'Maradj csöndben, várd az Urat!'

Százmillió forint közpénzből finanszírozza a Csongrád Megyei Közgyűlés a Fidesz pártpropagandáját – állítják az MSZP szegedi politikusai. A Fidesz szerint az MSZP költ többet önmaga fényezésére az adófizetők pénzéből.

2009-ben 55 millió forintot költött a fideszes többségű Csongrád Megyei Közgyűlés a Déli Szó című havilap és a szegedma.hu hírportál fenntartására. A megye idei büdzséjébe további 49 millió forintot állítottak be e célra. A pénzt a Fidesz korábbi szegedi polgármesterjelöltjének, Oláh Jánosnak a cégén keresztül „talicskázzák ki” a megyei önkormányzat kaszszájából – állította a napokban Kozma József, az MSZP megyei közgyűlési frakcióvezetője, országgyűlési képviselőjelöltje.

Kozma szerint a megye fideszes vezetése „gyakran jajveszékel”, hogy a kormány megszorító politikája miatt nincs elég pénz az intézmények fenntartására, miközben a magánzsebbe vándorolt pénzből pártpropaganda-kiadványokat jelentetnek meg. Felmerül a tiltott pártfinanszírozás és a közbeszerzési csalás gyanúja, ezért büntetőfeljelentést tesznek, és a közgyűlésben vizsgálóbizottságot javasolnak.

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke válaszul „az alakuló MSZP-s börtönválogatott szóvivőjének nevezte” Kozmát, és közölte: Szeged lakosonként 2857 forintot költ tájékoztatásra évente, míg a megyei önkormányzat csupán 181 forintot. Az elnök cáfolta Kozma állítását, hogy nem folytattak közbeszerzési eljárást. A megyei önkormányzat feljelentést tesz Kozma és Botka László szegedi polgármester ellen jó hírnév megsértése miatt.

Révész Mihály, az MSZP szegedi önkormányzati képviselője azt közölte: a megyei közgyűlés utólag, szabálytalanul, januárban döntött arról, hogy mennyit költöttek tavaly a propagandakiadványokra, miközben a Déli Szó első száma már korábban megjelent. Szerinte az MSZP vezette szegedi ön kormányzat csak egynyolcadát fordítja propagandára annak az összegnek, amelyet a fideszes megyei önkormányzat költ, és azt is „független városi és megyei sajtóorgánumokban való tájékoztatásra”.

Révész állítását megkérdőjelezi a Szegedi Civil Fórum nyílt levele. E szerint Kozmáék akciójának célja, hogy „az MSZP-s szegedi önkormányzat és cégei által több százmilliós megrendelésállománnyal befolyásolt Délmagyarországon és Délmagyar Online-on kívül más vélemény ne jelenhessen meg Szegeden”. A civil szervezet közleménye név szerint említi a Szegedi Városi Televíziót, a Szegedi Tükör című ingyenes lapot, illetve a Szegedi Kistérségi Hírek című, szintén ingyenes, minden háztartásba eljuttatott kiadványt.

Révész szerint a szegedi önkormányzatnak nincsenek titkos szerződései a propagandaköltésekről. Révész a városi képviselői mandátumáról való lemondásra szólította fel a fideszes kiadványokat kiadó cég tulajdonosát, Oláh Jánost.

Oláh János lapunknak nem kívánt tényekkel reagálni a cégével kapcsolatos állításokra. Válasz helyett a vasárnapi istentiszteleten elhangzott prédikációból idézett: „Maradj csöndben, várd az Urat!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.