – akár csak magánvéleményként – válaszolhassunk a feltett kérdésre, tudnunk kellene: egyáltalán mi mennyi? Nem tudjuk, és igazából ez a baj. A Pénzügyminisztérium tanulmánya, amely szerint a beruházásra nem érdemes állami garanciával megtámogatott fejlesztési banki hitel és költségvetési támogatás formájában 35 milliárd forintot elkölteni, a nyilvánosság előtt nem hasonlítható össze a KPMG tanácsadó intézet tanulmányával, amely szerint viszont érdemes. Az is baj, hogy a Pénzügyminisztérium hallgat. És az is baj, hogy az érintett, nem állami felek teljesíthetetlen feltételei miatt máig nem lehetett nyilvánosságra hozni azt a tanulmányt, amely alapján az állami támogatást odaígérték.

A sávolyi kocsmáros elbizonytalanodott hite csak egy a megcsalt hitek sokaságában. Hiszen, ha a Sávolyhoz hasonló településeken kisebb csodaként felbukkan valamilyen reményt keltő terv, amögött rendszerint felsejlik a korrupció, a közpénz elherdálásának gyanúja is. A megcsalt hitek sokasága így áll össze végül az új rendszerben való csalódássá.

Ennek azonban a jövőjükért harcoló sávolyi kisemberek nem okozói, hanem elszenvedői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.