Rák-térítők minden égtájról

– Már soha nem fog teljesen visszanőni a hajam – mondja zavarba ejtő természetességgel a húszéves Zsirke Barbara, aki egyik tagja a Gyógyult Fiatalok Klubjának.

Az egykor agydaganatos szőke lány, nyíltan beszél betegségéről, amely tízéves korában támadta meg, de csaknem két év alatt teljesen meggyógyult. „Sugárkezelés, kemoterápia, ájulás, rosszullét, fejfájás, műtétek” – sorolja mosolyogva megpróbáltatásait.

Nem ő az egyetlen a kiskőrösi Rehabilitációs és Oktatási Központ találkozóján, akinek szinte mindig derűs az arca. A huszonéves srácok és lányok egyfolytában nevetgélnek, viccelődnek. Majdnem mindenki tanul még: szociális munkásnak, gyógypedagógia asszisztensnek vagy éppen matematikusnak. A legtöbben kisgyermekként küzdöttek a rákkal.

Már-már büszkén mondják egymás után, kinek milyen betegsége volt. „Nyirokmirigyrák” – kiált fel a nyúlánk termetű, mérnök-informatikus Varga Milán. „Nekem is” – vágja rá egy ébenfekete hajú fiatal lány, mintha versenyeznének. Régen valóban versenyt futottak az idővel. Épp ezért próbálnak tapasztalataik átadásával, bátorító szavakkal segíteni a még daganatos gyermekeken. Teszik ezt táborokban, összejöveteleken. Nem csak a sors kovácsolta őket közösséggé. A fővárosi telephelyű, Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány hozta össze a fiatalokat. Pécsről, Szegedről, de sokan Budapestről érkeztek, hiszen anno a fővárosi Tűzoltó utcai Gyermekklinikán feküdtek.

– Lovasterápiával, kézművesórákkal, drámapedagógiával, pszichológus, valamint egyéb mozgás- és művészeti foglalkozásokkal próbáljuk élhetőbbé tenni a beteg gyermekek hétköznapjait – magyarázza a több mint tízéves alapítvány elnöke,Takácsné Stalter Judit. A szülőknek ingyenes jogsegélyszolgálattal, orvosi tanácsadással, szülőklub működtetésével segítünk – teszi hozzá.

Az évek során a Tűzoltó utcai Gyermekklinika az alapítványtól kapott röntgengépet, infúziós pumpákat, EEG készüléket, betegfigyelő monitorokat és csontsűrűség-mérőt. Támogatásukkal teljesen felújították az onkológiai és hematológiai osztályt, kialakítottak egy steril szobát, egy trombocitalabort és a nővérhívórendszert is. Garami Miklós, a Tűzoltó utcai klinika onkológusa szerint az alapítvány mintegy 180 millió forinttal támogatta őket, ebből műszereket és eszközöket tudtak vásárolni.

A legtöbb daganatos gyermek ezen a klinikán fekszik: évente mintegy százötvenen. Esetükben a leggyakoribb betegség a leukémia és az agydaganat. Majdhogynem fizikai képtelenség az infúzióhoz kötött gyermekeket kimozdítani, mégis, ha állapotuk javul, a kiskőrösi Rehabilitációs Központban feledkezhetnek el egy-két hétvége erejéig súlyos betegségükről.

–Egyetlenegyszerkellettviszszavinni egy kislányt a kórházba. Belázasodott, citopéniás lett, saját gyermekszállító autónkkal száguldottunk hajnalban Pestre. A gyerek szerencsére nem volt életveszélyes állapotban – meséli Stalter Judit.

Nem minden történet végződik ilyen megnyugtatóan. Az egyik kelet-magyarországi faluban élt egy csontvelő-transzplantációra váró 16 éves tinédzser, ám az alapvető tisztálkodásra sem volt lehetősége, mert a házban nem volt fürdőszoba. Végül az alapítvány építtetett egyet. A kicsempézett, tusolókabinos helyiséget saját birodalmának érezte a fiatal lány. Fél évig tudta csak használni, utána meghalt.

– Mi, akik itt vagyunk, farkasszemet néztünk a halállal. De végül győztünk –mondja az egykor limfómás, 24 éves Huszár Petra. Kétszer újult ki a betegségem, a csatákat megnyertem, remélem a háborút is – bizakodik a formatervezőnek tanuló lány.

A fiatalok tovább csevegnek a tágas ebédlőben, életigenlő kacagásuk betölti a ház minden szegletét.

Csak Barbara arcán fut végig valamiféle keserédes nosztalgia, amikor hajdan, dús szőke hajáról esik szó.

Az alapítvány 2009-es tevékenysége számokban

Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány a fővárosi Madarász utcai kórháznak vérmelegítőt vásárolt 600 ezer forintért. A beteg gyermekek kórházi rehabilitációját a Játékos tornaórákkal (124 gyermek), valamint az Alkotó délutánokkal (109 gyermek) segítik. A kórházon kívüli rehabilitációs programjaikon 45 gyermeket táboroztattak Seregélyesen, huszonöt kisbeteg pedig Lappföldre kirándult. A szülök eddig 61 alkalommal fordultak jogsegélyszolgálatukhoz. A Budapesten található mamalakásaikban 63 szülő 1885 vendégéjszakát töltött. Az alapítvány gyermekszállító autója 71 gyermeket fuvarozott tavaly, összesen 389 alkalommal. Az orvosi tanácsadáson 64 szülő vett részt. 2009-ben a Gyümölcsnapokon 639 adag gyümölcsöt osztottak szét 219 családnak.

Barbara levest szed társainak. A lányt soha nem törte meg a betegség
Barbara levest szed társainak. A lányt soha nem törte meg a betegség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.