UD Zrt.-ügy: első fokon Debreczeni rágalmazott

Százezer forint pénzbüntetésre ítélte tegnap rágalmazás miatt Debreczeni József közírót, az MDF képviselőjelöltjét az UD Zrt.-ügyben a fővárosi II–III. kerületi bírósága nem jogerősen.

A vagyonvédelmi társaság azért tett magánvádas büntetőfeljelentést a publicista ellen, mert Debreczeni a céggel összefüggő megfigyelési botrány kirobbanása után egy publicisztikában tényként állította, hogy a nemzetbiztonsági hivatal és a rendőrség információi szerint az UD Zrt. „titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel való információszerzés céljára”.

A bíróság szóbeli indoklása szerint Debreczeni József megvalósította a rágalmazást, mikor A diktatúra árnyéka című, 2008. szeptember 21-én a Népszabadságban megjelent cikkében arról írt, hogy az UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel történő információgyűjtés céljából, és ezt a büntetőperben nem sikerült bizonyítania.

A távirati iroda tudósítása szerint a közíró a perben egyebek mellett azzal érvelt, hogy nem újságíró, hanem publicista, aki a véleménynyilvánítás szabadságával élve írta cikkét. Az elmarasztaló döntés után Debreczeni József újságíróknak arról beszélt, hogy megfontolja a pénzbüntetés „leülését”, illetve, hogy ezzel az ítélettel „ma délután a jövő elkezdődött”.

A védelem fellebbezett, így az elsőfokú ítélet nem jogerős. Az ügy a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.