Kende perre ment Németh Miklóssal

Pert indított Németh Miklós ellen Kende Péter közíró, mert az egykori miniszterelnök megtagadta a birtokában levő, valószínűsíthetően közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumok kiadását. A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben tegnap tárgyalást tartott, a jövő héten ítéletet is hirdethet.

Kende elmondta: a Svájcban élő történész, Oplatka András Egy döntés története című, az 1989-es határnyitást feldolgozó könyvében több lábjegyzet is olyan dokumentumokra hivatkozik, amelyek vélhetően kizárólag Németh Miklós magánarchívumában lelhetők fel. Ezek közt van a volt kormányfő és Mihail Gorbacsov egykori pártfőtitkár 1989. márciusi tárgyalásáról készült magyar nyelvű jegyzőkönyv, valamint a Németh és Nyikolaj Rizskov volt szovjet kormányfő levélváltása.

Kende állítja: ezek az iratok hivatalos forrásból nem szerezhetők be. Így lehetséges, hogy a hivatkozott dokumentumok nem léteznek, esetleg azokat Németh hazavitte. Miután azt a korszakot kutatja, szeretne tisztán látni, ezért levélben kérte Némethet, tegye lehetővé az iratok megismerését. Választ nem kapott, ezért a közérdekű adatok kiadása érdekében pert indított.

Tegnap a volt kormányfő jogi képviselője nem tagadta, hogy a dokumentumok léteznek, azokat nem adták át a levéltárnak, ám azzal érvelt, hogy Németh már nem közszereplő, így nem perelhető. Ugyanakkor azt állította: Kende nem bizonyította, hogy valóban közérdekű adatokról lenne szó. Kende viszont úgy véli, az egykori kormányfő közérdekű adat birtokosaként adatkezelőnek minősül, ezért perképessége vitathatatlan. Azt pedig, hogy az egykori politikusok közötti tárgyalásokról készült feljegyzések, levelezések tartalma közérdekű adat, a hasonló dokumentumokkal összevetve logikai úton bizonyítottnak tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.