Valami Amerika Budapesten

A tervek szerint április elején nyílik meg a legnagyobb amerikai független stúdió, a Raleigh Studios, és hazai partnere, az Origo Filmstúdió Zrt. budapesti óriásberuházása: a Rákospalotán épülő, mintegy 17 milliárd forintból megvalósuló komplexum kilenc műtermet foglal majd magában mintegy húszezer négyzetméteren. A beruházás több ütemben zajlik, de év végéig a teljes beruházás befejeződik.

Ami újdonság, hogy nemcsak stúdiók épülnek, hanem a szükséges kiszolgáló szolgáltatások is kéznél lesznek. Például komoly szerepet kap az adókedvezményeket helyben intéző iroda is. Az Egyesült Államok legnagyobb független stúdiója, a Raleigh úgy hirdeti magát a honlapján és szakmai hirdetésekben, hogy a Los Angeles-i és a budapesti központnak köszönhetően szinte nonstop szolgáltatást tudnak majd nyújtani a produkcióknak.

A beruházó Raleigh Studios igazgatója, Michael Moore bízik Európa legnagyobb filmgyárának sikerében. Moore arra számít, hogy a XV. kerületi stúdiónegyed teljes kihasználtsággal működhet majd, hisz máris több produkció forgatását tervezik. Az igazgató a Los Angeles Timesnak tavaly novemberben kifejtette, hogy Budapest a filmipart is sújtó gazdasági válság ellenére jó választás, köszönhetően a jelentős adókedvezményeknek és olcsó gyártási költségeknek, a magyar szakértelemnek és persze a város változatos építészetének.

Reméljük, hogy a szavak majd konkretizálódnak is, a magyarországi stúdiókat ugyanis a 2007-es, mintegy 72 millió dolláros büdzséjű Hellboy 2. óta elkerülik a nagy költségvetésű produkciók.

A filmstúdió remélhetőleg újra Budapestre csalogatja a nemzetközi filmszakmát
A filmstúdió remélhetőleg újra Budapestre csalogatja a nemzetközi filmszakmát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.