Tényleg lehet más a politika?

Az SZDSZ megszűnése és a szocialisták mélyrepülése jól jöhet egy tavaly megalakult párt, a Lehet Más a Politika számára. A szervezet az MDF-fel vív óriási küzdelmet a parlamentbe kerülésért – ugyanazokat akarják megszólítani, akiket a fórum. Kérdés, sikerül-e országos listát állítaniuk.

A városi legenda szerint valamely nagy párt pénze pumpálja szemmel látható méretűvé a Lehet Más a Politikát. A valóságban viszont nem úgy néz ki az LMP, mint ahová számolatlanul önti a milliókat a titkos támogató. Bajcsy-Zsilinszky úti irodájuk egy bérház első emeletén van, szerényen bútorozott polgári lakás. Az ingatlant egy a nyilvánosság előtt meg nem nevezhető, évtizedekig nyugaton élt, a sajtóban sűrűn föltűnő magyar üzletember adta kölcsön a választásokig.

A pártvezetés nem profi. Abban az értelemben semmiképpen, hogy ingyen dolgozik. A kampányra 50 milliót szánnak, ami bő egy százaléka annak, mint amit a nagy pártok költenek. Az LMP plakátjai kilencmillióba kerülnek, de még nem fizettek értük, nincs miből. Felajánlásokat magánszemélyektől kaptak. Van, aki pénzt küldött, más ingyen adott plakáthelyet. A támogatók listája elolvasható a párt honlapján – az LMP nyílt kampányszámlát vezet. Ami egyrészt demonstrálni hivatott, hogy lehet más a politika, másrészt viszont elriasztja a politika szponzorálását befektetésnek tekintő, a nagy pártokkal konfrontálódni nem kívánó potenciális adakozók jelentős részét.

Ami kevés pénz van most az LMP kasszájában, azt elviszi a kopogtatócédulagyűjtés. Nagy a harc. A Fidesz letarolná a piacot, polgári körösei ingyen talpalnak. A szocialistáknak sem okozhat gondot a szükséges 750 érvényes cédulánál többet gyűjteni választókerületenként, és a Jobbiknak sincs ilyen problémája. Marad két, az öt százalékért küzdő, szerény szervezeti hálóval bíró kicsi: az MDF–SZDSZ és az LMP.

A kopogtatók darabjának bérgyűjtése még diákszövetkezetes hallgatókkal sem jön ki ezer forint alatt. Ha az LMP velük dolgoztatna, az a párt 50 milliós kampánykeretének a többszörösébe kerülne. Maradnak a saját aktivisták, akik viszont országosan csak három-ötezren vannak.

A kopogtatócédulákat március 19-ig adhatják le a pártok. Az LMP vezetése szerint akkorra gyakorlatilag eldől, bejutnak-e az Országgyűlésbe. Úgy számolnak, ha minimum 110 körzetben sikerül a jelöltállítás, és ezzel együtt mind a húsz megyei listán ott lesznek, egyenes az út a törvényhozásba. Kérdés, lesz-e, van-e az LMP-nek illegális (de legyünk jó indulatúak: kéretlen) segítsége a gyűjtésben nagy pártoktól. Az MSZP és a Fidesz a korábbi kampányokban több helyütt is segített ellenfele riválisának, de most más a helyzet. Ez bizonyosan nem érdeke az MSZP-nek.

Orbán Viktor számára inkább valós a dilemma, hiszen egy az ötszázalékos küszöböt még épp el nem érő LMP növelheti is a Fideszmandátumok számát. Az pedig már stratégiai kérdés, hogy vajon hasznos-e a neki, ha az összes parlamenti párt – MSZP, Jobbik, esetleg az MDF – az ellenfele vagy jól jön neki egy erre is, arra is nyitott új versenyző, az LMP.

Nehéz volna nem észrevenni, hogy az LMP tartózkodik a Fidesz határozott bírálatától, ugyanakkor kapitalizmusellenes retorikájuk némiképp összhangban van a Fidesz új stratégiájával. Ezt a viselkedést balról könnyű úgy értelmezni, hogy „nem harapnak az őket etető kézbe”. A valóság ezzel szemben inkább az, hogy a párt partiképes akar maradni a Fidesz felé. Tisztában vannak azzal is: egyelőre olyan gyengék, hogy néhány „közepes botrány” is eltüntetheti őket.

Az LMP sebezhetősége főként abban rejlik, hogy a jelöltállítási kényszer miatt néhány rossz hírű politikus is befért a soraiba. A korábban köztörvényes ügybe keveredett ex-SZDSZ-es Mali Zoltánt már kiseprűzték, a zenész Kardos-Horváth Jánost, aki üdvözölte 2001. szeptember 11-ét, szintén, de a jelöltek között így is maradtak olyanok, mint a meglehetősen populista, a Fideszt és az MDF-et is megjárt, utóbb a monoki polgármester mellett is kiálló Ivády Gábor.

A túlzott sokszínűség is sok hátránnyal jár. Helyi szinten vannak a radikális jobbtól érkezett tagok, akadnak volt szabad demokraták, kiábrándult szocialisták és hitehagyott fórumosok. Ez az eklektika a pártvezetésben is fellelhető. Így nem ritka az olyan, félnapos értekezlet, amelynek végén úgy állnak föl az asztal mellől a bázisdemokrácia élharcosai, hogy egyetlen kérdésben sem sikerült dönteni. Az LMP-nek elnöke nincs, a pártot 13 tagú választmány vezeti – nem mindig egy irányba. Márpedig ennyire azért nem lehet más a politika.

Kétségtelenül van jó oldala annak, ha nem a vezér gondolatait, akaratát hivatott kiszolgálni egy politikai formáció. De az elgondolkodtató, hogy a derék értelmiségiek által irányított LMP képtelen volt széles körben ismert figurát megnevezni listavezetőül. Kezdetben szóba került, hogy a „mindenből egy csipetnyit” idea mentén leigazolják Katona Kálmánt (MDF), Gulyás Józsefet (SZDSZ) és Donáth Lászlót (MSZP). De aztán elvetették a más pártokban exponálódott idegenlégiósokat. Választéknak maradt a két alapító: a szervező Schiffer András és az ideológus Rauschenberger Péter.

Schiffer ambicionálja a közszereplést, ő lett a listavezető. A nyolcvanas évek végén, gimnazistaként még épp elérte a KISZ végét, aztán az ifjú szocialistákkal nyomult, míg végül eljutott az ökoságig. Tagja volt a Sólyom Lászlót 2005-ben államfőnek kitaláló Védegyletnek. Ügyvéd. Rauschenberger az SZDSZ-tanácsadója volt, aztán rátalált az LMP-re.

Ma ő koordinálja a párt félszáz fős programíró stábját. Kerüli a nyilvánosságot, képviselőnek sem jelöltette magát. A választások után a doktoriját akarja megírni.

A párt tevékenységének és programjának három fő eleme a környezetvédelem, a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem, valamint a korrupcióellenesség. Számos kérdésben – abortusz, melegek házassága stb. – viszont képtelenek voltak a közös álláspont kialakítására. Az ok: nemhogy a tagságot, de még a vezetőséget sem könnyű közös nevezőre hozni ezekben a párt fősodrától távoli, megosztó ügyekben. Schifferék egyelőre csak április 11-ig tekintenek előre. Abban bíznak, amiben az MDF: hogy azok a balliberális szavazók, akik nem maradnak otthon, de kiábrándultak az elmúlt nyolc évből, jobb híján rájuk adják a voksukat. Föltéve, hogy a Lehet Más a Politika neve szerepel majd a cédulákon.

A Lehet Más a Politika szervezésébe 2007-ben kezdtek az alapítók. Hivatalosan 2008-ban jött létre a magát zöldpártokhoz közel álló mozgalomként definiáló, részben a Védegyletből kiváló szervezet, amely 2009. február 26-án alakult párttá. A 2009. júniusi EP-választáson – meglepetésre az SZDSZ-t megelőzve – 2,61 százalékot szerzett az LMP és a Humanista Párt közös listája, ezzel ötödik lett, mandátumhoz nem jutott.

A 2010-es országgyűlési választásokra az LMP egyéni jelöltaspiránsainak csaknem fele a civil mozgalmakból – Védegylet, Levegő Munkacsoport, Freedom House, Greenpeace stb. – talált a párthoz. A lista nem befutó helyein szerepelni fognak a tudomány, a művészet és a közélet olyan ismert képviselői, mint Bozóki András, Cserhalmi György, Elek István, Fleck Zoltán, Hankiss Elemér, Lovasi András, Novák Péter és Szabó Győző.

Akcióban az LMP
Akcióban az LMP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.