Harag és bizonytalanság Sávolyon

Miközben Budapesten dúl a Sávolyon épülő motorversenypálya állami támogatása miatt kirobbant vita, addig a somogyi községben azért kezdtek aláírásgyűjtésbe a helyiek, hogy meg ne torpedózzák a beruházást, ami reményeik szerint munkát és bevételt hozna számukra.

– Januárban láttam neki a munkának, konyhát építek a kocsmához, hogy bővítsem a választékot a vendégeknek. Úgy kombináltam, hogy ha megépül a pálya, és sokan ellátogatnak a motorversenyek miatt a faluba, akkor lesz igény meleg ételre is – mondja Málovics József, a sávolyi kocsma tulajdonosa.

Megfúrhatják a gyorsasági motorosverseny-pálya építését
Megfúrhatják a gyorsasági motorosverseny-pálya építését

– Majdnem ötmilliómban van a fejlesztés, így ha most megfúrják a beruházást, és elmaradnak a turisták, akkor elbukom ezt az összeget.

Még több pénze forog kockán a félezer lelkes faluban élő Béres Györgynek:

– Amikor 2008-ban a spanyol befektetők bejelentették, hogy gyorsaságimotoros-versenypályát építenek Sávolyon, tudtam, hogy ez komoly lehetőség, hiszen a világbajnoki futam idején akár százezer néző is érkezhet ide. Ráadásul az ígéretek szerint szinte egész évben lesznek kisebb-nagyobb rendezvények a ringen. Úgy döntöttem, hogy panziót és éttermet építek. Már elkészültek a tervek, az építőanyagot megvettem, az 55–60 milliós beruházás költségének felét uniós pályázaton elnyertem. Minden készen áll, hogy nekilássak az építkezésnek. Ha most kiderülne, hogy mégsem lesz semmi a Balatonringből, 10–12 milliót veszítenék.

A község romák lakta utcájában is csalódottságot keltettek a pálya építése kapcsán kirobbant viták.

– Csak hét általánosom van, eddig nem találtam munkát. A múlt ősszel azonban többünket beíratott az önkormányzat egy tanfolyamra, amin településkarbantartói végzettséget szereztünk. Azt mondták, hogy ezzel a papírral biztosan kapunk majd munkát a pályán, mert kellenek majd, akik takarítanak és parkot gondoznak – mondja Bogdán Krisztina.

Bárkit kérdezünk is a faluban, a helyiek szavaiból harag és aggodalom érezhető. Az elmúlt napokban ugyanis több támadás érte a 21 milliárd forintos beruházást, így veszélyben érzik a Balatonring jövőjét, a szeptemberre tervezett első világbajnoki futamot – a település felemelkedésének lehetőségét. A pályát már tavaly elkezdték építeni, ám a spanyol Sedesa-csoport érdekeltségébe tartozó Sávoly Motorcentum Fejlesztő Kft.-nek a munkálatok befejezéséhez szüksége van a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) remélt, legfeljebb 15,3 milliárd forintos hitelre. A hitelszerződés megkötése februárban – hosszas huzavona után –végre karnyújtásnyi közelségbe került, de ekkor nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország azért, mert szerintük túlságosan kockázatos a beruházásban való állami szerepvállalás. Azt kérték a kormányfőtől: függessze fel a 15,3 milliárd forint összegű kölcsönre és a mintegy húszmilliárd forint költségvetési támogatásra vonatkozó szerződéskötést és a kifi zetést. A beruházó ennek kapcsán azt állítja: a hitelt „kemény piaci feltételekkel” kapnák, az MFB mindig utólag, már megvalósult munkarészeket finanszíroz, a húszmilliárd forint pedig nem is állami támogatás, ez az összeg a világbajnoki futamok tízéves jogdíját fedezi.

A civil szervezetek kifogásolták azt is, hogy a kormány és az MFB nem hozta nyilvánosságra a KPMG tanácsadó cég által készített tanulmányt, ami alapján a kölcsön odaítéléséről döntöttek. (A Pénzügyminisztérium, illetve Oszkó Péter ugyanakkor azért nem írta alá a hitelgaranciáról és a kezességvállalásról szóló tavaly októberi előterjesztést, mert kockázatosnak és jogszerűtlennek tartották az elképzelést. A PM azóta hallgat az ügyben.) A történtek miatt Bajnai Gordon kormányfő arra kérte a gazdasági minisztert, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra a tanulmányt.

Bobek József, a falu független polgármestere megdöbbent a történteken. A beruházást veszélyeztető botrányok miatt a hét végén a sávolyiak aláírásgyűjtésbe kezdtek. Bobek József szerint azt üzenik akciójukkal a beruházás bírálóinak: nem hagyják, hogy elvegyék tőlük Sávoly rég várt kiugrási lehetőségét.

– A sávolyiaknak semmi okuk nincs arra, hogy bizalmatlanok legyenek. A támadások kereszttüzébe került befektető eddig korrektnek bizonyult. Azt ígérték például, hogy megépítik saját költségükön a szennyvízcsatorna-rendszert, és így is lett. Most végeztek a 800 milliós munkával, csütörtökön rákötjük a rendszerre az első házat. Miközben más falvakban családonként 200-300 ezer forintot fizetnek a csatornáért, addig nálunk ez egy fillérbe sem került.

A polgármester megjegyezte: nem csak világbajnoki futam lenne itt, hiszen tavasztól őszig szinte minden hétvégén különféle autós és motoros rendezvényeket tartanának. Így nem egyetlen hétvégén, hanem folyamatosan is sok embernek lehetne munkája a pályán. Közvetve pedig az éttermekben és a szállodákban több százan juthatnának álláshoz Siófoktól Zalakarosig, s akkor még a turisztikai reklámértékről és az adóbevételekről nem is beszéltem – tette hozzá Bobek József.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.