Voks 2010

Nem gyűjthető ajánlószelvény könyvesboltban

Állásfoglalással erősítette meg hétfőn az Országos Választási Bizottság (OVB), hogy nem lehet ajánlószelvényeket gyűjteni munkahelyeken, így például könyvesboltokban, vagy italkimérésekben és nem lehet előre meghirdetett munkahelyeken sem ajánlásokat gyűjteni.

A választási eljárási törvény szerint nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben.

Az OVB azzal kapcsolatban vizsgálta a kérdést és adott ki állásfoglalást, hogy több, az áprilisi országgyűlési választáson indulni szándékozó párt az interneten hirdette meg, mely boltokban, kocsmákban lehet leadni rájuk a cédulákat. (MTI)

A felhívás nem sért jogszabályt

Helybenhagyta a Fővárosi Bíróság a Fővárosi Választási Bizottság határozatát, amely szerint nem volt jogsértő, hogy Debreczeni József, az MDF Budapest V. kerületi jelöltje internetes oldalán felhívást tett közzé, hogy hol lehet rá leadni az ajánlószelvényeket. Debreczenit a főváros 7. számú országos egyéni választókerületi választási bizottsága marasztalta el, mert a testület szerint a jelölt megsértette a választási eljárásnak az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó előírását, amikor honlapján felhívást tett közzé arról, hogy mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat. A bíróság szerint a felhívás még nem bizonyíték. (MTI) Bokros:

Munkahelyek reformokkal

Az oktatási és az adóreform az a két pillér, amely megadhatja az igazi lökést a vállalkozói osztály számára, hogy önérdekből és önerőből munkahelyek sokaságát teremtse – mondta az MDF miniszterelnök-jelöltje tegnap kezdődött vidéki kampánykörútjának első állomásán, Békéscsabán. Bokros Lajos sajtótájékoztatóján a munkahelyteremtéssel kapcsolatban további feltételként fogalmazta meg például a kiszámítható gazdaságpolitikát, a tisztakezű, korrupciómentes kormányzást, a jó minőségű egészségügyet, vagyis a „reformok kritikus tömegét”. (MTI)

Területi listák: még három hét

Még három hét áll a pártok rendelkezésére, hogy bejelentsék területi listájukat a területi választási bizottságoknál; ezt március 22-én 16 óráig tehetik meg. Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított. Budapesten nyolc egyéni jelölt állítása a feltétele annak, hogy egy párt területi listát állíthasson. Négy egyéni jelöltet kell állítani Pest megyében a listához, hármat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az összes többi megyében két egyéni jelölt állítása esetén a jelölőszervezet már állíthat területi listát. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.