Bíró Ildikó kiszáll a politikából

Itt az idő! – ez a Fidesz kampányszlogenje. A polgári körök csaknem évtizede erre a jelszóra vártak. De kellenek-e még Orbán Viktornak? Bíró Ildikó, a polgári körök felelőse már döntött: kiszáll a nagypolitikából.

Kiszáll a polgári körök felelőse a politikából. Bíró Ildikó a választások után már nem szeretne parlamenti képviselő sem lenni – tudta meg lapunk fideszes forrásból.

– Valóban, október végén hivatalosan is megkerestem Kövér Lászlót, a Fidesz választmányi elnökét és Orbán Viktor elnököt, hogy kérjem: engedjenek el jó szívvel a nagypolitikából. Még a választási listák össszeállítása előtt szerettem volna szándékomat jelezni, hogy találhassanak egy remélhetőleg jó embert a helyemre. Szeretnék ugyanis visszamenni a szakmámba, újra művészekkel és a művészetekkel törődni, s főként a nemzeti kultúra ügyével foglalkozni – nyilatkozta lapunknak Bíró Ildikó. A polgári körök felelőse úgy fogalmaz: a politika mögött húzódó szakmai élet rengeteg feladatot tartogat a számomra is. Remélem, egy kulturális intézmény felvirágoztatása lehet hamarosan a feladatom. Ezzel kapcsolatban írtam egy koncepciót is, bízom benne, hogy ez elfogadásra talál a döntéshozók körében – tette hozzá. Mint mondta, nyilvánosan március 10-én egy televíziós műsorban szerette volna bejelenteni döntését. „De úgy látszik, kiszivárgott a hír, ezért is nyilatkozom”.

Arra a kérdésére, miért döntött amellett, hogy kiszáll a nagypolitikából, azt válaszolta: „azt gondolom, hogy a személyiségem kevésbé politikusi, elvégeztem amit kellett, mégis elvágyódtam. Akkor léptem a Fideszbe, amikor méltánytalanul, vesztesen került ki a 2002-es választásból. Most, mikor a Fidesznek áll a győzelmi zászló, hátrébb vonulok. De a hűségem marad ezé a politikai szervezeté és közösségé, hálás vagyok mindazért, amit itt kellett és lehetett tanulnom”.

S hogy a nagypolitikából való kiszállása után lesz-e kapcsolata a polgári körökkel? Erre Bíró Ildikó azt mondja: „most is van bennem cselekvési vágy, és remélem, egy újfajta civil hitelességben” tovább foglalkozhatom a polgári körökkel is. Talán a Balog Zoltán által vezetett Magyar Polgári Együttműködés Egyesületben, az újonnan alakult elnökségben – amelynek én is a tagja lettem – lesz erre mód –tette hozzá.

Bíró Ildikó 2007 nyarán lett Orbán Viktor felkérésére a polgári körök koordinátora, Hende Csaba helyett. A népművelő már polgári körös volt (a Budakeszi Polgári Körök Szövetségének a vezetéséhez tartozott), amikor 2002-ben csatlakozott a Fideszhez.

Villámkarriert futott be: 2003 decemberétől Orbán Viktor elnöki megbízottja, 2004 augusztusától a PolgárokHáza kulturális igazgatója, mandátumot pedig más, akkori „újhullámosokhoz”, Kubatov Gáborhoz, Pesti Imréhez hasonlóan, a budapesti területi listáról szerzett a 2006-os választásokon, így lett a Fidesz parlamenti képviselője.

Bíró Ildikó alelnöke marad egy, polgári körös alapítótagok által Életfa Kárpátmedence Egyesület néven tavaly létrehozott ernyőszervezetnek.

Egy kulturális intézmény felvirágoztatására készül
Egy kulturális intézmény felvirágoztatására készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.