Schwajda megvonja a 12. havit a csillogásért cserébe

Kényszerű áldozatvállalásnak érzik a kaposvári színészek azt, hogy le kell mondaniuk egyhavi fizetésükről a színházuk felújítása érdekében. A teátrum szakszervezeti alapszervezetének elnöke tegnap érdeklődésünkre azt mondta: Schwajda György, a színház igazgatója döntési helyzet elé állította az itt dolgozókat.

A jövőre centenáriumát ünneplő kaposvári Csiky Gergely Színház épületét 2011. október 23-ra felújítják. A tervek szerint ősszel kezdődő rekonstrukciós munkálatok hétmilliárd forintba kerülnek, ebből öt és fél milliárdot a színházat működtető nonprofit kft. pályázati forrásból teremt elő, másfél milliárdot pedig a kft. és a színház gazdája, a kaposvári önkormányzat biztosítja. A színház kollektívája is hozzájárul a felújításhoz, mégpedig úgy, hogy két éven át 150-150 millióval kevesebb támogatást igényel az önkormányzattól. (Az idén egyébként a színház 840 millió forintból gazdálkodik, ehhez a város 276 millióval járul hozzá.)

Stickel Péter, az önkormányzat oktatási, kulturális és sportigazgatóságának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a felújítás finanszírozásának ezt a konstrukcióját Schwajda György, a színház igazgatója dolgozta ki és ajánlotta a városnak, és a kaposvári közgyűlés elfogadta az elképzelést.

Schwajda György közölte: májusig nem kíván nyilatkozni arról, hogy milyen pénzügyi manőverekkel takarítja meg a kft. a működtetéshez hiányzó önkormányzati pénzt. Az igazgató szerint három hónap múlva – vagyis azután, hogy kialakul a következő évad műsorterve, és már mindenki tudja, milyen szerepek várnak rá –tisztább lesz a kép, és akkor kiderül, hogy a 150 millió forint megvonása milyen áldozatot kíván a társulat tagjaitól.

Mint megtudtuk, a színház művészeit Schwajda február közepén tájékoztatta elképzeléseiről. Kósa Béla, a színház szakszervezeti alapszervezetének elnöke azt mondta: a társulatot az igazgató tulajdonképpen döntési helyzet elé állította. Az egyik lehetőség, hogy elbocsátanak a színháztól nyolc-tíz tagot, és az ő megmaradó bérük egalizálná a hiányzó önkormányzati támogatás egy részét. A másik megoldás az, hogy a színház művészei a nyári szünetben egy hónapra nem kapnak szerződést, és így fi zetést sem. Ennek a megoldásnak része az is, hogy a szakmai nyugdíjas színészek állandó szerződése megszűnik, és nekik a következő évadtól próbapénzt és fellépti díjat fizetne a színház.

Az igazgató fenti szerződési ajánlatára március végéig kell reagálniuk a művészeknek. Kósa Béla szerint a kollektíva tagjai – valószínűleg – aláírják a kontraktust, és így nem lesz szükség elbocsátásokra. Kósa – aki 1981 óta színész a Csikynél – a saját tapasztalatai alapján is úgy véli, hogy a társulat tagjai nem akarnak új társulatot keresni maguknak. Ennek fő oka, hogy a kaposvári színészek 15–25 éve ehhez a városhoz, ehhez a színházhoz és csapathoz kötődnek. A színészek bíznak abban is, hogy öszszességében nem járnak roszszabbul a 2010–2011-es évad végén, Schwajda György ugyanis azt ígérte, hogy a fellépti díjak révén a társulat tagjainak jövedelme összességében nem csökken, sőt a többség jobban jár(hat).

Mindamellett a kaposvári színészekben azért van némi aggodalom a jövőt illetően, miután a 12. havi bér hiányozni fog majd a családi kasszákból. A színházaknál évtizedek óta általános megoldás, hogy a nyári szünetben is van fizetés, hiszen a színészek csak ekkor vehetik ki szabadságukat. A színészek ehhez a metódushoz szoktak hozzá, és ezt figyelembe véve gazdálkodnak, vállalnak hitelfelvételt és más kiadásokat.

Amúgy Schwajda az előadások költségein is spórolni akar. A színház felújítása ideje alatt a Csiky társulata egy másik épületben, a Szivárvány zeneházban játszik majd, és az ottani szűkösebb technikai feltételek mellett az előadások kiállítása szerényebb lesz. Kevesebb vendégművész érkezik majd Kaposvárra, az előadásokon kisebb zenekar játszik, és olcsóbb díszletek között lépnek fel a színészek.

A kaposvári Csiky Gergely Színház rekonstrukciója anyagi áldozatot kíván az ott dolgozóktól
A kaposvári Csiky Gergely Színház rekonstrukciója anyagi áldozatot kíván az ott dolgozóktól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.